«Τορπίλη» στις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού σε σύσκεψη στο Μαξίμου


 


«Τορπίλη» στις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και στην οποία συμμετείχαν ο ΥΕΘΑ, ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΝ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.


Το πρόγραμμα των κορβετών «πάει πίσω», δηλαδή πάει στις καλένδες! 


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του militaire.gr το ΓΕΕΘΑ δηλώνει ότι δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι παρά μόνο για εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ! Πόροι βέβαια υπάρχουν για αμφίβια οχήματα «ασύμβατα» με τα αρματαγωγά του Στόλου ακόμη και για …πλοίο αποβατικών επιχειρήσεων, αλλά όχι για το κρίσιμο ζήτημα των κορβετών που θα ολοκλήρωνε το πρόγραμμα ενίσχυσης του Στόλου!


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Α/ΓΕΕΘΑ αλλά και ο Σύμβουλος Ασφαλείας Θ.Ντόκος επανέφεραν το θέμα των…μεταχειρισμένων φρεγατών του αμερικανικού ναυτικού! Αυτών οι οποίες αποσύρονται μετά από μόλις 9 χρόνια υπηρεσίας, όπως γράψαμε προχθές; 


Το ΓΕΝ προφανώς και δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένο με το διαφαινόμενο ναυάγιο του προγράμματος των κορβετών και έχει ως «τελευταία γραμμή άμυνας» την αγορά τουλάχιστον ακόμη μίας φρεγάτας Belharra από τους Γάλλους.


Ο πρωθυπουργός που φαίνεται να έχει πειστεί από τα επιχειρήματα του ΓΕΕΘΑ , δεν απέκλεισε πάντως την πρόταση του ΓΕΝ. Ακόμη κι έτσι όμως η ολοκλήρωση του προγράμματος ενίσχυσης του Στόλου μένει στη μέση.


Υπάρχει βεβαίως κι ένα ακόμη σοβαρό θέμα με το «πάγωμα» του προγράμματος κορβετών. Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Οι κορβέτες ήταν η «προίκα» με την οποία υποτίθεται θα «έπαιρναν ξανά μπροστά»! 


Η έλλειψη πόρων θα ήταν κατανοητό επιχείρημα αν δεν είχαν προκύψει από το πουθενά άλλες «εξοπλιστικές ανάγκες» που δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς και κοστίζουν πανάκριβα. 


Το πρόγραμμα των κορβετών υποτίθεται ότι «πήγαινε πακέτο» με αυτό των φρεγατών. Τελικά ανακοινώθηκαν μόνο οι φρεγάτες Belharra. Κανένας όμως δεν ήθελε να πιστέψει ότι οι κορβέτες θα «ναυαγούσαν» τόσο γρήγορα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει και επιβεβαιώνει την προχειρότητα με την οποία γίνεται ο υποτιθέμενος «επανεξοπλισμός» της χώρας. 

https://www.militaire.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :