Ελληνικό: Ποια …εμβληματική επένδυση; Οικόπεδα πουλάνε!

 

Με την …εμβληματική επένδυση του Ελληνικού έχουμε πολλές φορές ασχοληθεί και όπως έχει προκύψει μόνο τέτοια δεν είναι… Οι εκτιμητές της έκτασης του Ελληνικού που έχουν μιλήσει στο militaire.gr έχουν πει πολλά και ενδιαφέροντα που έρχονται τώρα να επιβεβαιωθούν με όσα απαντά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου, απαντώντας σε ερώτηση της Εφημερίδας των Συντακτών.

Απ΄ όσα είπε προκύπτουν ερωτήματα σε σχέση με το δίκαιο και εύλογο του τιμήματος (915 εκατ. ευρώ ονομαστική αξία, περίπου 600 εκατ. τρέχουσα) με το οποίο το Δημόσιο παραχώρησε στη Lamda το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Ευρώπης, στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με την απάντηση του ,τα έργα της πρώτης φάσης των έργων στο Ελληνικό χρηματοδοτούνται μόλις κατά 25% από ίδια κεφάλαια, ενώ τα υπόλοιπα, σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ, καλύπτονται από δανεισμό.

Όπως προκύπτει από τη νέα ανοικτή επιστολή – άρθρο του πραγματογνώμονα (του ΣΔΟΕ, το 2014) Γ. Αναματερού που δημοσίευσε σήμερα η «Εφ.Συν.», ο εκτιμητικός οίκος American Appraisal Hellas, ο οποίος για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ είχε εκπονήσει τη μελέτη εκτίμησης του τιμήματος πώλησης του Ελληνικού, πήρε ως βάση υπολογισμού την αναλογία ιδίων κεφαλαίων και δανεισμού που θα διέθετε ο αγοραστής για την ανάπτυξη του έργου.

Σύμφωνα με τη μελέτη για να προκύπτει ένας λογικός συντελεστής προεξόφλησης δείκτης που αποδίδει το ρίσκο του επενδυτή, που είναι αντιστρόφως ανάλογος του τιμήματος που μπορούσε να απαιτήσει το Δημόσιο το ποσοστό δανεισμού στο σύνολο της χρηματοδότησης του έργου στη διάρκεια ανάπτυξής του θα έπρεπε να κυμαίνεται από 30% τα πρώτα πέντε χρόνια έως 60% το πολύ μετά το 13ο υλοποίησης του πρότζεκτ. Και αντιστρόφως, τα ίδια κεφάλαια της Lamda θα έπρεπε να κυμαίνονται από 70% τα πρώτα πέντε χρόνια έως 40% κατ’ ελάχιστο μετά το 13ο έτος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η απόσταση από το 25% που προβάλλει σήμερα η ιδιοκτήτρια της Ελληνικό Α.Ε. είναι τεράστια. Αλώστε, διόλου τυχαία ακόμη και η σύμβαση πώλησης του 2016 προέβλεπε ως ελάχιστη υποχρέωση του αγοραστή ότι η αναλογία Χρέους Εισφορών Μετόχων στην Εταιρεία δεν θα υπερβαίνει ποτέ την αναλογία 3:1 χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του πωλητή.

Δεν ξέρουμε αν η συναίνεση αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, ως εκπροσώπου του Δημοσίου έχει εν τω μεταξύ με κάποιον τρόπο δοθεί. Τυπικά, το 25% ίδιας συμμετοχής που προβάλλει η Lamda κινείται εντός του απώτατου ορίου της σύμβασης. Ωστόσο, το κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», είναι ότι με αυτό το ποσοστό η βάση υπολογισμού του τιμήματος πώλησης του Ελληνικού σε ένα ελάχιστο για το δημόσιο συμφέρον επίπεδο έχει δεχτεί ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα. Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα του ΣΔΟΕ την περίοδο 2014 – 2015, ακόμη και με την αναλογία χρέος ίδια κεφάλαια 3:1 και με συντελεστή απόδοσης επένδυσης 8,75%, προκύπτει τίμημα 3,7 φορές πάνω από το σήμερα καταβαλλόμενο (2,1 δισ. ευρώ). Και όσο αυτή η αναλογία επιδεινώνεται υπέρ των δανείων θεωρητικά μέχρι και το 100% της χρηματοδότησης η επενδυτική απόδοση μπορεί να πέσει μόλις στο 5%,ανεβάζοντας το τίμημα που θα έπρεπε να διεκδικήσει το Δημόσιο στα 7,5 δισ, 13 φορές πάνω από το συμφωνηθέν το 2014!

Υπενθυμίζουμε ότι θέμα επανεξέτασης του τιμήματος είχε θέσει ο ίδιος ο πρώην πραγματογνώμων του ΣΔΟΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, μέσω ανάλογου κειμένου στην «Εφ.Συν.», με αφορμή την αλλαγή του σχεδίου αξιοποίησης από τη Lamda, με την οικοπεδοποίηση μέρους του ακινήτου («Εφ.Συν.», 14/2/2022: Πόσα χάνει το Δημόσιο στο Ελληνικό ). Ο κ. Αναματερός υπενθύμιζε ότι η οικοπεδική εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, με βάση τα συμπεράσματα του ίδιου και του δεύτερου πραγματογνώμονα (Μελάς) που είχε ορίσει ο οικονομικός εισαγγελέας, ανέβαζε το ελάχιστο τίμημα για το Δημόσιο στα 2,4 -3,7 δισ. ευρώ. Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» είχε προκαλέσει ερώτηση 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προς τα συναρμόδια υπουργεία, στην οποία η μόνη απάντηση που ήρθε ήταν από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη που δήλωσε αναρμόδιος.

https://www.militaire.gr/

loading...