ΕΧΘΡΟΣ της κυβέρνησης οι ελ. επαγγελματίες: “Δεν γίνεται να πληρώνουν λιγότερες εισφορές”

 

«Μετά από 12 χρόνια ξεπαγώνουν οι συντάξεις και τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, θα δουν διπλή και τριπλή αύξηση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι η αύξηση, που θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023, συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη και ανέφερε ότι το ποσοστό της αύξησης θα προσδιοριστεί μόλις ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα επίσημα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του τιμαρίθμου την τρέχουσα χρονιά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι για πάρα πολλούς συνταξιούχους οι αυξήσεις θα είναι περισσότερες. Όπως εξήγησε, το 2023 θα υπάρξει αύξηση των αποδοχών από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση από την 4η δόση του επανυπολογισμού συντάξεων για 30 έτη και άνω και τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 250 ευρώ, καθώς και η προαναφερόμενη αύξηση βάσει πληθωρισμού και ανάπτυξης.

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα που κάνει λόγο για «πάγωμα» της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα «παγώσουν» γι’ αυτές τις κατηγορίες των ασφαλισμένων και σημείωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον νόμο Κατρούγκαλου, τσάκισε τους αυτοαπασχολούμενους. Η κυβέρνησή μας άλλαξε άρδην το σύστημα αυτό υπέρ των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πλέον, ο μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δίνει σε εισφορές στον ΕΦΚΑ 20% περισσότερο από ό,τι δίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αν παγώσουμε τις εισφορές, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πάρουν υψηλές συντάξεις, διότι για να πάρεις σύνταξη πρέπει να καταβάλεις προηγουμένως εισφορές. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να δίνει υψηλότερες εισφορές από ό,τι δίνει ένας γιατρός, ένας δικηγόρος και ένας μηχανικός. Μπορεί να διανύουμε το τελευταίο έτος πριν από τις εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε υπεύθυνοι».

Τι μας λέει εδώ ο κ. Χατζηδάκης; Ότι μετά τη ΔΕΘ όπου δεν ακούστηκε ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την ελάφρυνση των βαρών στους επιχειρηματίες, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα “παγώσει”, αλλά θα αυξήσει από το νέο έτος τις εισφορές σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες!!!

Όπως είχαμε γράψει εδώ και μέρες, η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας διάταξη του νόμου Βρούτση, ετοιμάζεται να αυξήσει τις εισφορές σε όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε ποσοστό που αντιστοιχεί με το ύψος του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο νόμος Βρούτση:

«Tα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Αυτό, θα ισχύσει για το 2023 και το 2024, ενώ από το 2025 και μετά, η αύξηση θα ακολουθεί “το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών”».

loading...