Κουτσούμπας: Πιθανό το τραγικό σενάριο να επιτεθεί ξαφνικά ο Ερντογάν-Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν

 

Το ΝΑΤΟ θα στηρίξει την Τουρκία, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τα ελληνοτουρκικά ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο».

Αναλυτικά το απόσπασμα όσων είπε: 

Ο λαός της Ελλάδας είναι σίγουρα χαμένος και ο λαός της Τουρκίας, επίσης, είναι χαμένος. Δεν ξέρω αν η αστική τάξη της Ελλάδας, η κυβέρνηση της Ελλάδας θεωρεί τον εαυτό της κερδισμένο αυτή τη στιγμή σε σχέση με την Τουρκία, ή αν η αστική τάξη της Τουρκίας και ο Ερντογάν, η κυβέρνηση του το AKP, θεωρεί τον εαυτό του κερδισμένο σ’ αυτή την υπόθεση με την Ελλάδα. Πάντως οι λαοί, για να το ξεκαθαρίσουμε, σίγουρα είναι χαμένοι και από τη μέχρι στιγμής σύγκρουση και οικονομικά και πολιτιστικά. Θα μπορούσαμε να ζούμε πολύ όμορφα, να πηγαίνουμε να κάνουμε τουρισμό εκεί, να ‘ρχονται εδώ, να πουλάμε προϊόντα, να μας πουλάνε προϊόντα. Να ζούμε ειρηνικά όπως θέλουν οι απλοί άνθρωποι, ο λαός και στα νησιά μας και στη χώρα μας και δίπλα στη γειτονική χώρα. Ο απλός λαός, οι ψαράδες, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Άρα λοιπόν, άλλων συμφέροντα παίζονται εδώ και εκεί εξυπηρετούνται διάφορες δυνάμεις. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Ελλάδα όπως λένε θα είναι μόνη σ’ αυτή τη σύγκρουση είναι γεγονός. Δηλαδή, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ το έχουν πει μ’ όλους τους τρόπους, αλλά και η ΕΕ δεν πρόκειται να κουνήσει το χεράκι της για να κάνει οτιδήποτε. Εντάξει, βεβαίως, μια διπλωματική κίνηση κι ένα τηλέφωνο θα σηκωθεί για να πούνε να μη γίνεται πόλεμος, λύστε τα ζητήματα ειρηνικά, κάντε διαπραγματεύσεις. Για φανταστείτε, έτσι λέγαν και για την Κύπρο. Για φανταστείτε το τραγικό σενάριο να επιτεθεί ξαφνικά, αιφνιδιαστικά ο Ερντογάν, η Τουρκία, σε μια βραχονησίδα, πολύ περισσότερο σ’ ένα μικρό κατοικημένο νησί της χώρας μας.

Είναι πιθανό; Το βλέπετε πιθανό;

Βεβαίως το βλέπω πιθανό. Νομίζω όλοι, πλέον. Είναι κοινό μυστικό τελοσπάντων, είναι απ’ αυτά που δεν λέγονται δημόσια γενικώς, αλλά εμείς έχουμε προειδοποιήσει. Διότι η άποψη μας είναι ότι και ο Ερντογάν κινείται σ’ αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζοντας το έδαφος, με τη «Γαλάζια Πατρίδα», με τις διεκδικήσεις για αλλαγή συνόρων. Έχει περάσει πλέον από τη διεκδίκηση κάποιων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, έχει περάσει ακόμα και να διεκδικεί τμήμα της κυριαρχίας και να λέει ότι είναι δικό του άρα χρειάζεται αλλαγή συνόρων. Άρα, αναθεώρηση συνόρων ή αναθεώρηση συγκεκριμένα της συνθήκης της Λωζάνης δε γίνεται χωρίς πόλεμο, εκεί είναι το ζήτημα. Αυτό επιδιώκει επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή, για να φανεί και ολίγον ότι δεν έφταιγε αυτός αλλά έφταιγαν κάποιοι άλλοι περισσότερο για να κάνει αυτή την ενέργεια. Και βεβαίως, να μπούμε σε μια ατέρμονη συζήτηση, μέσα στον ΟΗΕ και μέσα σε διεθνή φόρα, και μέσα απ’ τη διπλωματία ότι να… «αποχωρήστε, μην το καταλαμβάνετε, κάντε διαπραγματεύσεις»… «εντάξει αποχωρώ αλλά δώστε μου εκείνο που ζητώ» και κυριαρχικά δικαιώματα που αφορά τμήμα της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας, ή κάποια άλλα ζητήματα. Και θα γίνει εκεί η υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα, που κατά την άποψη μας έχει ήδη αποφασιστεί και δρομολογήθεί.

Υποτίθεται όμως ότι αυτή την περίοδο το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί ρωγμές, επομένως μπορούμε να έχουμε ελπίδες ότι το ΝΑΤΟ θα συγκρατήσει τη Τουρκία; Ότι απομονώνεται όπως λένε, εντός πολλών εισαγωγικών, όπως ισχυρίζονται διάφοροι η Τουρκία ή τελικά ενδυναμώνεται, ενισχύεται μέσα απ’ την πολιτική των ισορροπιών της;

Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται. Το ΝΑΤΟ θα στηρίξει την Τουρκία. Άλλωστε, το είδαμε και σε διάφορες δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ ή άλλων αξιωματούχων, όταν συνέβησαν κάποια γεγονότα.

Αν το είδαμε λέει, ειδικά απ’ τον Στόλτενμπεργκ

Την Τουρκία δεν πρόκειται να την πειράξει, τη θέλει σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Θέλει να την αποσπάσει απ’ την αγκαλιά της Ρωσίας, να τελειώσει αυτό το φλερτ των τελευταίων χρόνων. Και φυσικά, σ’ αυτή την κατεύθυνση δε θα είναι η Ελλάδα κερδισμένη, ο ελληνικός λαός δηλαδή -εγώ όταν λέω Ελλάδα εννοώ τον ελληνικό λαό- θα είναι ο μεγάλος χαμένος ξανά.

loading...