Λιζ Τρας : Ανοιχτή η μεταφορά της βρετανικής πρεσβείας του Ισραήλ στην Ιερουσαλίμ

 

Φωτιά έβαλε στη διεθνή πολιτική σκηνή η νέα δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, σύμφωνα με την οποία σκέφτεται να μεταφέρει τη βρετανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση που θα αναιρούσε δεκαετίες εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, ακολουθώντας τα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια συνάντηση στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η πρωθυπουργός είπε στον υπηρεσιακό ηγέτη του Ισραήλ Yair Lapid, για μια «αναθεώρηση της τρέχουσας τοποθεσίας» του κτιρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Downing Street.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσά τους, είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, μαζί με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, θεωρούνται κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βάσει του διεθνούς δικαίου από τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967.

Όπως η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι στιγμής ήταν ότι η διαιρεμένη πόλη θα έπρεπε να φιλοξενεί προξενεία αντί πρεσβείες, μέχρι να επιτευχθεί μια τελική ειρηνευτική συμφωνία. Η εκπλήρωση της προεκλογικής υπόσχεσης του Τραμπ το 2018 να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προκάλεσε διεθνή καταδίκη και οδήγησε σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις στις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους. Η τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι επέκρινε την κίνηση εκείνη την εποχή.

Παράλληλα την Πέμπτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter τις ευχαριστίες του στην Τρας για αυτό που περιέγραψε ως «θετική εξέταση» της κίνησης. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τις ΗΠΑ, οι μόνες χώρες που αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι το Κόσοβο, η Ονδούρα και η Γουατεμάλα.

Πηγή : The Guardian

loading...