Νέα έρευνα: Τα παιδιά παρουσιάζουν ταχεία εξασθένηση της ανοσίας στον Covid-19 μετά τον εμβολιασμό τους

Μέσα σε μόλις πέντε μήνες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φαίνεται να μειώνεται δραματικά

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών παρουσίασαν «ταχεία» μείωση της ανοσίας έναντι του Covid- 19 μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού.

Η μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε με τη μορφή αλληλογραφίας στο New England Journal of Medicine (NEJM), επικεντρώθηκε σε 887.193 παιδιά στη Βόρεια Καρολίνα, από τα οποία 273.157 έλαβαν τουλάχιστον την αρχική σειρά δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer BioNTech μεταξύ της 1ης Νοεμβρίου 2021 και 3 Ιουνίου 2022 — αντιπροσωπεύοντας το 30,8% του συνόλου.

Από τα 887.193 παιδιά, 193.346 μολύνσεις αναφέρθηκαν στη μελέτη μεταξύ των ημερομηνιών της 11ης Μαρτίου 2020 και της 3ης Ιουνίου 2022.

Τα δεδομένα φαίνεται να δείχνουν ότι τα παιδιά παρουσίασαν ταχεία πτώση της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό τους για τον Covid, ακόμα κι αν είχαν ήδη φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση.

Στο Διάγραμμα Α, που αντιπροσωπεύει τα παιδιά που εμβολιάστηκαν με την αρχική δόση Pfizer τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021 μέσω πράσινων και μπλε γραμμών, η ανοσία έναντι του Covid φαίνεται να αυξάνεται απότομα μετά τον εμβολιασμό, όπως προβλεπόταν.
Υποχώρηση της ανοσίας

Ωστόσο, μέσα σε μόλις πέντε μήνες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φαίνεται να μειώνεται δραματικά.

Μέχρι τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, το Διάγραμμα Α φαίνεται να δείχνει ότι το εμβόλιο φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στην ανοσία των παιδιών.

Στο Διάγραμμα Β, τα δεδομένα φαίνεται να υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα ανοσίας πέφτουν μετά τον εμβολιασμό κατά, ανεξάρτητα από το εάν τα παιδιά είχαν φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση από κορωνοϊό. Όπως το πρώτο γράφημα, τα δεδομένα από το Διάγραμμα Β φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η ανοσία έναντι του Covid γίνεται αρνητική μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Με βάση τα δεδομένα από το Διάγραμμα Γ, το οποίο αντιπροσωπεύει την αποτελεσματικότητα της φυσικής ανοσίας μεταξύ των μη εμβολιασμένων παιδιών που μολύνθηκαν εκ νέου με ένα από τα διάφορα στελέχη, εξακολουθεί να παρατηρείται γενική μείωση της ανοσίας με την πάροδο του χρόνου, αλλά φαινομενικά με μικρότερο ρυθμό.

Όταν τα δεδομένα του Διαγράμματος Γ συγκρίνονται με τα αντίστοιχα του Δ, το οποίο αντιπροσωπεύει το ίδιο μεταξύ των εμβολιασμένων παιδιών, φαίνεται να παρουσιάζουν απότομη πτώση της ανοσίας παρά το γεγονός ότι
έχουν επαναμολυνθεί και, φαινομενικά, έχουν φυσική ανοσία.

Ενισχυτικά εμβόλια και εξάρτηση

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η χρήση εμβολίου μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματος να αμύνεται φυσικά στον Covid, δημιουργώντας έτσι τη δυνατότητα για μια αόριστη εξάρτηση από τα ενισχυτικά εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης. Πάντως τα στοιχεία της έρευνας δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους.

«Πράγματι, παρατηρήσαμε ταχεία μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της παραλλαγής Omicron στα παιδιά», είπε στο Valiant News ο Dr. Danyu Lin ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας.

loading...