ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟ κο ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΡΟΥ — Η «πίσω αυλή» των ιχθυοτροφικών μονάδων …!

ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟ κο ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΡΟΥ
Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ
Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

ΥΠΑΡΧΕΙ μια ελεγκτική ΔΗΜΟΣΙΑ Υπηρεσία που να ελέγξει το βυθό και να ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ, ΚΑΤΩ και γύρω από τις Ιχθυοκαλλιέργειες στο ΠΟΡΟ ?? ΝΑΙ ή ΟΧΙ ????

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Μετά την ανάρτηση στο προφίλ του στο FaceBook, του κου Λοβερδου Στελακατος Χρηστος- με θέμα
” Νεκρή θάλασσα στον Πόρο από τις ιχθυοκαλλιέργειες για το συμφέρον του κάθε εμίρη του Κατάρ.” υπογεγραμμένο από τον κάτοικο Πόρου κ. Γιάννη Καπασάκη.

Υπάρχουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο βυθό από τις υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες στο νησί για όσο διάστημα αυτά λειτουργούν ?

Αν ΝΑΙ, μπορούμε να τα μελετήσομε ?

Και γενικά έχει πέσει στην αντίληψη σας κάποιο είδος μόλυνσης στο βυθό, εκεί όπου υπάρχουν οι ιχθυοκαλλιέργειες ?

Με εκτίμηση

Κ. ΓΚΙΚΑΣ

ΥΓ – Του χρόνου θέλω να επισκεφτώ το νησί σας και να κολυμπήσω .. Να έρθω ??

Οτιδήποτε άλλο θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας ?

Λοβερδος Στελακατος Χρηστος
·

Νεκρή θάλασσα στον Πόρο από τις ιχθυοκαλλιέργειες για το συμφέρον του κάθε εμίρη του Κατάρ.

Η «πίσω αυλή» των ιχθυοτροφικών μονάδων …!!

Σαν κάτοικος Βαγιωνιάς τα τελευταία 50+ χρόνια (και που ζω στο «πετσί μου» την περιβαλλοντολογική βόμβα των ιχθυοτροφείων 30+ χρόνια τώρα ) ας γράψω ορισμένες αλήθειες που αφορούν ΟΛΟΥΣ τους Ποριώτες, είτε μόνιμους κατοίκους , είτε που ζουν εκτός νησιού αλλά διατηρούν περιουσιακά στοιχεία στο νησί και τους ενδιαφέρει ΑΜΕΣΑ η περίπτωση της επέκτασης των ιχθυοτροφικών μονάδων..
Η ανάπτυξη σε βιομηχανική ζώνη των ιχθυοτροφικών μονάδων θα φέρει την ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του νησιού για τους εξής λόγους .
1) Τα τελευταία 30 χρόνια που υπάρχουν οι (μικρές…) μονάδες στο νησί , έχουν επιφέρει ολοκληρωτική περιβαλλοντολογική καταστροφή στα δυο πιο ωραία φυσικά λιμανάκια του νησιού , στο Μπίστι και στην Πυρκαλί .Μια καταστροφή που είναι ορατή «δια γυμνού οφθαλμού» ΚΑΙ στον βυθό (που έχει καταντήσει κρανίου τόπος , γεμάτος με τα απόβλητα των ψαριών και τα διάφορα «σκουπίδια» των εγκαταστάσεων ..) ΚΑΙ στην επιφάνεια της θάλασσας ΚΑΙ στην στεριά και που δεν υπάρχει καμία μελέτη περιβάλλοντος που να αναφέρει πότε θα γίνει αποκατάσταση του προτέρου φυσικού περιβάλλοντος ΑΝ κάποια στιγμή απομακρυνθούν ΜΟΝΙΜΑ οι μονάδες αυτές …(το παράδειγμα της μονάδας στην Ιθάκη πολύ πρόσφατο …)
Κατά την ταπεινή μου γνώμη , η βλάβη που έχει υποστεί μέχρι τώρα το τοπικό οικοσύστημα είναι μη αναστρέψιμη στο μέλλον ….
Σκεφτείτε τι έχει να γίνει με 6+ φορές ΠΑΝΩ στην έκταση των ιχθυοτροφικών μονάδων…
Όποιος θέλει να τα δει όλα αυτά , δεν έχει παρά να πάει μέχρι εκεί και να βουτήξει (θα τον αφήσουν από τις μονάδες..??) με μια απλή μάσκα καταδύσεων …
2)Όλοι προβληματιζόμαστε γιατί δεν δουλεύει ο βιολογικός καθαρισμός στο νησί (κάτι που αφορά 4,000 κατοίκους και τα απόβλητα τους ..)και τις επιπτώσεις του στην καθαριότητα των θαλασσίων υδάτων του νησιού , όταν σε πλήρη ανάπτυξη των ιχθυοτροφικών μονάδων τα απόβλητα και τα περιττώματα των ψαριών θα είναι σα να πέφτουν ακατέργαστα στην θάλασσα από μια πόλη 45.000 κατοίκων (από μελέτες που έχουν έρθει στην επιφάνεια αυτό το νούμερο….)
Δηλαδή 10+ φορές πάνω από τα απόβλητα αυτή την στιγμή που πέφτουν στην θάλασσα …
Ελπίζω να καταλαβαίνετε ΟΛΟΙ αυτή την περιβαλλοντολογική βόμβα που απειλεί ΟΛΟ το νησί (γιατί σίγουρα η μόλυνση θα φτάσει και στην «μπροστινή αυλή» του νησιού και όχι μόνο στην πίσω που βρίσκεται αυτή την στιγμή …) και τις επιπτώσεις ΟΧΙ μόνο στον τουρισμό αλλά και στην καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων του ..
3) Η όχληση από τα φορτηγά και τις μετακινήσεις (θαλάσσιες και χερσαίες) όλων των μηχανημάτων και ανθρώπων που θα απασχολούνται στις ιχθυοτροφικές μονάδες θα δεκαπλασιαστούν πάνω στο νησί με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων ή των τουριστών …
4) Φέτος υπήρξε ΑΝΟΔΟΣ της αξίας της ακίνητης περιουσίας στον Πόρο κατά 10%+ ..
Μια από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες αυξήσεις στην Ελλάδα..
Κάτι που σημαίνει ότι ΚΑΘΕ ΚΑΤΟΙΚΟΣ που έχει ακίνητη περιουσία στο νησί έχει το μέλλον μπροστά του καθώς θα αυξάνεται συνέχεια η περιουσία του με την πάροδο των ετών και που θα υπονομευτεί όλη αυτή η αξία ΑΝ τα ιχθυοτροφεία τελικά μείνουν στο νησί (που τα φιλοξενεί υπό την ανοχή των κατοίκων του εδώ και 30 χρόνια , γιατί είναι στην «πίσω αυλή» του νησιού και «δεν ενοχλούν» ΑΚΟΜΑ …!!!)
Και που θα υπάρξει ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ σ΄αυτή την αξία …
Γιατί ποιος και γιατί θα αγοράσει κάτι πάνω σ΄ένα «βιομηχανικό νησί» ..??
Ποιος και γιατί θα έρθει για τουρισμό πάνω σ΄ένα νησί που τα περιττώματα των ψαριών που θα πέφτουν χωρίς καμία επεξεργασία στην θάλασσα, θα αντιστοιχούν σε μια πόλη 45.000 ανθρώπων ..??
Ποιος και γιατί θα ζήσει πάνω σ΄ένα νησί που θα υπάρχει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΗΧΗΤΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ..??
Ποιος και γιατί θα απολέσει την τουριστική σεζόν των 6 μηνών που δουλεύει και ξεκουράζετε τους υπόλοιπους 6 , για να γίνει (????…Γιατί λένε μεν για πρόσληψη μόνιμων κατοίκων , αλλά πόσους μπορούν να απορροφήσουν από την τοπική κοινωνία όταν π.χ οι ξένοι μπορούν να κάνουν την ίδια εργασία για 300 Ε ..?? ) υπάλληλος των 600-700 Ε δουλεύοντας όλη μέρα σε μια βιομηχανία ..???
Και γιατί να υπάρχει εμπιστοσύνη στα λεγόμενα τους , όταν το 2015 δήλωναν στον ίδιο τον δήμαρχο την οριστική αποχώρηση τους από το νησί «κοροϊδεύοντας» τον , όταν την ίδια περίοδο έκαναν υπόγειες κινήσεις για την επέκταση τους στο σύνολο του νησιού ..???
Ποιος και γιατί θέλει να καταστραφεί ΟΛΟΚΛΗΡΟ το νησί για να «οικονομήσει» ένας εμίρης του Κατάρ..???
Ποιες οι μέχρι σήμερα οικονομικές ή οποιεσδήποτε άλλες θετικές για το νησί επιπτώσεις από την λειτουργία των ήδη υφισταμένων ιχθυοτροφικών μονάδων..??
Που έχουν συνεισφέρει και με τι στο νησί (που συστηματικά καταστρέφουν το περιβάλλον του ..) ..??
Ποιο μέλλον ονειρευόμαστε για εμάς και τα παιδιά μας σ΄αυτό το νησί …???
Τι ακριβώς θα τους παραδώσουμε στο μέλλον ..??

Πως θα είναι η καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων και των τουριστών μετά την πλήρη ανάπτυξη των ιχθυοτροφικών μονάδων..??
Όλα αυτά και άλλα πολλά θα πρέπει να σκεφτούν ΟΛΟΙ οι Ποριώτες και να αποφασίσουν αν θα πρέπει αποφασιστικά, μαζικά και με ομαδική σύμπνοια να τα παλέψουμε μέχρι το τέλος ….

ΓΙΑΤΙ Η «ΠΙΣΩ ΑΥΛΗ» ΘΑ ΓΙΝΕΙ «ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ» …!!!!
Γιατί κρίνεται το μέλλον μας …
Γιατί κρίνεται το μέλλον των παιδιών μας …
Γιατί αγαπάμε και πονάμε αυτό το πανέμορφο μέρος …
ΑΣ ΜΗΝ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΑΝΟΧΗ ….
ΑΣ ΜΗΝ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ….
ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ , ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ …
ΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ , ΑΠ΄ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ , ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ …
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΥΠΟΣΤΕΙ ….
ΑΦΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ …!!!
Γιάννης Καπασάκης κάτοικος Πόρου.

loading...