Εποικοδομητικές κριτικές που συνδέονται με την τακτική ανάκληση της Ρωσίας από το Kharkov

Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής – 

Τα ταχέως εξελισσόμενα γεγονότα γύρω από αυτήν την περιοχή έχουν δυσφημίσει επιτακτικά την επικρατούσα ερμηνεία της Ουκρανικής σύγκρουσης που μέχρι τώρα προωθείται από τις πολυπολικές συνοικίες της κοινότητας Alt-Media. Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, είναι πλέον καιρός για τους βασικούς παράγοντες επιρροής να επανεκτιμήσουν πολλά από αυτά που θεωρούσαν δεδομένα, εάν ειλικρινά φιλοδοξούν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική κατανόηση των πάντων.

Οι ρωσικές και οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποιούν επί του παρόντος μια τακτική οπισθοχώρηση από την περιοχή του Χάρκοβο ενόψει της αντεπίθεσης του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ εκεί, η οποία ήταν πολύ πιο επιτυχημένη στο έδαφος από την αποτυχημένη Kherson που αμέσως προηγήθηκε. Ο συγγραφέας μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με αυτήν την εξέλιξη στο άρθρο του με τίτλο « Kharkov: What’s Driving The Latest Military Dynamics & What Might Come Next? », το οποίο απαντά σε αυτές τις δύο ερωτήσεις και στη συνέχεια καταλήγει με ορισμένες γενικές παρατηρήσεις σχετικά με την ουκρανική σύγκρουση .

Το παρόν άρθρο προσεγγίζει το θέμα από μια διαφορετική οπτική γωνία, μοιράζοντας εποικοδομητικές κριτικές που σχετίζονται με την τακτική οπισθοδρόμηση της Ρωσίας, με σκοπό να σπάσει μέρος της ομαδικής σκέψης και να καταρρίψει τους σχετικούς μύθους που προωθούνται από τις πολυπολικές συνοικίες της Κοινότητας Alt-Media (AMC). Ο Πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε τα μέλη του στρατού, των πληροφοριών και της διπλωματικής του γραφειοκρατίας (« βαθύ κράτος ») να μην επιδίδονται σε ευχολόγια στα τέλη Ιουνίου, επομένως είναι σημαντικό να προωθηθεί αυτός ο ρεαλιστικός σκοπός μέσω μιας καλοπροαίρετης προσπάθειας για αντικειμενική αξιολόγηση του τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Ρωσία διαφορετικά.

———-

Αρχικά, εδώ είναι οι κορυφαίες αφηγήσεις από το AMC που δυσφημίζονται από τα τελευταία γεγονότα:

* Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου έχουν εδώ και καιρό συντριβεί

Προφανώς, ενώ ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Αλεξέι Αρέστοβιτς παραδέχτηκε στα τέλη Μαρτίου ότι η Ρωσία είχε ήδη «καταστρέψει πρακτικά την αμυντική μας βιομηχανία», το Κίεβο μπόρεσε από τότε να ανακάμψει αρκετά με τη στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ για να σημειώσει πρόοδο επιτόπου γύρω από το Χάρκοβο. .

* Η Ρωσία κατέστρεψε όλα τα δυτικά όπλα που έφτασαν

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν έχει καταστρέψει όλα τα φθάνοντα δυτικά όπλα, αφού αρκετά έχουν φτάσει στην πρώτη γραμμή για να επανεξοπλίσουν επιτυχώς τις δυνάμεις του Κιέβου σε σημείο που θα τους επιτρέψουν να ξεκινήσουν την συνεχιζόμενη αντεπίθεσή τους στα βορειοανατολικά.

* Η Μόσχα κυριαρχεί σε όλες τις διαστάσεις του χώρου μάχης

Όταν κάποιος θεωρεί δεδομένες τις δύο προηγούμενες αφηγήσεις, αρχίζουν φυσικά να υποθέτουν ότι η Μόσχα κυριαρχεί σε όλες τις διαστάσεις του χώρου μάχης, αν και αυτό δεν συμβαίνει σαφώς, διαφορετικά δεν θα εμπλεκόταν σε μια τόσο γρήγορη τακτική οπισθοδρόμηση σε αντίθεση με οποιαδήποτε που έχει αναληφθεί μέχρι τώρα στη σύγκρουση.

* Η πιο πρόσφατη τακτική ανάσυρση είναι να δημιουργήσετε ένα καζάνι για το Κίεβο

Οι τρόποι με τους οποίους πραγματοποιείται η παρούσα τακτική οπισθοδρόμηση υποδηλώνουν πολύ έντονα ότι δεν αποτελεί μέρος ενός προσχεδιασμένου ελιγμού για την περικύκλωση των δυνάμεων του Κιέβου σε ένα καζάνι και την πίστη ότι κάθε φυσικό βήμα προς τα πίσω σε μια σύγκρουση από την πλευρά κάποιου είναι ένα «5D σκάκι». η κίνηση δεν είναι ρεαλιστική πάντως.

* Η Ρωσία κερδίζει πάντα ανεξάρτητα από το τι

Καμία οντότητα σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι τέλεια και τίποτα δεν πηγαίνει πάντα σύμφωνα με το σχέδιο, καθώς πράγματι συμβαίνει ότι η Ρωσία όπως και κάθε άλλος διεθνής παράγοντας (ειδικά το Κίεβο, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Συλλογική Δύση σε αυτό το πλαίσιο) υποφέρουν μερικές φορές οπισθοδρομήσεις παρά την ειλικρινή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της.

Το επόμενο μέρος της ανάλυσης θα περιγράψει συνοπτικά την πραγματικότητα πίσω από αυτές τις απαξιωμένες αφηγήσεις:

* Το ΝΑΤΟ έχει αποκαταστήσει με επιτυχία ορισμένες από τις στρατιωτικές δυνατότητες του Κιέβου

Ακριβώς επειδή η τελευταία φάση της ουκρανικής σύγκρουσης έχει γίνει πράγματι ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, αυτό το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για να αποκαταστήσει με επιτυχία ορισμένες από τις στρατιωτικές δυνατότητες των πληρεξουσίων του παρά την καταστροφή από τη Μόσχα του σχετικού βιομηχανικού συγκροτήματος.

* Οι “Rat Lines” της Δύσης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέπαφες

Παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Ρωσίας να τους καταστρέψει, οι διάδρομοι στρατιωτικής-υλικοτεχνικής υποστήριξης της Δύσης προς τους ουκρανούς πληρεξούσιους τους οποίους το Politico περιέγραψε τον Απρίλιο ως «γραμμές αρουραίων» παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό άθικτοι και έτσι λειτουργούν ως σωσίβια του Κιέβου για τη διατήρηση της σύγκρουσης για πάνω από μισό χρόνο ήδη.

* Κανένα από τα αντιμαχόμενα μέρη δεν ασκεί στρατιωτική κυριαρχία

Ούτε η Ρωσία, το Κίεβο, ούτε οι σύμμαχοι του τελευταίου στο ΝΑΤΟ ασκούν στρατιωτική κυριαρχία, με την απουσία τέτοιου καθεστώτος της πρώτης να μην προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά κράτη που πολεμούν μέσω πληρεξουσίου, ενώ η αποτυχία του μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να επιτύχει το ίδιο υποδηλώνει ότι η αμυντική ικανότητα της Μόσχας είναι πιο δυνατοί από όσο νόμιζαν.

* Ο ρυθμός, η κλίμακα και ο χρόνος των τελευταίων κινήσεων της Ρωσίας υποδηλώνουν έκπληξη

Οι προαναφερθέντες τρεις παράγοντες που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη τακτική απόσυρση από την περιοχή του Kharkov υποδηλώνουν πολύ έντονα ότι η Ρωσία, οι σύμμαχοί της στο Donbass και ιδιαίτερα οι πολίτες εξεπλάγησαν πραγματικά από την τελευταία στρατιωτική δυναμική και ότι δεν υπάρχει σχέδιο «5D σκακιού».

* Αυτή η τακτική ανάσυρση είναι σχεδόν σίγουρα μια απροσδόκητη οπισθοδρόμηση

Ο προηγούμενος έλεγχος πραγματικότητας οδηγεί στο πιθανό συμπέρασμα ότι η περιγραφόμενη διαδικασία εκτυλίσσεται λόγω εξωτερικής πίεσης και επομένως δεν ξεκίνησε οικειοθελώς από τη Ρωσία, σε αντίθεση με τις προηγούμενες τέτοιες τακτικές αποσύρσεις της από τη βόρεια Ουκρανία και το Snake Island , κάτι που θα την καθιστούσε μια απροσδόκητη οπισθοδρόμηση.

Έχοντας κατά νου αυτές τις πικρές αλήθειες, εδώ είναι οι πιθανές επικείμενες συνέπειές τους:

* Το Κίεβο θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι η Δύση να κλείσει τη στρατιωτική βρύση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζονται αποκλειστικά από τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη, αλλά το γεγονός ότι η ξένη βοήθεια έχει ήδη οδηγήσει στο να αποκαταστήσουν αρκετές από τις δυνατότητές τους για να ξεκινήσουν την τελευταία αντεπίθεση με κάποια επιτόπια επιτυχία, υποδηλώνει ότι αυτός ο πόλεμος αντιπροσώπων θα να συνεχίσει.

* Η Δύση αναμένεται να αντλήσει περισσότερα και καλύτερα όπλα στην Ουκρανία

Αν η αντεπίθεση του Κιέβου δεν τελειώσει με τη συντριπτική ήττα από τη Ρωσία ή τη Μόσχα κάνει κάτι ασύμμετρο για να αναδιαμορφώσει τη δυναμική της σύγκρουσης, αναμένεται ότι η Δύση θα νιώσει θάρρος ακόμη και από ένα αδιέξοδο γύρω από το Χάρκοβο για να αντλήσει περισσότερα και καλύτερα όπλα στην Ουκρανία.

* Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους θα παραμείνει δύσκολη για τη Ρωσία

Η Ρωσία θα δυσκολευτεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος λαμβάνοντας υπόψη την πρακτική στρατιωτική ισοτιμία μεταξύ της ίδιας και του Κιέβου λόγω της ισχυρής υποστήριξης του τελευταίου από πολλά κράτη του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι η παρούσα οπισθοδρόμηση πιθανότατα δεν θα αντιστραφεί σύντομα, αν δεν υπάρξει μεγάλη (και πιθανώς παρατεταμένη ) μάχη.

* Είναι πιθανά αντίποινα κατά ντόπιων που είναι φιλικά προς τη Ρωσία

Το Κίεβο πιθανότατα θα πραγματοποιήσει ένα φαύλο αντιρωσικό κυνήγι μαγισσών σε πλήρη συντονισμό με τους προστάτες του ΝΑΤΟ εναντίον όλων εκείνων των ντόπιων που δεν κατάφεραν να φύγουν από τα εδάφη που ανακαταλήφθηκαν γρήγορα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που η Δύση θα ήταν προβλέψιμο. αρνηθεί παρά τα πιθανά στοιχεία.

* Η Ρωσία πρέπει είτε να αποδεχθεί την πραγματικότητα γύρω από το Kharkov είτε να την αλλάξει

Υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι μπροστά για τη Ρωσία γύρω από το Kharkov: 1) είτε αποδεχτείτε την πραγματικότητα της απροσδόκητης οπισθοδρόμησης που μόλις γνώρισε για τους λόγους που εξηγήθηκαν προηγουμένως. ή 2) να εργαστεί ενεργά για να το αλλάξει προετοιμάζοντας να δώσει μια μεγάλη και πιθανώς παρατεταμένη μάχη για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

———-

Για να τα ολοκληρώσουμε όλα, ο συγγραφέας θα ήθελε να υπενθυμίσει στον αναγνώστη τον λόγο για τον οποίο δημοσίευσε αυτές τις εποικοδομητικές κριτικές που σχετίζονται με την τακτική απόσυρση της Ρωσίας από το Χάρκοβο. Τα ταχέως εξελισσόμενα γεγονότα γύρω από αυτήν την περιοχή έχουν δυσφημίσει επιτακτικά την επικρατούσα ερμηνεία της Ουκρανικής σύγκρουσης που μέχρι τώρα προωθείται από τις πολυπολικές συνοικίες του AMC. Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, είναι πλέον καιρός για τους βασικούς παράγοντες επιρροής να επανεκτιμήσουν πολλά από αυτά που θεωρούσαν δεδομένα, εάν ειλικρινά φιλοδοξούν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική κατανόηση των πάντων.

Ακριβώς όπως στην εισαγωγή, είναι σκόπιμο στο συμπέρασμα να υπενθυμίσουμε την προσοχή του Προέδρου Πούτιν σχετικά με την ευσεβή πόθους, ώστε ο καθένας να μπορεί να σταθεί σε αυτό ως την τελική του εντύπωση. Όχι μόνο τα τραγούδια των σειρήνων που συνδέονται με αυτή τη νοοτροπία έχουν μολύνει το AMC, αλλά έχουν επίσης επηρεάσει αναμφισβήτητα ορισμένα μέλη του ρωσικού «βαθούς κράτους» που είναι υπεύθυνα για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της χώρας τους στην Ουκρανία. Εάν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα σε αυτήν την οπισθοδρόμηση, είναι ότι αυτοί οι αξιωματούχοι θα μάθουν από αυτόν τον έλεγχο πραγματικότητας, θα διορθώσουν τις εσφαλμένες αντιλήψεις τους και, κατά συνέπεια, θα διαμορφώσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές.

loading...