«Winter is coming»: Τι περιμένει Ευρωπαίους και Έλληνες μετά την διακοπή παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου

 

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ήξεραν τι θα επακολουθήσει και αδιαφορώντας για τις κοινωνίες τους προκάλεσαν μία τρομερή κρίση

Τα ψέματα τελείωσαν και ο χειμώνας έρχεται και βρίσκει την ΕΕ και τις χώρες-μέλη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο καθώς η Μόσχα περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να διακόψει τις προμήθειες.

Κάποιοι είχαν την φαεινή ιδέα στην Δύση να προσπαθήσουν να βάλουν «πλαφόν» στο ρωσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο αυτή την περίοδο, πριν την έναρξη των κρύων μηνών και ας γνώριζαν ποια θα ήταν η ρωσική αντίδραση.

Η Ε.Ε. μετά από επτά πακέτα κυρώσεων θέλει να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου που περνά στη γηραιά ήπειρο μέσω αγωγών.

Η απάντηση από την Ρωσία ήταν η αναμενόμενη: «Πολύ απλά δεν θα υπάρξει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Την ίδια ώρα την απόφαση να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού και των πετρελαϊκών προϊόντων επικύρωσαν χθες και οι υπουργοί Οικονομικών του G7.

Κάποιοι δήθεν αναλυτές για να «χρυσώσουν» το «χάπι» στους Δυτικούς καταναλωτές και με την ελπίδα ότι οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τίποτε, υποστηρίζουν ότι η επιβολή του πλαφόν θα συμβάλει και στη μείωση του πληθωρισμού!

Το ακόμα πιο τραγικό είναι πως από την στιγμή που τρίτες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα δεν θα συμμετέχουν στο πλαφόν, η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει τεράστια κέρδη και οι υπόλοιποι στην ΕΕ θα ζουν εποχές που ζούσαν κάποτε οι άνθρωποι του Νεάντερνταλ στις σπηλιές.

Θα πει κάποιος δεν το ξέραν αυτό στην Δύση;

Το ήξεραν, αλλά όπως ήδη έχουμε πει τα ψέματα τελείωσαν.

Ο πραγματικός σκοπός για τον οποίο προκλήθηκε η ουκρανική κρίση και επιχειρείται να προκληθεί και κρίση στην Ταϊβάν είναι να διαχωριστεί ο πλανήτης οριστικά σε δύο μπλοκ.

Στο ένα μπλοκ θα κυριαρχούν πλέον οι Αμερικανοί χωρίς κανέναν αντίπαλο για να μην αντιμετωπίσουν το ψυχολογικό πρόβλημα του να μην είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο.

Θα μείνουν πρώτη δύναμη στο δυτικό μπλοκ έχοντας κατανοήσει πως δεν μπορούν να ηγεμονεύουν και στην Ανατολή.

Ο Πούτιν έχει στρέψει το βλέμμα του ήδη προς άλλες αγορές και έχει ήδη εξασφαλίσει αγοραστές.

Οι Αμερικανοί το ξέρουν, το μόνο που θέλουν είναι να διαμορφωθεί οριστικά ο χάρτης των δύο παγκόσμιων «μπλοκ».

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αναμένεται να εκτιναχθούν μετά την κακοποιοί παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου από την Γκάζπρομ.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε τι θα σημάνει αυτό για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ιδιαίτερα στην Ελλάδα η οποία εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που θα υιοθετήσουν τα κράτη μέλη ενόψει του χειμώνα για να μειωθεί η κατανάλωση του φυσικού αερίου θα είναι πολύ πιο σκληρά, άμεσα και εκβιαστικά.

Θα ξεκινήσουν με την γνωστή μέξθοδο των συστάσεων και μετά θα εδραιωθούν με νομοθέτηση που θα προέτρεπε τις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στην αγορά. Η άλλη επιλογή θα ήταν να δοθεί εντολή σε όλα τα κράτη – μέλη να παρέμβουν.

Πάντως ότι κι αν λέμε αυτό που συνέβη είναι ότι πλέον στην Δύση δεν ισχύουν οι λεγόμενοι κανόνες της αγοράς και ούτε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ζούμε σε περιβάλλον καπιταλισμού, στην πραγματικότητα είδηση ζει σε περιβάλλον νεοκομμουνισμού.

Αναβίωσε η Σοβιετική Ένωση αλλά όχι στον πρόγονο χώρο της (εκεί που ήταν μέχρι το 1991) αλλά στο χώρο επιρροής των παλιών αντιπάλων της: Δηλαδή στις δυτικές χώρες.

Οι δυτικές κοινωνίες ζουν με επιδοτήσεις σχεδόν για καθετί και οι κυβερνήσεις τους θέλουν να επιβάλλουν πλαφόν στις τιμές σχεδόν επίσης σε κάθε τι.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδότηση 30 λεπτών το λίτρο στην αντλία καυσίμων ενώ η ιταλική κυβέρνηση – εν μέσω προεκλογικής περιόδου – ετοιμάζεται να ζητήσει από τους καταναλωτές να χαμηλώσουν μια μονάδα τους θερμοστάτες και να κλείνουν τα καλοριφέρ μια ώρα νωρίτερα.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το ιβηρικό μοντέλο που προβλέπει  επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.

Υπό εξέταση είναι και η ελληνική πρόταση περί δημιουργίας δύο επιμέρους αγορών ηλεκτρισμού, μιας για την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και μιας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την τιμολόγηση να γίνεται στη μεσοσταθμική τιμή που θα προκύπτει και όχι στην ακριβότερη που ισχύει σήμερα.

Γενικώς έρχονται πολύ δύσκολα πράγματα για όσους κατοικούν στην Ευρώπη.

Στην τελική, οι Ρώσοι που «πεινάνε» κατά την κλασσική προπαγάνδα των ΜΜΕ, έχουν άφθονο φυσικό αέριο για να ζεσταθούν σε αστείες τιμές.

Όπως επίσης και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν, είναι υποδεκαπλάσιο του ελληνικού!

Το ποιος είναι στην σωστή πλευρά της Ιστορίας θα το δείξει η «νεκροψία».

loading...