Η στρατηγική σημασία για τη Ρωσία της κατοχής της Αζοφικής θάλασσας και της Κριμαίας

 

Η Ρωσία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στρατιωτική, οικονομική, πολιτική,  έχοντας υπό την κατοχή της την Αζοφική θάλασσα, σε συγκερασμό με την Κριμαία, στην Μαύρη θάλασσα.

“Η Θάλασσα του Αζόφ θα λάβει νέο καθεστώς μετά την είσοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, καθώς και των περιοχών Ζαπορόζιε και Χερσώνα στη Ρωσία. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ”, αναφέρει στην εισαγωγή του άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

“Το καθεστώς μιας αποκλειστικά εσωτερικής θάλασσας της Ρωσίας θα εκχωρηθεί στην Αζοφική Θάλασσα, τόνισε ο Konstantinov. Επίσης, το λιμάνι της Μαριούπολης θα είναι ένα σημαντικό σημείο για το ρωσικό εμπόριο. 

Αυτή είναι μια σοβαρή στρατηγική απόφαση για τη Ρωσία, που ακουμπάει τους τομείς της ασφάλειας, του εμπόριου του τουρισμού και της αλιείας,  δήλωσε ο Konstantinov  στο RIA Novosti.

Μετά το δημοψήφισμα, η εμπορευματική κίνηση θα αποκατασταθεί πλήρως και θα είναι δυνατή η υλοποίηση πολλών διαφορετικών προγραμμάτων, διευκρίνισε ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιφέρειες DPR, LPR, Zaporozhye και Kherson ψήφισαν σε δημοψήφισμα την απόσχιση από την Ουκρανία και την ένταξη στη Ρωσία.

Υπήρξε μεγάλη προσέλευση και στις τέσσερις περιοχές, παρά τον αυξημένο ουκρανικό βομβαρδισμό.

Ως αποτέλεσμα, το 99,23% των κατοίκων της DPR, το 98,42% των κατοίκων της LPR, το 87,05% των κατοίκων της περιοχής Kherson και το 93,11% της περιοχής Zaporozhye ψήφισαν υπέρ.

Ο Πρέσβης του LPR στη Μόσχα, Rodion Miroshnik, καθόρισε επίσης τους όρους για να γίνει η δημοκρατία μέρος της Ρωσίας.

Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μέσα σε μια εβδομάδα. Οι υπόλοιπες παράμετροι ένταξης, θα συζητηθούν ήδη στο πλαίσιο των νόμων και αποφάσεων που έχουν εγκριθεί, είπε.”

Η σημασία της Αζοφικής θάλασσας

Από τον ελληνικό αποικισμό στην αρχαιότητα, η Αζοφική Θάλασσα και η Μαύρη Θάλασσα μαζί με τη Χερσόνησο της Κριμαίας και το Στενό του Κερτς θεωρούνταν ως περιοχή συνεχών διαφωνιών και τόπος αντιτιθέμενων πολιτικών συμφερόντων.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η περιοχή έχει επίσης αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρα για τις χώρες που κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο και στις δύο όχθες του στενού του Κερτς.

Η Αζοφική Θάλασσα  αν και είναι μια πολύ μικρή και ημι-κλειστή θάλασσα, ιστορικά έπαιξε κρίσιμο ρόλο πολλές φορές. Ωστόσο, λόγω της γεωιδιαιτερότητάς της,  η Αζοφική Θάλασσα είναι η πιο απομονωμένη θάλασσα στον κόσμο που εισέρχεται βαθιά στην ευρασιατική ήπειρο, όντας απομονωμένη από τις βασικές γεωστρατηγικές περιοχές της Ευρασίας.

Για παράδειγμα, είναι αρκετά μακριά από τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και τα κύρια θέατρα των ανατολικοευρωπαϊκών αντιπαραθέσεων. Έτσι, λόγω της γεωγραφικής της απόστασης, η γεωπολιτική κατάσταση στην Αζοφική Θάλασσα παρέμεινε αδρανής κατά τις μεγάλες ιστορικές περιόδους.

Ωστόσο, όταν ένα συγκεκριμένο κράτος ελέγχει τόσο την Κριμαία όσο και δύο ακτές του στενού του Κερτς, δημιουργείται η κατάσταση στην οποία κάθε άλλο κράτος που βρίσκεται στην ακτογραμμή της Αζοφικής Θάλασσας στερείται πρόσβασης σε οποιαδήποτε υδάτινη οδό έξω από τη θάλασσα.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα το πολιτικό καθεστώς της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ, δύο μεγάλων πόλεων που βρίσκονται στην περιοχή Pryazovian (επίσης γνωστή ως περιοχή Cis-Azov), ήταν εξίσου σημαντικό λόγω της βιομηχανικής και οικονομικής τους σπουδιαιότητας.

Εκτός των παραπάνω η Αζοφική Θάλασσα αν παρέμενε στα χέρια των Ουκρανών θα έδινε τη δυνατότητα στις ναυτικές δυνάμεις  του ΝΑΤΟ να αποκτήσουν πρόσβαση στο μαλακό υπόβαθρο ηπειρωτικών χωρών, όπως η Ρωσία.

Τι συνεπάγεται η κατάληψη των Ουκρανικών ακτών από τη Ρωσία στη Μαύρη θάλασσα; 

Πέρα από τα παραπάνω όμως η τυχόν κατάληψη όλων των παραθαλάσσιων εδαφών της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο από την Ρωσία, πέραν της Κριμαίας και της Αζοφικής θάλασσας, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο για την Τουρκία, και εξηγώ.

Η Ουκρανία θα γίνει πλέον σε τέτοια περίπτωση ηπειρωτικό κράτος.

Το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα αυξηθεί σε μέγεθος στη Μαύρη θάλασσα, υποσκελίζοντας το τουρκικό της Βόρειας θαλάσσιας περιοχής, αναγκάζοντας την Τουρκία να αυξήσει και η ίδια τη ναυτική της παρουσία εκεί.

Ο Εύξεινος πόντος όμως δεν εξυπηρετεί  το γεωστρατηγικό ιδεολόγημα της Τουρκίας που είναι η “Γαλάζια Πατρίδα” , γεγονός που σημαίνει ότι η Άγκυρα θα αναγαστεί να δεσμεύσει πολεμικά πλοία , ανθρώπινους πόρους, χρήματα και μέσα σε μια θαλάσσια περιοχή που δεν μπορεί να επεκταθεί.

Επίσης θα πάνε πίσω χρονικά οι σχεδιασμοί της για την επιβολή της “Γαλάζιας Πατρίδας” σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου σε ΝΑ Μεσόγειο, κάτι που δεν θέλει επουδενί η Τουρκία.

Επίλογος

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Ρωσία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στρατιωτική, οικονομική, πολιτική,  έχοντας υπό την κατοχή της την Αζοφική θάλασσα, σε συγκερασμό με την Κριμαία, στην Μαύρη θάλασσα.

Αυτό προκαλεί δέος στην Τουρκία, η οποία δεν θα ήθελε με τίποτε τη Ρωσική κυριαρχία να επεκτείνεται στην πλευρά της Οδησού και γενικότερα της παρεύξειας Ουκρανίας δυτικότερα της Κριμαίας.

https://www.pentapostagma.gr/

loading...