Το κεφάλι της Ε.Ε. στο στόμα της αρκούδας

 

Στην πραγματικότητα, η Μόσχα είναι παντού: στην Αλγερία καθώς και στο Ιράν. Δυστυχώς η ΕΕ είναι εγκλωβισμένη

Του Μιχάλη Ψύλου

[email protected] 

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έλεγε ότι δεν μπορείς να λογικεύσεις με μια τίγρη όταν το κεφάλι σου είναι στο στόμα της. Αν η Ευρώπη αναζητούσε μπελάδες και πονοκεφάλους, «επιτέλους» τους βρήκε. Ολόκληρη η Γηραιά Ηπειρος βρίσκεται με το «κεφάλι στο στόμα της …αρκούδας», για να παραφράσουμε τη ρήση του Πατέρα της Νίκης και φυσικά δεν μπορεί να «λογικεύσει» το Κρεμλίνο. Οσο και αν η ΕΕ  αναζητεί εναγωνίως ενεργειακές λύσεις αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες δυσκολίες στο μέτωπο του φυσικού αερίου. Αλλά μην ανησυχούμε , θα φροντίσει ο … Ζελένσκι. 

Στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ όμως η τιμή του αερίου απογειώνεται και πάλι μετά τον εκβιασμό της Μόσχας να συνδέσει την επαναλειτουργία του Nord Stream με την άρση των κυρώσεων. Την ίδια ώρα η συναλλαγματική ισοτιμία  ευρώ/δολαρίου υποχωρεί , η ύφεση έρχεται και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θυμούνται το γνωστό τραγούδι : «Ήρθε ο χειμώνας και ο κοσμάκης τα χει χάσει και παλτουδιά καινούρια τρέχει ν’αγοράσει…». 

Σαφώς, η Δύση έχει οντολογικά δίκιο και η Ρωσία λάθος. Μόνο που η Ρωσία φαίνεται πώς είχε φροντίσει να προετοιμαστεί για τον οικονομικό πόλεμο, αλλά οι ηγέτες μας στην ΕΕ απολάμβαναν μήνες τώρα τον ύπνο του δικαίου! Η Ευρώπη, πριν ξεκινήσει μια περιπέτεια της οποίας μόλις τώρα βλέπουμε τον πιθανό επίλογο, δεν σκέφτηκε καν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ -που μας έσπρωχναν στον πόλεμο-λειτουργούσαν σε κατάσταση μετωπικής επίθεσης κατά της Μόσχας, γιατί ήταν ανεξάρτητες σε ενεργειακό επίπεδο, χάρη στο σχιστολιθικό τους αέριο και πετρέλαιο. Αλλά η Ευρώπη δεν είναι. Είτε μας αρέσει είτε όχι, εξαρτόμαστε  ενεργειακά πλήρως από τη Ρωσία.

Και μην νομίζετε ότι το Ιράν εμφανίστηκε  χθες τυχαία, προσφέροντας στην Ευρώπη φυσικό αέριο : πριν από ένα μήνα η Gazprom και ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Τεχεράνης υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα είναι παντού: στην Αλγερία καθώς και στο Ιράν. Δυστυχώς η ΕΕ είναι εγκλωβισμένη. Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει μια διπλή κρίση: ενεργειακή και οικονομική.

Σύμφωνα με το προσχέδιο  που δημοσίευσε το Bloomberg και το οποίο επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου των υπουργών της ΕΕ την Παρασκευή για την ενεργειακή κρίση, υπάρχει η πρόταση για αναστολή των συναλλαγών για τα ενεργειακά παράγωγα και τη θέσπιση πιστωτικών γραμμών για την κάλυψη των αιτημάτων αποπληρωμής των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Εν ολίγοις, η ενεργειακή Lehman Brothers για την οποία μιλούσε ήδη η Γερμανία από  τον περασμένο Μάιο έχει γίνει πραγματικότητα.

Το γεγονός επίσης ότι η Γερμανία βγάζει ένα πακέτο βοήθειας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ -την ώρα που η ΕΚΤ αγωνίζεται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού- δείχνει ότι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα χρειαστούν να τον …ανεβάσουν κι άλλο, δίνοντας  κρατική βοήθεια και στήριξη με το φτυάρι, προκαλώντας δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς. 

Φαύλος κύκλος δηλαδή και στη μέση οι άτυχοι Ευρωπαίοι πολίτες…

Ναυτεμπορική

loading...