Καλεντερίδης: ”Το ερώτημα είναι ποια από τις δύο χώρες έχει τις περισσότερες αντοχές σε αυτό τον πόλεμο της φθοράς”

 

Ο κ. Καλεντερίδης ανέφερε ότι υπάρχουν κύκλοι οι οποίοι δεν θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος. Νομίζω, πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί είχαν συμφωνήσει τον Απρίλιο μια βάση για να σταματήσει ο πόλεμος και να βρεθεί μία τελική λύση, τελικά υπαναχώρησαν γιατί πιέστηκαν πιθανόν, τώρα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και όπως όλα δείχνου ο πόλεμος θα συνεχιστεί και το 2023, σχολίασε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, στο Sigmalive, ο γεωπολιτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης. 

Όσο αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι, υπάρχει μία άποψη στη Δύση που λέει ότι τώρα που πιάσαμε την αρκούδα στο δόκανο όσο περισσότερο συνεχιστεί η αιμορραγία τόσο καλύτερα για τα συμφέροντα της Δύσης, θα αποδυναμωθεί η Ρωσία και δεν θα μπορέσει να κάνει τέτοιες ενέργειες σε άλλες χώρες. Αυτή είναι η λογική της φθοράς.

«Το ερώτημα είναι ποια από τις δύο χώρες έχει τις περισσότερες αντοχές σε αυτό τον πόλεμο της φθοράς. Όσο αποδυναμώνεται η Ρωσία καταστρέφεται η Ουκρανία» αναρωτήθηκε;

Ο κ. Καλεντερίδης τόνισε πως ο πόλεμος φθοράς είναι δυτικός, οι δυτικοί θέλησαν να συνεχιστεί ο πόλεμος και γι΄ αυτό  υπάρχουν και πληροφορίες. Και εδώ φαίνεται πόσο σκληρή είναι η διεθνής πραγματικότητα, γιατί με τον πόλεμο φθοράς εναντίον της Ρωσίας, καταστρέφεται η Ουκρανία και δεν υπολογίζει κανένας την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό.

«Ναι η Ρωσία είναι αυτή που εισέβαλε στην Ουκρανία, είναι αυτή που παραβίασε το διεθνές δίκαιο και καταδικάζεται αυτό από όλους, αλλά άλλοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού για να επιφέρουν φθορά και σοβαρή απώλεια στην Ρωσία. Η Ρωσία θα αντέξει, απλώς δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξει ο ουκρανικός λαός.

Όσο αφορά το φυσικό αέριο που προμηθεύονταν χώρες της Ευρώπης από την Ρωσία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρώπης και το επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο λόγω της φθηνής ενέργειας από την Ρωσία. Φυσικά είχε και τις αρνητικές επιπτώσεις αφού ήταν εξαρτημένη και δεν είχε μια ισορροπία όσο αφορά την πηγές.

«Θα έλεγα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ξυπνήσει, να βοηθήσει την ΚΔ και την Ελλάδα, να υλοποιήσουν τα ενεργειακά τους σχέδια και εντοπισμού και ανάπτυξης των κοιτασμάτων και σήμερα η κατάσταση θα ήταν διαφορετική», κτατέληξε

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το SigmaLive

loading...