Politico: Θα μας έρθουν εξ’ ουρανού! Θα μας αιφνιδιάσει ο Πούτιν με τα πυρηνικά, θα είναι πολύ αργά! Πόσα διαθέτει η Ρωσία και ποιες θα είναι οι συνέπειες

 

Τι αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές και αξιωματούχοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, και οι συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών, εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό οποιωνδήποτε ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων που θα μπορούσαν να καταδείξουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με πέντε νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ που επικαλείται το Politico.

«Ωστόσο, οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι ο απρόβλεπτος Ρώσος ηγέτης αποφάσισε να εξαπολύσει το αδιανόητο – σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει την πρωτοβουλία ή να εκφοβίσει τη διεθνή κοινότητα για να ικανοποιήσει τα αιτήματά του – θα μπορούσαν να έρθουν πολύ αργά», προειδοποίησαν οι αξιωματούχοι.

Τα περισσότερα από τα ρωσικά αεροσκάφη, μαζί με τους συμβατικούς εκτοξευτές πυραύλων, μπορούν επίσης να φέρουν μικρότερα, τακτικά πυρηνικά όπλα. Αυτά τα όπλα είναι σχεδιασμένα για πιο στοχευμένη χρήση στο πεδίο της μάχης από τα στρατηγικά όπλα, όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, που αφήνουν ίχνη όταν οι μονάδες τους τίθενται σε συναγερμό ή χρησιμοποιούνται σε εκπαιδευτικές ασκήσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι εκτός αν ο Πούτιν ή οι διοικητές του θέλουν ο κόσμος να το γνωρίζει (πυρηνικό πλήγμα) εκ των προτέρων, οι ΗΠΑ μπορεί να μην μάθουν ποτέ ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανταλλάξει συμβατικά πυρομαχικά με ατομικές βόμβες» σχολιάζει το Politico.

Είναι ένα ολοένα και πιο ενοχλητικό πρόβλημα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να ανακτήσουν τη δυναμική στην Ουκρανία και ενισχύονται τα σημάδια ότι ο Πούτιν είναι όλο και πιο αντιδημοφιλής στο εσωτερικό, ειδικά αφού διέταξε μερική επιστράτευση την περασμένη εβδομάδα.

«Παρακολουθούμε πιο προσεκτικά», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος με πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις πυρηνικές δυνάμεις και τη στρατηγική της Μόσχας, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Οι προσπάθειες παρακολούθησης της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας  περιλαμβάνουν τον αέρα, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο – και τη μεγαλύτερη έμφαση σε εμπορικούς δορυφόρους για την ανάλυση ρωσικών μονάδων στο πεδίο που μπορεί να είναι σε θέση να λάβουν πυρηνικές εντολές είπε ο αξιωματούχος .

Εκτός της Ουκρανίας οι προσπάθειες εστιάζονται και στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, όπου το Κρεμλίνο έχει εγκαταστήσει οπλικά συστήματα και υπερηχητικούς πυραύλους.

Πόσα πυρηνικά διαθέτει η Ρωσία και ποιες θα είναι οι συνέπειες της χρήσης τους

Η Ρωσία έχει 4.477 αναπτυγμένες και σε ετοιμότητα πυρηνικές κεφαλές. Περίπου 1.900 από αυτά είναι “μη στρατηγικά” – γνωστά και ως τακτικά πυρηνικά όπλα, αναφέρει εκτεταμένα σε άρθρο του το CNN. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, οι τακτικές κεφαλές έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε περιορισμένο πεδίο μάχης, όπως η καταστροφή μιας στήλης αρμάτων μάχης. 

Αυτές οι κεφαλές, με εκρηκτική απόδοση από 10 έως 100 κιλοτόνους, αναφέρονται και ως «χαμηλής απόδοσης».

Για σύγκριση, οι πιο ισχυρές ρωσικές «στρατηγικές» πυρηνικές κεφαλές έχουν εκρηκτική απόδοση από 500 έως 800 κιλοτόνους και είναι σχεδιασμένες να καταστρέφουν ολόκληρες πόλεις ή πολλές ταυτόχρονα.

Ωστόσο, η «χαμηλή απόδοση» των τακτικών όπλων δεν πρέπει να μην μας ανησυχεί, καθώς 10-100 κιλοτόνια είναι αρκετά για να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές – όπως το 1945, όταν οι ΗΠΑ έριξαν ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας.

Αυτές οι βόμβες ισοδυναμούσαν με περίπου 15 και 21 κιλοτόνους – δηλαδή, ακριβώς εντός των ορίων των τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Οι πρώτες εκρήξεις στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι σκότωσαν αμέσως περίπου 70.000 και 35.000 ανθρώπους και δεκάδες χιλιάδες άλλοι πέθαναν αργότερα από ραδιενέργεια.

Πιστεύεται ότι το ρωσικό απόθεμα τακτικών πυρηνικών όπλων δημιουργήθηκε για χρήση εναντίον κέντρων διοίκησης και αεροπορικών βάσεων στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων αμάχων στις γύρω περιοχές.

Αλλά αυτό συμβαίνει εάν οι βόμβες πέσουν σε μια καθαρά στρατιωτική εγκατάσταση, απομακρυσμένη από μεγάλους οικισμούς.

Ταυτόχρονα, η προσομοίωση τέτοιων χτυπημάτων δείχνει ότι χαοτικοποιούν γρήγορα κάθε στρατιωτική σύγκρουση και την φέρνουν σε παγκόσμιο επίπεδο κλιμάκωσης.

loading...