Handelsblatt: 40 Marder στην Ελλάδα, 40 ελληνικά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία

 

Δίνουμε 40 ΒΜΡ-1, παίρνουμε 40 Marder

Στην κυκλική ανταλλαγή όπλων Ελλάδας-Γερμανίας εστιάζει δημοσίευμα της Handelsblatt. «Μετά από συζητήσεις αρκετών εβδομάδων η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σε νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία», γράφει η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο της με τίτλο «Το Βερολίνο αρχίζει να κινείται λίγο στο ζήτημα των όπλων».

«Η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε σχέδια για παράδοση 50 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Dingo στην Ουκρανία. Επιπλέον το Κίεβο πρόκειται να λάβει δύο ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων τύπου Mars για την ενίσχυση της αεράμυνας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, το Βερολίνο δεν παρεκκλίνει από την γνωστή γραμμή του να μην προμηθεύει την Ουκρανία με δυτικά άρματα μάχης παρά τα συνεχιζόμενα αιτήματα του Κιέβου για ένα ή δύο τανκ Leopard και τεθωρακισμένα Marder.

«Αντ’ αυτού η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η κυκλική ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση. Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει ότι η Γερμανία θα δώσει στον ελληνικό στρατό 40 τεθωρακισμένα Marder και στη συνέχεια η Αθήνα θα στείλει στην Ουκρανία 40 παλιά σοβιετικά τεθωρακισμένα BMP-1. Ο ουκρανικός στρατός διαθέτει ήδη τεθωρακισμένα αυτού του τύπου, επομένως δεν απαιτείται αποστολή εκπαιδευτών στην Ουκρανία» αναφέρεται.

Με τη νέα αποστολή όπλων η υπουργός Άμυνας και ο καγκελάριος απαντούν στην εντεινόμενη κριτική σύμφωνα με την οποία η Γερμανία στηρίζει υπερβολικά διστακτικά την Ουκρανία, σημειώνει η Handelsblatt. Πρόσφατα, όπως επισημαίνεται, πολιτικοί των συγκυβερνώντων Πρασίνων και Φιλελευθέρων τάχθηκαν υπέρ της εξαγωγής αρμάτων μάχης Marder και Leopard στην Ουκρανία.

Πηγή: DW

loading...