ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο «WOKE» ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ;

ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΦΡΙΚΤΟ ΔΥΣΤΟΠΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟ (ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ) ΚΟΣΜΟ

HXHΤIKΟ (ΑUDΙΟ) 

*Ο δημοσιογράφος- ερευνητής Λεωνίδας Χ. Αποσκίτης, η ψυχολόγος Ευγενία Σαρηγιαννίδη και ο καθ. γεωπολιτικής Γ. Φίλης, αναφέρθηκαν

και ανέλυσαν πολλές πτυχές του θέματος σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του Α. Μαζαράκη στα Παραπολιτικά FM, όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στο τέλος του άρθρου.  

Επειδή ο υπόψη όρος παραμένει, ως όρος,  άγνωστος προς το παρόν στο πλατύ κοινό των Ελλήνων, θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δούμε βασικά σημεία του.  

Το «woke» προκύπτει από τον αόριστο του ρήματος «wake», που σημαίνει «ξυπνώ, είμαι αφυπνισμένος/η».

Η κουλτούρα «woke» σημαίνει νέες μόδες, νέα προϊόντα, καινούργιες διαφημιστικές καμπάνιες για τα φύλα και το περιβάλλον κι ένα σωρό φθηνά σλόγκαν (αντί για επαναστατικές αλλαγές που απειλούν το σύστημα) όπως: ομοφοβία, τρανσφοβία, ισλαμοφοβία, Gay Pride, ΛΟΑΤΚΙ, BlackLives Matter κ.ο.κ.

Μια-μια οι μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να ικανοποιήσουν το καταναλωτικό κοινό των millennials από φόβο μήπως υποστούν μποϊκοτάζ.

Τον όρο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Ross Douthat σε ένα άρθρο του στους New York Times για να περιγράψει πώς απευθύνονται στους millennials οι επιχειρήσεις και το μάρκετινγκ που τις συνοδεύει. 

Η κουλτούρα woke, όπως παλιότερα η κουλτούρα του ροκ, της ποπ, των χίπις κτλ. σημαίνει καινούργιες μόδες, καινούργια προϊόντα, άρα καινούργιες διαφημιστικές καμπάνιες οι οποίες πρέπει να ταιριάζουν στις σημερινές δύσκαμπτες απόψεις για το περιβάλλον, τα φύλα, τις φυλές και την ισότητα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ  KAI ΑΚΟΥΣΤΕ TΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ  ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ





loading...