ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΔΑΡΒΙΝΟ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ «ΑΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ»

Γράφει η Σωτηρία Ορφανίδου

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση σε πρωινή εκπομπή στις 13/09/2022, με αφορμή το ζήτημα της εκ νέου αλλαγής των καυστήρων φυσικού αερίου σε

καυστήρες πετρελαίου για την οικιακή θέρμανση, λόγω της δραματικής αύξησης της τιμής του πρώτου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας δήλωσε ευθαρσώς στους δημοσιογράφους που διατύπωναν έντονες ανησυχίες για το δυσβάσταχτο από τα νοικοκυριά οικονομικό κόστος μιας τέτοιας μετατροπής:

«Νομίζω ότι το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δείχνουμε προσαρμογή. Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς, πεθαίνει».

Η επίκληση από τον κ. Πέτσα της προσαρμογής, που αποτελεί στοιχείο της θεμελιώδους αρχής της βιολογίας για την εξέλιξη των ειδών, όπως αυτή περιγράφηκε από τον Κάρολο Δαρβίνο στο βιβλίο του «Περί της καταγωγής των ειδών με φυσική επιλογή» το 1859, είναι ωστόσο προβληματική και ιδιαιτέρως διαστρεβλωτική. 

Αρχικά, σαφώς στη φύση όποιο είδος ή ομάδα πληθυσμού δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί σε αλλαγές του περιβάλλοντός του, με αποτέλεσμα να απειλείται η δυνατότητά του να βρίσκει τροφή, νερό, και να εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνθήκες για επιβίωση, πράγματι απειλείται με σταδιακή ή ταχεία εξαφάνιση.

Εάν προκύψουν αλλαγές συνθηκών στα οικοσυστήματα, οι πληθυσμοί που δεν θα προσαρμοστούν θα έχουν ξεκάθαρα μειονέκτημα έναντι των πληθυσμών που το θα το επιτύχουν, κι έτσι σταδιακά οι πρώτοι θα εκλείψουν καθώς δεν θα επιβιώνουν και δεν θα δίνουν απογόνους. 

Tα βιολογικά όντα είναι εξοπλισμένα με έντονο ένστικτο αυτοσυντήρησης, συνεπώς θα λάβουν τα μέτρα τους και θα προσπαθήσουν να προσαρμοστούν όσο τους επιτρέπει η ίδια η φύση τους και οι δυνατότητές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...