Η Κατάρα της Ασίας και η Κατάρα της Προδοσίας«Ένα από τα δυνατώτερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου απ’ τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι άνηκα στο ανθρώπινο γένος» Τζωρτζ Χόρτον (George Horton) Πρόξενος ΗΠΑΜικρασιατική Καταστροφή 1922.

Μετά την κατάρρευση του μετώπου, και την άτακτη υποχώρηση και αναδίπλωση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος από το Αφιόν Καραχισάρ, στα μέσα Αυγούστου, άρχισε και ο ξεριζωμός.

Στις 24 Αυγούστου (παλαιό ημερολόγιο) / 6 Σεπτεμβρίου (νέο ημερολόγιο) αναχώρησε και το τελευταίο ελληνικό στρατιωτικό τμήμα.

Την επομένη, 26 Αυγούστου (παλαιό ημερολόγιο) / 8 Σεπτεμβρίου 1922 (νέο ημερολόγιο) αναχώρησαν οι ελληνικές Αρχές Σμύρνης. Ο διορισμένος από τον Ελευθέριο Βενιζέλο Έλληνας Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης δηλώνει στον πρώην Νομάρχη Λέσβου και Διοικητή Χίου Γεώργιο Παπανδρέου (μετέπειτα πρωθυπουργό), όταν του συνέστησε να ενημερώσει άμεσα τον ελληνογενή πληθυσμό να φύγει για να σωθεί: «Καλύτερα να μείνουν εδώ, να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θ' ανατρέψουν τα πάντα». Μέχρι την τελευταία στιγμή οι αρχές καθησύχαζαν τους κατοίκους της Σμύρνης, ενώ ο Αρμοστής Σμύρνης Στεργιάδης αντιδρούσε βιαιότατα στις προτάσεις της "Μικρασιατικής Άμυνας" και του Μητροπολίτη Χρυσόστομου Σμύρνης που επειδή ανησυχούσαν. πρότειναν τον εξοπλισμό του Μικρασιατικού πληθυσμού

Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη το πρωί του Σαββάτου 27 Αυγούστου (παλαιό ημερολόγιο) / 9 Σεπτεμβρίου (νέο ημερολόγιο). Επιδόθηκαν σε λεηλασίες, καταστροφές, φόνους και βιασμούς αποκλειστικά κατά του Αρμενικού και Ελληνικού στοιχείου.

Έως την Τετάρτη, 31 Αυγούστου (παλαιό ημερολόγιο) / 13 Σεπτεμβρίου (νέο ημερολόγιο) είχε ολοκληρωθεί η ισοπέδωση της Αρμενικής συνοικίας. Από εκεί εκδηλώθηκε και η πυρκαγιά. H φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία και διήρκεσε από τις 31 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου (με το παλαιό ημερολόγιο) / 13 Σεπτεμβρίου έως 17 Σεπτεμβρίου (με το νέο ημερολόγιο).

[Ημερολογιακές διαφορές Παλαιού – Νέου Ημερολόγιου. Στις 16 Φεβρουαρίου 1924 εισήχθη στην Ελλάδα το Νέο Ημερολόγιο, οπότε και η 16 Φεβρουαρίου έγινε 1 Μαρτίου 1924. Αυτή η διαφορά των 13 ημερών ισχύει από 29 Φεβρουαρίου 1900 έως και 28 Φεβρουαρίου 2100]https://www.youtube.com/watch?v=dkjowk28h1s&ab_channel=EllinasforeverΔεν υπάρχουν σχόλια :