Μ.Ζαχάροβα για Λιζ Τρας: «Από όλους τους Βρετανούς αυτή την άχρηστη βρήκατε να βάλετε πρωθυπουργό;»

 

«Το πρόβλημα συνδέεται ίσως με την κρίση της δημοκρατίας στην Βρετανία»

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε καυστικά στην ανάδειξη της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της Βρετανίας και διερωτήθηκε πως αυτή η μεγάλη πληθυσμιακά χώρα δεν μπόρεσε να βρει κάποιον ικανότερο για να αντιπροσωπεύσει την βρετανική εξουσία αξιοπρεπώς.
Με άλλα λόγια θεωρεί άχρηστη τη νέα Βρετανίδα πρωθυπουργό.
«Μερικές φορές αναρωτιόμαστε: άραγε αληθινά, σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό και ισχυρές χάρη σε μακροχρόνιες δημοκρατικές παραδόσεις, δεν υπάρχει κανένας ικανός να αντιπροσωπεύσει τους διάφορους κλάδους της εξουσίας με τρόπο αξιοπρεπή, επαγγελματικό και συνετό;», δήλωσε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Το πρόβλημα συνδέεται ίσως με την κρίση της δημοκρατίας, επειδή αυτό το “αποτέλεσμα” δεν έχει καμιά σχέση με την άμεση επιλογή των Βρετανών», υποστήριξε σχετικά με την Τρας.
Το Κρεμλίνο δήλωσε χθες πως δεν περιμένει «αλλαγές προς το καλύτερο» με την εκλογή της Λιζ Τρας, γνωστής για τη σκληρή γραμμή της έναντι της Ρωσίας, την οποία χαρακτηρίζει «επιτιθέμενη» χώρα εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία η οποία διεξάγεται από τις 24 Φεβρουαρίου.
Στην μνήμη όλων έχει χαραχτεί ανεξίτηλα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με την τότε Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, στις 10 Φεββρουαρίου λίγο πριν την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Τότε ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε πει για την Βρετανίδα νυν πρωθυπουργό, ότι αρνείται να ακούσει.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί,η Τρας είπε το εξής «θεϊκό» όταν ο Λαβρόφ την ρώτησε εάν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας επί του Ροστόφ και του Βορόνεζ – δηλαδή τις δύο περιοχές στη νότια Ρωσία όπου συγκεντρώνονταν τότε οι ρωσικές δυνάμεις.
Η Τρας, απάντησε ότι η Βρετανία δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικές και τότε επενέβη ο Βρετανός πρεσβευτής για να την διορθώσει.
Αργότερα, σε συνέντευξη που έδωσε στη ρωσική εφημερίδα RBC, η Τρας είπε ότι νόμιζε πως ο Λαβρόφ αναφερόταν σε περιοχές της Ουκρανίας.
Δηλαδή παραδέχτηκε πως είναι πλήρως αγεωγράφητη.
loading...