«Υποχρεωτική μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας» – Τι συμφώνησαν στη Σύνοδο της ΕΕ

 Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας στο Twitter, κατέληξαν σε συμφωνία σε τρία σημεία – κλειδιά:

1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,

2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και

3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Χωρίς κοινή απόφαση;

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας συνεδριάζουν αυτή την ώρα για δεύτερη φορά σε έναν μήνα για να συζητήσουν τα έκτακτα μέτρα που έβαλαν στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» στις αρχές του μήνα και τις πιο πρόσφατες προτάσεις στο προσχέδιο της Κομισιόν. Ωστόσο, οι διαφορετικές «φωνές» δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την επίτευξη μιας κοινής απόφασης και δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας λύσης – πάτσγουρκ.

Όσον αφορά τη θέση την Ελλάδας, κατά την είσοδο του στη Σύνοδο, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

«Το σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη ενεργειακή περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν ζητώντας την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και ζητούν από την ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσουν τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι όμως ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να συνεχίσουμε όλοι μαζί».

Μάχη για φυσικό αέριο

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνονται χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα με τους 15 να υποστηρίζουν την ενιαία εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και τους υπόλοιπους, με πρώτη τη Γερμανία, να ζητούν περισσότερη ευελιξία, προειδοποιώντας πως η ιδέα των 15 αν εφαρμοστεί θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.

Από την άλλη, το non-paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου» που παρουσιάστηκε σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ (COREPER I) προκάλεσε απογοήτευση σε όσους το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου.

Το συγκεκριμένο προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λειτουργεί σαν «γενικός οδηγός» με την παρουσίαση ενός «πορίσματος» και όχι σαν εισήγηση που οι υπουργοί Ενέργειας θα κληθούν να αποφασίσουν αν συμφωνούν ή όχι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες Πέμπτη, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μιλώντας σε ελληνική δημοσιογραφική αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Με αυτό τον τρόπο το «παράθυρο ευελιξίας» μεγαλώνει και επιτρέπει στις επιμέρους χώρες να τροποποιήσουν τους όρους ανάλογα με τις ανάγκες τους. Τόσο στην περίπτωση του πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά και της ρύθμισης στην κατανάλωση ρεύματος, σε ποσοστό χαμηλότερο από ότι προέβλεπε η αρχική πρόταση.

Η επιστολή των 15

Υπενθυμίζεται ότι επιστολή των 15 κρατών της Ευρώπης, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, με παραλήπτη την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Η απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου ήρθε το μεσημέρι της Πέμπτης (29/9) και επικεντρώθηκε στο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που εξάγεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω πως χρειαζόμαστε ένα πλαφόν στις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου, σε ένα επίπεδο που θα παραμείνει ελκυστικό για αυτούς να το εξάγουν στην Ευρώπη» αναφέρει η απάντηση της Σίμσον, η οποία συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαπραγματευτεί τις τιμές του φυσικού αερίου με τους αξιόπιστους προμηθευτές της και αν αυτό αποτύχει, τότε το ενδεχόμενο ενός γενικού πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι πιθανό.

Όμως εκτός από το «καυτό» ζήτημα του πλαφόν, οι Ευρωπαίοι υπουργοί καλούνται σήμερα να πάρουν μια απόφαση και για τα υπόλοιπα θέματα που έχουν τεθεί επί τάπητος.

loading...