Κ.Σκρέκας: «Δεν αποκλείεται να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα με δελτίο»! «Όταν μαίνεται ένας ενεργειακός πόλεμος όλα είναι πιθανά»

 

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Τρίτης, παραδέχτηκε πως θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος ή «ρεύμα με το δελτίο» προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια λέγοντας πως «στη ζωή και όταν μαίνεται ένας πόλεμος συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα»

«Αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρές αυτές οι πιθανότητες, σχεδόν μηδενικές» πρόσθεσε στην συνέχεια, χωρίς όμως να γίνει πιστευτός.

«Και στις αιχμές θα έχουμε ρεύμα και φυσικό αέριο και έχουμε κάνει ό,τι πρέπει ώστε η Ελλάδα να μην έχει μεγάλο κίνδυνο να έχουμε “δελτίο” όπως το λέτε εσείς», είπε και σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την επάρκεια ενέργειας.

Σε ότι αφορά την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα εκεί αναφέρθηκε ότι θα υπάρξουν τρεις κλίμακες χωρίς να δώσεις λεπτομέρειες για τα όρια της κάθε κλίμακας και εν τέλει ποιο θα είναι το ύψος της επιδότησης, είπε όμως ότι σίγουρα την μεγαλύτερη επιδότηση θα την πάρουν όσοι καταναλώσουν 15% λιγότερο ρεύμα από πέρσι.

Αυτό από μόνο του είναι κάτι πολύ δύσκολο να γίνει για ευνοήτους λόγους, γιατί όταν ο Έλληνας πολίτης αρχίσει να νιώθει «τσιμπήματα» στην καρδιά από το κρύο, εκείνη την στιγμή θα προτιμήσει να ανάψει την ηλεκτρική σόμπα στο φουλ.

Οι στόχοι της κυβέρνησης, είπε, είναι τρεις:

Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Να ληφθούν ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας

Να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου θα γίνει σε τρεις κλίμακες.

Ο Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η απορρόφηση του 90% με 94% των αυξήσεων και πως τα νοικοκυριά θα στηριχθούν ανεξαρτήτως εισοδήματος και εάν πρόκειται για κύρια ή μη κύρια κατοικία.

Στον νέο μηχανισμό θα υπάρξουν τρεις κλίμακες με το μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα και όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση στην δεύτερη και την τρίτη.

«Εκεί θα δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, όταν έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός να λάβουν μια επιπλέον επιδότηση που θα έρθει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό από τον προμηθευτή τους», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Για το φυσικό αέριο τόνισε ότι η στήριξη θα είναι τέτοια που να καθιστά πιο προσιτή την τιμή αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι όπως ήταν προ κρίσης, καθώς η τιμή έχει αυξηθεί κατά 7 με 10 φορές σε 1,5 χρόνο.

loading...