Σε ιστορικό χαμηλό η στερλίνα- «Απίστευτη» πτώση

 

Η ισοτομία για το υπό πολιορκία νόμισμα υποχώρησε έως και στα 1, 0327 δολάρια- το χαμηλότερο επίπεδο από το 1971

Η βρετανική λίρα υποχώρησε σχεδόν 5% το πρωί της Δευτέρας στην Ασία, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει φορολογικές περικοπές και επενδυτικά κίνητρα για να τονώσει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πολλούς, αυτά τα οικονομικά μέτρα θα ωφελήσουν δυσανάλογα τους πλούσιους και θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη βρετανική οικονομία σε υψηλά επίπεδα χρέους σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων.

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του νομίσματος τη Δευτέρα έλαβε χώρα σε ένα ξέφρενο selloff 20 λεπτών. Η ισοτομία για το υπό πολιορκία νόμισμα υποχώρησε έως και στα 1, 0327 δολάρια- το χαμηλότερο επίπεδο από το 1971-, με τους επενδυτές να «εκδικούνται τον υπουργό Οικονομίας για την αδικαιολόγητη παρόρμησή του για ανάπτυξη, σχολιάζει το Bloomberg. Αργότερα η ισοτοιμία διαμορφώθηκε στα 1, 0558 δολάρια.

Το μέγεθος της ενδοημερήσιας πτώσης της λίρας τη Δευτέρα ήταν το μεγαλύτερο από τον Μάρτιο του 2020. Οι ενδείξεις της αγοράς δείχνουν ότι οι πιθανότητες να υποχωρήσει το νόμισμα σε ισοτιμία με το δολάριο έχει πλέον αυξηθεί στο 54% φέτος.

Σχολιάζοντας ο Marc Chandler της Bannockburn Global Forex, χαρακτήρισε την πτώση του νομίσματος «απίστευτη» και εκτίμησε ότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν εικασίες για έκτακτη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας και αύξηση των επιτοκίων.

Εάν η κατρακύλα συνεχιστεί και διευρυνθεί σε ευρύτερες αγορές, υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας να ωθηθεί σε κρίση που θα μπορούσε να αναγκάσει μια ταχεία πολιτική απάντηση, σημειώνει το Bloomberg. «Το κραχ της λίρας δείχνει ότι οι αγορές έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η οικονομική του ισχύς είναι υπό πολιορκία», δήλωσε η Jessica Amir της Saxo Capital Markets. «Η λίρα απέχει πολύ από την ισοτιμία και η κατάσταση μονο θα επιδεινωθεί από εδώ και πέρα».

Ναυτεμπορική

loading...