«Πυρηνικό» κτύπημα στην οικονομία των ΗΠΑ: Ρωσία και Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές

 

Το 20% της παγκόσμιας οικονομίας όπου συνιστούν η Ρωσία και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές και θα πληρώνουν τις προμήθειες φυσικού αερίου οι μεν σε ρούβλια και οι δε σε γουάν!

Πρόκειται κυριολεκτικά για «πυρηνικό» κτύπημα στο αμερικανικό νομισματικό σύστημα, καθώς η διακίνηση η εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως παύει να υφίσταται ενώ αντίστοιχα θα ενισχυθούν το ρωσικό ρούβλι και το κινεζικό γουάν.

Πιο συγκεκριμένα η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε σήμερα (6/9) ότι υπέγραψε συμφωνία, για την έναρξη των πληρωμών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε γουάν και ρούβλια, αντί δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η νέα συμφωνία, που προβλέπει πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικά γιουάν είναι «αμοιβαία επωφελής» και για την Gazprom και την China National Petroleum Corporation (CNPC) και μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα και για άλλες εταιρείες.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κρεμλίνου να απαλλαγεί από νομίσματα που θεωρεί ως «μη φιλικά».

Τι προβλέπει η πρόσθετη συμφωνία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε την υπογραφή της πρόσθετης συμφωνίας στην υπάρχουσα με την China National Petroleum Corp. Η πληρωμή θα γίνει 50% σε ρούβλια και 50% σε γουάν, με άμεση ισχύ, ανέφερε πηγή του Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους βασικούς πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια νωρίτερα φέτος. Η κίνηση ήρθε ως απάντηση στο «πάγωμα» κεφαλαίων άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Η Ρωσία στρέφεται επίσης σε πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια και με την Τουρκία, που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις. Αλλά αρχικά μόνο το ένα τέταρτο του συνόλου θα πληρωθεί σε ρωσικό νόμισμα, με το υπόλοιπο σε δολάρια και ευρώ, είπε η πηγή.

Το μερίδιο σε ρούβλια θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.

Αυξάνονται οι αποστολές φυσικού αερίου στην Κίνα

Η σύμβαση της Gazprom για την προμήθεια της Κίνας μέσω του αγωγού Power of Siberia, η οποία υπογράφηκε το 2019, εκτιμάται στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της 30ετούς ζωής της.

Οι αποστολές αυξάνονται σταθερά και πρόκειται να φτάσουν τουλάχιστον τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, σε σύγκριση με τα 10,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που παραδόθηκαν πέρυσι.

Τον Φεβρουάριο, οπότε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο, η Gazprom υπέγραψε μια δεύτερη συμφωνία για την παράδοση επιπλέον 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως σε 25 χρόνια μέσω ενός νέου αγωγού, αν και οι προμήθειες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

loading...