“Ukraine on Fire”: Το ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν για το τι συνέβη πραγματικά στην Ουκρανία

 

Πως εκδιώχθηκε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Στα ανατολικά της σύνορα βρίσκεται η Ρωσία και δυτικά η υπόλοιπη Ευρώπη. Για αιώνες, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διελκυστίνδας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων που επιδιώκουν να ελέγξουν τα πλούσια εδάφη της και την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Η σφαγή του Μαϊντάν του 2014 πυροδότησε μια αιματηρή εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και έβαλε την Ρωσία στο «κάδρο» ως ενορχηστρωτή από τα δυτικά ΜΜΕ.

Ήταν όμως έτσι; Το “Ukraine on Fire” του Ιγκόρ Λοπατόνοκ και παραγωγό τον Όλιβερ Στόουν παρέχει μια ιστορική ανασκόπηση για τις βαθιές διαιρέσεις στην περιοχή που οδήγησαν στην Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004, στις εξεγέρσεις του 2014 και στη βίαιη ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Γιανουκόβιτς. Αναφερόμενο από τα δυτικά ΜΜΕ ως «λαϊκή επανάσταση», ήταν στην πραγματικότητα ένα πραξικόπημα που οργανώθηκε από εθνικιστικές ομάδες και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο ερευνητής δημοσιογράφος Robert Parry αποκαλύπτει πώς οι χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ πολιτικές ΜΚΟ και εταιρείες μέσων ενημέρωσης εμφανίστηκαν από τη δεκαετία του ’80, αντικαθιστώντας τη CIA στην προώθηση της γεωπολιτικής ατζέντας της Αμερικής στο εξωτερικό.

loading...