Ο ΔΟΛΙΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΣ «ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΕΙΝΑ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΥΞΗΘΟΥΝ, ΘΑ ΕΙΠΩΘΕΙ ΣΤΙΣ ΜΑΖΕΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ.



Γράφει ο Vijay Jayaraj
Μετάφραση: Απολλόδωρος

Ένας πόλεμος που εμπνέεται από το κλίμα εναντίον και του οξείδιου του αζώτου (N2O) απειλεί τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων.

Κινδυνεύει η βιωσιμότητα των σύγχρονων γεωργικών επιχειρήσεων και η ίδια η ζωή των ανθρώπων που καταναλώνουν τα φυτικά και ζωικά προϊόντα τους.

Υποκινούμενοι από τους κινδυνολόγους του κλίματος, οι φόβοι ότι το οξείδιο του αζώτου – ένα αέριο του θερμοκηπίου – συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ωθούν ορισμένους παγκόσμιους ηγέτες να προωθήσουν περιορισμούς στις εκπομπές του από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκοτόπια και θερμοκήπια.

Τα λιπάσματα με βάση το άζωτο αποτελούν το 56% της παγκόσμιας κατανάλωσης λιπασμάτων, διαδραματίζοντας έτσι ουσιαστικό ρόλο στον εμπλουτισμό της γονιμότητας του εδάφους για την αύξηση των αποδόσεων και τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι λίγο περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του πλανήτη θα μπορούσε να συντηρηθεί χωρίς αζωτούχα λιπάσματα. Με άλλα λόγια, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο θα λιμοκτονούσαν χωρίς αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...