Ο Μισέλ ξαναχτυπά και ζητά πιο δραστικά μέτρα


 


Μετά τις συνεντεύξεις που έδωσε το τελευταίο διάστημα με αιχμές κατά της Κομισιόν για ολιγωρία, ο Σαρλ Μισέλ ξαναχτυπά. Πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, ανέφερε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας είναι «μια αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα». «Είναι καλές οι προτάσεις, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες», δήλωσε.


Σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης της ενεργειακής αγοράς στην Ε.Ε., ο κ. Μισέλ σημείωσε: «Έχουμε το πρόβλημα σύνδεσης μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν το ανακαλύψαμε σήμερα αυτό το πρόβλημα. Έχουμε ξεκινήσει να το συζητάμε πριν από ένα χρόνο, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».


Υπενθύμισε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφώνησε πριν το καλοκαίρι να αναθέσει στην Επιτροπή να παρουσιάσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι καλό που υπάρχει μια ανακοίνωση ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για αυτό». Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «ότι κάτι θα έχουμε για το θέμα αυτό το συντομότερο δυνατό».


Αναφορικά με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολίασε ότι μέχρι τώρα οι προτάσεις της Ε.Ε. επικεντρώνονται στη μείωση της ζήτησης στις ώρες αιχμής.


«Αυτό είναι καλό. Είναι όμως αρκετό; Δεν είμαι σίγουρος» προειδοποίησε, προτρέποντας τις χώρες της Ε.Ε. και την Επιτροπή να επιταχύνουν τις εργασίες για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου – ένα θέμα το οποίο ο ίδιος υποστηρίζει με σθένος, διότι θα δώσει στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί φθηνότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με χώρες όπως η Αλγερία ή το Κατάρ.


Ο κ. Μισέλ ανέφερε επίσης ότι η προσέγγιση των κυβερνήσεων της Ε.Ε. μέχρι στιγμής ήταν να ρίξουν χρήματα στο πρόβλημα, με τις κυβερνήσεις να έχουν ξοδέψει μέχρι στιγμής 280 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά είναι χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν επενδυθεί, αλλά αντίθετα καίγονται με κάθε λίτρο βενζίνης ή κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι, και θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.


Σημειώνεται ότι και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο κ. Μισέλ άφησε αιχμές κατά της Κομισιόν ότι καθυστέρησε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :