Πηγαίνει για κόψιμο το «δωρεάν» από την υγεία

 

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ στέλνει τους πολίτες στις ιδιωτικές κλινικές

Διέρρευσε το νομοσχέδιο Γκάγκα για το ΕΣΥ, με το οποίο ολοκληρώνεται η διάλυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και όλα δείχνουν ότι σφραγίζουν το δυστοπικό μέλλον που επιφυλάσσει η γαλάζια παράταξη για την Υγεία.

Ουσιαστικά, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιείται η δέσμευση Πλεύρη για μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και εισαγωγή της μερικής απασχόλησης για τους γιατρούς ΕΣΥ, ενώ η Μ. Γκάγκα είχε μιλήσει για κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ. Πρόκειται, δηλαδή, για το «νέο ΕΣΥ» του Μητσοτάκη, για το οποίο είχε προϊδεάσει ήδη από το 2021. Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο, το οποίο διακινείται νύχτα από mail σε mail, το σχέδιο διάλυσης είναι έτοιμο.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.

Δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου και απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των γιατρών του ΕΣΥ.

Γιατροί μερικής απασχόλησης στα νοσοκομεία.

Εισαγωγή εξάμηνης απασχόλησης στα νοσοκομεία στο πλαίσιο του «αγροτικού».

Επαναφορά του συντονιστή διευθυντή ως ξεχωριστού βαθμού στο ΕΣΥ και μάλιστα σε λίγες και εκλεκτές κλινικές, και όχι ως δυνατότητα για όλους τους γιατρούς.

Αλλαγές στην πρόσληψη των γιατρών ΕΣΥ με διενέργεια της συνέντευξης ξεχωριστά σε κάθε νοσοκομείο.

Αναδιάρθρωση του ΚΕΣΥ.

«Καμία αύξηση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ, τους οποίους προτρέπουν απροκάλυπτα να επιδράμουν στις τσέπες των ασθενών. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, που θα σημάνει την απόλυτη διάλυση των νοσοκομείων. Γιατροί-λάστιχο, οι οποίοι θα τρέχουν από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές, έχοντας ενδιαμέσως τον νου τους στα ιδιωτικά ιατρεία τους. Ούτε λόγος, βέβαια, στην περίπτωση αυτή για σεβασμό των ωραρίων και της μέγιστης εβδομαδιαίας απασχόλησης των γιατρών, με αποτέλεσμα η επαγγελματική εξουθένωση να τροφοδοτεί τα ιατρικά λάθη εις βάρος όλων. Η εκπαίδευση ειδικευόμενων σε ένα τέτοιο σύστημα είναι, φυσικά, το πιο σύντομο ανέκδοτο» σχολιάζει δηκτικά το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών.

Τους μόνους που εξυπηρετεί αυτή η πολιτική είναι οι μεγαλοκλινικάρχες και το υπουργείο, που στο πλαίσιο του laisser faire αφήνει την κοινωνία να αυτορρυθμιστεί.

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν συζητιέται, πετιέται!» καταλήγει η ανακοίνωση του Μετώπου, κάνοντας σαφή τη στάση που θα κρατήσει η νοσοκομειακή κοινότητα το επόμενο διάστημα.

loading...