Ναυπηγεία Ελευσίνας: Εργαζόμενοι διαφωνούν και καταγγέλουν το νόμο Γεωργιάδη για τη «σωτηρία» τους

 

Δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας υπέρ του νομοσχεδίου Γεωργιάδη για την «εξυγίανση» της επιχείρησης. Ο Συνδυασμός Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας με επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε το νόμο Γεωργιάδη υποστηρίζει:

Aξιότιμε κ. Πρόεδρε , Αξιότιμοι-ες κ.κ. Βουλευτές ,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις του Συνδυασμού μας μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου-έκτρωμα του κυρίου << αδιευκρίνιστου >> Γεωργιάδη που δυστυχώς και εσείς υπερψηφίσατε με το <<τυράκι>> που σας έδωσε, και έτσι ο ανεκδιήγητος υπουργός υποβάθμισης επενδύσεων γλύτωσε το ειδικό δικαστήριο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ παρόλο τις κουτσουρεμένες αλλαγές – βελτιώσεις ΠΟΥΘΕΝΑ δεν εξασφαλίζεται και ούτε και δεσμεύεται ο επιχειρηματίας της καρδιάς του , ΟΥΤΕ για τις ΑΜΕΣΕΣ επαναπροσλήψεις του υφιστάμενου προσωπικού των Ναυπηγείων , ΟΥΤΕ την καταβολή ΟΛΩΝ των δεδουλεμένων μας , όπως και των αποζημιώσεων ΑΛΛΑ και ούτε την υπογραφή των ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Τους λόγους και τις επισημάνσεις μας για τα παραπάνω σας τα εξηγούμε επισυνάπτοντας χρονικά τις ανακοινώσεις μας παρακάτω μετά την ψήφιση του εκτρώματος Γεωργιάδη όπως και στη συνέχεια παραλαμβάνοντας τις υποτιθέμενες αλλαγές – βελτιώσεις.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ) ανέδειξαν το νεφελώδες και αντεργατικό νομοσχέδιο του Άδωνη και της παρέας του.

Ο εμπνευστής του μεγαλύτερου σκανδάλου της ναυπηγικής βιομηχανίας,όχι μόνο απέτυχε αυτός και τα πουλέν του να πείσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ορθότητα της επιλογής τους αλλά με τις τοποθετήσεις τους δημιούργησαν μεγαλύτερο προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον αυτής της πολυπαθής βιομηχανικής μονάδας και των εργαζόμενων της.

Ο πρωτοφανής και ανελέητος (για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα) βομβαρδισμός που δέχθηκε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων μετέτρεψε τον κοινοβουλευτικό περίπατο (που όπως έλεγε θα έκανε) στο χειρότερο εφιάλτη του.

Με επιχειρήματα και γεγονότα αποδόμησαν ένα προς ένα όλα τα σημεία του αφηγήματος τους ,μας δικαίωσαν απόλυτα σε όλα αυτά που εδώ και 4 χρόνια επαναλαμβάνουμε και τους ξεγύμνωσαν κυριολεκτικά επιβεβαιώνοντας πλήρως το λαϊκό απόφθεγμα ότι << όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού στο δένδρο τόσο πιο πολύ αποκαλύπτεται ο πισινός της >>.

Πλέον μέσα από τον εξαντλητικό διάλογο που διεξήχθει στις επιτροπές και στη Βουλή ανεδείχθη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι δυνάμεις αδράνειας και τα εμπόδια που επικαλείτο ο ενδιαφερόμενος και τα φερέφωνα του δεν ήταν κανείς άλλος παρά ο ίδιος και η οικονομική του ανεπάρκεια να υποστηρίξει μια τέτοια αγοραπωλησία.

Με καινοφανείς θεωρίες ,με ψεύδη και με ανακρίβειες που κατέθεσε στην απολογία του στη Βουλή ο άρχοντας της κυβίστησης προσπάθησε μεταξύ άλλων να πείσει τους βουλευτές ότι αρμόδιο όργανο για να ελέγξει την κεφαλαιακή επάρκεια και τις πηγές χρηματοδότησης του ενδιαφερομένου αγοραστή είναι το αρμόδιο Δικαστήριο και όχι ο βασικός πιστωτής (Ελληνικό δημόσιο) που θα συμφωνήσει σε διαγραφές μαμούθ ύψους 220εκ.€ από τις οφειλές του Ναυπηγείου προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Δηλαδή τι μας λέει ο ποιητής προσπαθώντας να αποποιηθεί των ευθυνών του;

Ότι η Ελληνική κυβέρνηση ως βασικός πιστωτής θα συμφωνήσει στο σχέδιο εξυγίανσης και στα 220εκ.€ διαγραφές του αγοραστή, που θα κατατεθεί μάλιστα και στο δικαστήριο αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να αξιολογήσει την οικονομική αξιοπιστία του ενδιαφερομένου.

Και εδώ γεννάται ένα τεράστιο ερώτημα:

Πως συμφωνείς κ .Γεωργιάδη σε ένα σχέδιο εξυγίανσης που μάλιστα κατατίθεται και στο δικαστήριο χωρίς να έχει διερευνήσει την οικονομική αξιοπιστία του αγοραστή;

Και βέβαια χωρίς να μπαίνουν σε επιλογές και σε ονοματολογίες και να γίνονται πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων δεν κατανόησαν τις αστείες δικαιολογίες και την άρνηση του ιδιοτελή Υπουργού να εξετάσει και το ενδιαφέρον του ετέρου διεκδικητή για την αγοραπωλησία του Ναυπηγείου.

Στις δε συζητήσεις που διεξάγαμε μαζί τους μας επεσήμαναν όλοι ότι αυτή του η άρνηση να διερευνήσει εάν υπάρχει προσφορότερη επιλογή και μεγαλύτερη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος συνιστά αξιόποινη πράξη και ότι επικρέμαται πλέον πάνω από το κεφάλι του η δαμόκλειος σπάθη της απιστίας.

Σε αυτό εάν προσθέσεις και τον υγιή ανταγωνισμό που πρέπει να προωθείται μεταξύ των επιχειρηματικών σχημάτων και που θα πρέπει να επιδιώκει και ο αρμόδιος Υπουργός για να επικρατήσει η βέλτιστη προσφορά (πράγμα που δεν έγινε στη συγκεκριμένη αγοραπωλησία) αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία του έτσι και αλλιώς αδιεξόδου και ουτοπικού σχεδίου τους.

Βεβαίως η παραπλάνηση και η εξαπάτηση του Άδωνη έπιασε τόπο στον ΣΥΡΙΖΑ που παρόλο που στις τοποθετήσεις των βουλευτών του ήταν ιδιαίτερα σκληρός και επικριτικός αυτοπαγιδεύτηκαν σε δύο ανούσιες τροπολογίες που τις δέχθηκε αμέσως ο Άδωνης και υπέπεσαν στο τραγικό (πολιτικά και εργασιακά) λάθος της υπερψήφισης αυτού του κάκιστου νομοσχεδίου θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται τα δεδουλευμένα μας και ελέγχεται η κεφαλαιακή επάρκεια του ενδιαφερομένου.

Δυστυχώς όμως με την αλλαγή που επιζητούσαν (θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν έγινε από δόλιο τρόπο) για την καταβολή των δεδουλευμένων μας την οποία την αποδέχθηκε ευχαρίστως ο Άδωνης ουσιαστικά έβαλαν ταφόπλακα στην καταβολή του 70%.

Εννοούμε ότι η ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων που είναι ο απαραίτητος όρος για την καταβολή του 70% δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ για τον απλούστατο λόγο ότι οι υποθήκες όλων των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου ανήκουν στην ΑLPHA BANK.

Εδώ θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι οριστική και αμετάκλητη ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα στην Σύρο παρόλο που έχουν περάσει 4 ολόκληρα χρόνια.

Η δε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής επιτροπής 10 ημέρες πριν κατατεθεί στο δικαστήριο ο φάκελος είναι άνευ σημασίας διότι η επιτροπή δεν θα έχει παρεμβατικό η εγκριτικό λόγο παρά μόνο ενημερωτικό.

Στα δε εργασιακά παρόλες τις βελτιώσεις που υποχρεώθηκαν να κάνουν μετά τις τρομακτικές πιέσεις και την ισχυρή επιχειρηματολογία μας που ασκήσαμε προς τους βουλευτές (υιοθέτησαν πλήρως τις θέσεις μας και όλες οι αλλαγές έγιναν από τις δικές μας παρεμβάσεις) παραμένουν κουτσουρεμένες και δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τις επαναπροσλήψεις μας ,τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα δεδουλευμένα μας.

Δηλαδή η συμπλήρωση της παραγράφου ότι οι θέσεις εργασίας να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα εντός 12 μηνών μετά την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων,με προτεραιότητα στο υπάρχον προσωπικό και σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες δεν δεσμεύει σε τίποτα τον εργοδότη να μας επαναπροσλάβει και δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από αέρα κοπανιστό όπως άλλωστε είναι και όλο το σχέδιο εάν και εφόσον δεν μας ανατεθεί το πρόγραμμα των κορβετών.

Άρα λοιπόν ούτε δεσμεύεται ούτε υποχρεώνεται να μας επαναπροσλάβει και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να πασπαλίζει με ελπίδα και ανεκπλήρωτες αεριτζίδικες υποσχέσεις τις κατάφωρα άδικες απολύσεις μας χωρίς την υποχρέωση της επαναπρόσληψης.

Η πονηριά βέβαια και η ανηθικότητα είναι ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένο προσφέρει στον εργοδότη και στους Πραιτοριανούς του την δυνατότητα της επιλογής στα <<καλά και υπάκουα παιδιά και σε αυτά που ρουφάνε το αυγό τους>> να τους προσλαμβάνουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέτει ο εργοδότης και η πλειοψηφία της ντροπής του Σωματείου.

Το δε έτερο συμπληρωματικό κομμάτι της υπογραφής νέας Συλλογικής σύμβασης που θα καθοριστεί κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους προκαλεί θυμηδία και γέλωτα,τα οποία βέβαια μεγεθύνονται εάν οι εργαζόμενοι στις επικείμενες εκλογές του Σωματείου μας επιλέξουν να ξαναδώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην εργοδοτική παράταξη της ΔΑΚΕ.

Εν κατακλείδι στο σχέδιο νόμου και στο επενδυτικό σχέδιο κυριαρχούν οι υποθέσεις και τα θεωρητικά δεδομένα,δεν υπάρχει καμμία εγγύηση υλοποίησης του,δεν υπάρχει καμμία διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της καταβολής των δεδουλευμένων μας,βρίθει από ασάφειες και νεφελώδεις υποσχέσεις,δεν υπάρχει καμμία εγγύηση για την επιτυχία του επενδυτικού πλάνου (από αυτά τα ολίγα που διέρρευσαν γιατί τα υπόλοιπα είναι απόρρητα) και το κυριότερο δεν υπάρχει σαφήνεια και πιστοποίηση της κεφαλαιακής επάρκειας και των πηγών χρηματοδότησης του ενδιαφερομένου αγοραστή.

Με την χθεσινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου μόνο από την Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τελείωσε τίποτα.

Έχουμε πολύ δρόμο και χρόνο ακόμα.

Ο αγώνας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση!!!

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων!!!

Ελευσίνα 06/09/22

Παραλάβαμε και διαβάσαμε το περιεχόμενο του βελτιωμένου σχεδίου νόμου με τις προσθήκες και την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχθηκε ευχαρίστως ο Άδωνης στο σχέδιο εξυγίανσης του ενδιαφερομένου και δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμα πιο δραματικά από αυτά που περιμέναμε.

Συγκεκριμένα προστίθεται για μεγαλύτερη διασφάλιση υποτίθεται και πιο σύντομη καταβολή των δεδουλευμένων μας στο άρθρο 11α του σχεδίου η προσθήκη που αναφέρεται ως εξής:

Οι απαιτήσεις από μισθούς (δεδουλευμένες αποδοχές και μισθούς υπερημερίας),δώρα, επιδόματα και λοιπές αποζημιώσεις πάσης φύσεως, αποπληρώνονται από την ΟΝΕΧ ELEYSIS NAVAL AND MARITIME ΑΝΏΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ,σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό 30% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ μετά την ημερομηνία επικύρωσης και σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό 70% μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων, ανεξαρτήτως αμυντικών προγραμμάτων.

Η επίμαχη προσθήκη ήταν μια κρίσιμη παράμετρος που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της υπερψήφισης του νεφελώδους σχεδίου εξυγίανσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή όμως την λυτρωτική και αποφασιστική συμπλήρωση κρύβεται ο διάολος ο οποίος ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στην καταβολή των δεδουλευμένων μας.

Όπως λοιπόν παρατηρήσαμε στην καταβολή του 30% δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη δεδουλευμένα αλλά αναγράφεται ως 30% ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ των πάσης φύσεως οφειλών που κατά διαβολική σύμπτωση το ποσοστό που αναφέρεται συμπίπτει με το ποσό των 13εκ.€ που αντιστοιχεί στο σύνολο των αποζημιώσεων. Συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας την σκέψη μας ο κ. Ξενοκώστας με αυτή την διατύπωση διαθέτει την απόλυτη ευελιξία να μας καταβάλει την αποζημίωση απόλυσης μας που αντιστοιχεί στο 30% ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ των οφειλών και να παραπέμψει στο διηνεκές την καταβολή των δεδουλευμένων μας την οποία θα την συνδέσει με την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων που όμως δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Δηλαδή ο εργοδότης θα μας απολύσει χωρίς καμμία δέσμευση επαναπρόσληψης και χωρίς την υποχρέωση όπως σας εξηγήσαμε της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων μας.

Συμπερασματικά δηλαδή :

Η καλή πρόθεση των κομμάτων να διευθετηθεί καλύτερα η καταβολή των δεδουλευμένων μας χρησιμοποιήθηκε από τον βασιλιά της εξαπάτησης για να προσθέσει στο σχέδιο του ένα ακόμα νεφελώδες και αντεργατικό όπλο στο πλούσιο οπλοστάσιο που προσφέρει αυτός ο νόμος στον εργοδότη της καρδιάς του.

loading...