Ανεργία και μετανάστευση μαστίζουν τη Βόρεια Ελλάδα

 

Μέχρι και 50% η πραγματική ανεργία, σύμφωνα με τα Εργατικά Κέντρα

Της Βάσως Βεγίρη

[email protected]

Δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Σάββατο κατά την ώρα των εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ετοιμάζονται να δώσουν τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία που παρέθεσαν στην καθιερωμένη κοινή σύσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη εν όψει της ΔΕΘ, η πραγματική ανεργία στην περιοχή ξεπερνά κατά πολύ τους επίσημους δείκτες και φτάνει ακόμη και στο 45%-50%, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετανάστευσης και τονίζουν ότι «έρχεται άλλος ένας δύσκολος χειμώνας για τους εργαζόμενους και είναι επιβεβλημένο να ληφθούν μέτρα για τα εισοδήματα».

Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη στο πραγματικό της νούμερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ Χάρη Κυπριανίδη, ξεπερνάει το 30%, αυτό έχει επιπτώσεις και στην αγοραστική δύναμη και στην τοπική οικονομία και η ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει νέα λουκέτα με αποτέλεσμα κι άλλοι εργαζόμενοι, αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, να βρεθούν στην ανεργία. «Αυτός που αμείβεται με ένα ποσό που είναι κάτω από το επίδομα ανεργίας, για μας δεν μπορεί να θεωρηθεί εργαζόμενος», πρόσθεσε ο ίδιος και έδωσε επίσης έμφαση στα προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις κινητοποιήσεις στον ΟΑΣΘ και εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν το μετρό θα έχει ολοκληρωθεί τέλος του 2023. «Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης χρειάζεται αλήθεια. Όχι καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Ευελπιστούμε ότι σε αυτή την αναθάρρηση του εργατικού κινήματος γίνονται κινήσεις στοχευμένες και ο κόσμος μπορεί να δείξει ένα νέο πρόσωπο διεκδίκησης» κατέληξε.

Στις Σέρρες ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άλκης Απιδόπουλος, έφυγε στο εξωτερικό, ανοίγουν μόνο εστιατόρια και καφέ και όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πήγαν στη Βουλγαρία.

Η απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία έχει προκαλέσει μεγάλη ανεργία, όπως επισήμαναν οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Φλώρινας, με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και η πλειονότητα αυτών που έχασαν τις δουλειές τους πήγαν στο εξωτερικό.

«Υπέροχος τόπος η Καστοριά να ζεις αν είσαι συνταξιούχος, ή αν είσαι δημόσιος υπάλληλος», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής Σάκης Παπανδρέου.

«Μαύρη» εργασία

Για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που μαστίζει τη Δράμα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του νομού Γιώργος Σαβρίδης και σημείωσε ότι η ανεργία βρίσκεται στο 30%, ενώ στην Ξάνθη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου Άγγελο Μπεμπεκίδη, ξεπερνά το 40%.

Για μείζον πρόβλημα αποβιομηχάνισης έκανε λόγο επίσης ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Θεόδωρος Χατζηαθανασίου, σημειώνοντας πως «από 65 βιομηχανίες, αυτήν τη στιγμή λειτουργούν 15 στη βιομηχανική περιοχή» και από 17.000 εργαζόμενους, τώρα πλέον μπαίνουν καθημερινά μετά βίας 1.300.

Από την Πιερία, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου εκτίμησε ότι η ανεργία κυμαίνεται περίπου στο 20%, ενώ τόνισε ότι η τουριστική κίνηση δεν ωφέλησε τη μισθωτή εργασία, ενώ η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας Θεανώ Ζουρνατζίδου είπε ότι η εγγεγραμμένη ανεργία σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, είναι στο 49,45%.

Η ανεργία στον νομό Κιλκίς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου του νομού Γιώργο Ιωαννίδη, είναι στο 40%, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Έλενα Ατσάλου δήλωσε ότι στην περιοχή της η ανεργία είναι στο 30%, ενώ ο γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Χρήστος Ζαφειρούδας είπε πως, παρότι τουριστικά η σεζόν πήγε πολύ καλά «πρέπει να προβληματίσει ότι υπήρχαν ελλείψεις σε υπαλλήλους, εξαιτίας των κακών συνθηκών εργασίας και αμοιβών».

Ναυτεμπορκή

loading...