«ΒΟΜΒΑ»: Σε περίπτωση κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λέει στις εταιρείες τι ΠΡΟΪΟΝΤΑ να παράγουν


 


Την Δευτέρα, η Επιτροπή της ΕΕ παρουσίασε ένα νέο εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση κρίσεων, με το οποίο οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται πως σκοπεύουν να αποτρέψουν την κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς σε καταστάσεις κρίσης, όπως η πανδημία COVID-19 ή ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, αυτό προβλέπει ότι, εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να δοθούν στις εταιρείες προδιαγραφές παραγωγής! ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Ή ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ, ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ!!!


Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να υποχρεωθούν να δημιουργήσουν αποθέματα σημαντικών αγαθών .


Το μέσο έκτακτης ανάγκης της ενιαίας αγοράς λέγεται ότι συμπληρώνει μια άλλη νομοθεσία της ΕΕ για την διαχείριση κρίσεων, όπως ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης, καθώς και κανόνες της ΕΕ για συγκεκριμένους τομείς, αλυσίδες εφοδιασμού ή προϊόντα όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι ημιαγωγοί ή η ασφάλεια των τροφίμων, που ήδη προβλέπουν στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ΕΕ Margrethe Vestager, η πανδημία του COVID-19 κατέστησε ιδιαίτερα σαφές πόσο ευάλωτη, υποτίθεται, είναι η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά. “Πρέπει να κάνουμε την εσωτερική μας αγορά να λειτουργεί ανά πάσα στιγμή, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Πρέπει να την κάνουμε ισχυρότερη”. Και αφού έριξε τον πρόλογο, η Vestager φέρεται να είπε ότι αυτό απαιτεί μέσα που επιτρέπουν στα επιμέρους κράτη μέλη της ΕΕ να αντιδρούν γρήγορα και συλλογικά (ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ) σε οποιεσδήποτε νέες κρίσεις στο μέλλον!


Ταυτόχρονα, ο νόμος σκοπεύει να εισαγάγει έναν νέο μηχανισμό για την παρακολούθηση της εσωτερικής αγοράς, τον εντοπισμό διαφορετικών επιπέδων κινδύνου και τον συντονισμό της κατάλληλης αντίδρασης. Σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να περιλαμβάνει δύο στάδια: έναν τρόπο επαγρύπνησης και έναν τρόπο έκτακτης ανάγκης.


Εάν μια κρίση έχει εκτεταμένες συνέπειες για την εσωτερική αγορά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να ενεργοποιήσει την λειτουργία έκτακτης ανάγκης. Στην συνέχεια, συγκροτείται μια συμβουλευτική ομάδα, που αποτελείται από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, για να αξιολογήσει μια συγκεκριμένη κατάσταση και να προτείνει (ή και επιβάλλει, ο χρόνος θα δείξει) τα καταλληλότερα μέτρα αντιμετώπισης. Θα παίξει ουσιαστικό ρόλο σε όλη την διαδικασία.


Όπως σχολιάζει το γερμανόφωνο Russia Today:


«Στην αρχή ακούγεται ακίνδυνο, αλλά: Ως μέρος αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή της ΕΕ θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αναγκάσει τις εταιρείες να δημοσιεύουν ορισμένες πληροφορίες. Στην συνέχεια, οι εταιρείες στην ΕΕ θα είναι επίσης υποχρεωμένες να “δέχονται εντολές προτεραιότητας για προϊόντα που σχετίζονται με την κρίση”. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή της ΕΕ θέλει να μπορεί στο μέλλον να αποφασίζει ποια προϊόντα πρέπει να κατασκευάζει ένας όμιλος που εδρεύει στην ΕΕ (σ.σ. για παράδειγμα θα μπορούν να λένε: ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΕΤΕ ΚΡΕΑΣ). Εάν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί ή δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει «σοβαρούς λόγους» για άρνηση, θα αντιμετωπίζει τρομακτικές κυρώσεις.


(…)


Ένα πράγμα λοιπόν είναι σίγουρο: οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να έχουν περισσότερη δύναμη και περισσότερο χώρο ελιγμών σε μελλοντικές κρίσεις – εις βάρος των επιχειρηματιών. Αυτά εξαρτώνται από την ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς ακόμη και σε περιόδους κρίσης, δήλωσε ο Peter Adrian, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), το πρακτορείο ειδήσεων dpa . Για αυτόν, ωστόσο, οι πιθανές προδιαγραφές παραγωγής θα ήταν καταπάτηση της επιχειρηματικής ελευθερίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :