Θα έρθει η Ευρώπη σε ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Έχω μια υπέροχη ερώτηση από έναν Γερμανό αναγνώστη που τυχαίνει να είναι και δημοσιογράφος. Ερώτησε: «Ποιος θα ήταν ένας τρόπος και ποιες θα ήταν οι πρακτικές συνέπειες εάν η Ευρώπη γενικά και η Γερμανία ειδικότερα έρθουν σε ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βρουν ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ειρήνης και οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας; »

Η δειλή συκοφαντία που επιδεικνύεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην παθιασμένη τους αγκαλιά της αντιπαράθεσης της Αμερικής με τη Ρωσία είναι τώρα σε υποστήριξη ζωής. Παρά τις συνεχιζόμενες εκρηκτικές απειλές να συνεχίσει να οπλίζει την Ουκρανία μέχρι να καταρρεύσει η Ρωσία, η οικονομική πραγματικότητα χτυπά τους Ευρωπαίους σαν παγωμένο ντους από πυροσβεστικό σωλήνα.

Ο ταχύς πληθωρισμός, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, αναγκάζει εργοστάσια και επιχειρήσεις να κλείσουν. Η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει αρχίσει. Η γερμανική χαλυβουργία κλείνει,Η Hakle GmbH έχει καταθέσει διαδικασία αφερεγγυότητας αυτοδιαχείρισης. Αν δεν έχετε μπιντέ ή έναν κουβά γεμάτο άμμο, το χαρτί υγείας είναι απαραίτητο στοιχείο. Η πληθωριστική σπείρα μπορεί να οδηγήσει στη μέρα που είναι φθηνότερο να σκουπίσεις τον κώλο σου με ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ από τρία φύλλα Hakle.

Έτσι, η οικονομική κατάσταση σε καθεμία από τις χώρες θα δημιουργήσει τεράστια εσωτερική πίεση στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες σήμερα ενθαρρύνουν την Ουκρανία και βρίζουν τη Ρωσία, να τις ωθήσουν να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικές ρωγμές μεταξύ των μελών της ΕΕ, με την Ουγγαρία να αρνείται να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Οι ψυχροί και πεινασμένοι ψηφοφόροι θα εξοργίζονται ολοένα και περισσότερο για να στείλουν εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία καθώς αυξάνεται η στέρηση από το Βερολίνο στο Λονδίνο.

Το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας είναι τεράστιο και η Ρωσία δεν έχει καμία διάθεση να συγχωρήσει τις προσβολές που εκτοξεύτηκαν σε όλα τα ρωσικά πράγματα, την κλοπή ρωσικών οικονομικών πόρων και τη διευκόλυνση της Ευρώπης για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μελλοντικών νέων Ρώσων πολιτών στις περιφέρειες Kherson, Zaporizhia, Donetsk και Lugansk . Η Ρωσία κατέχει το βασικό ατού – μπορεί να ενεργοποιήσει τη ροή αιθέριου αερίου και πετρελαίου για να ξεκινήσει η παραγωγή και η θέρμανση των σπιτιών στην Ευρώπη. Αλλά δεν νομίζω ότι η Ρωσία θα το κάνει χωρίς σκέψη. Τι θα μπορούσε να είναι?

Τι θα γινόταν αν η Ευρώπη έσπασε με το ΝΑΤΟ; Ή, πιο απλά, η διάλυση του ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη έχει αγκαλιάσει την ψευδαίσθηση ότι η Ρωσία δεν μπορεί να λειτουργήσει οικονομικά χωρίς ευρωπαϊκή αγορά. Οι τελευταίοι έξι μήνες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας απέδειξαν ότι ισχύει το αντίθετο: χωρίς τους βασικούς πόρους της Ρωσίας, η Ευρώπη είναι μια νεκρή οικονομία που περπατά γυμνή σε έναν παγωμένο χειμώνα.

Οι δύο κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ευρώπης είναι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες . Η Ευρώπη παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα. Εάν η Κίνα απαιτήσει πληρωμή σε δολάρια, μάλλον σε ευρώ, τότε η πληθωριστική πίεση στην Ευρώπη θα ενταθεί. Γιατί ? Διότι η αξία του δολαρίου ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα ευρώ για να αγοράσουν δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα είναι πιθανό να χειροτερέψει.

Η κατάσταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν έλλειμμα με την Ευρώπη η οποία, με τη σειρά της, γνώρισε πλεόνασμα. Αυτό το πλεόνασμα θα εξαφανιστεί ή, τουλάχιστον, θα μειωθεί δραματικά. Η ικανότητα της Γερμανίας να εξάγει προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εξασθενήσει λόγω της τιμής του δολαρίου και επειδή τα ευρωπαϊκά εργοστάσια θα κλείσουν ή θα μειώσουν την παραγωγή.

Αν δεν υπάρξει μια θαυματουργή ανατροπή –δηλαδή, ο πληθωρισμός εξαφανιστεί και η ενεργειακή κρίση εξαφανιστεί– η κατάσταση στην Ευρώπη θα γίνει πιο δεινή. Η ιστορία αυτού του είδους οικονομικής αναταραχής είναι γεμάτη με πτώματα πολιτικών που επέμειναν στην προώθηση πολιτικών που πλήττουν τους ψηφοφόρους τους. Η αποτυχία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία άνοιξε το δρόμο για την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία. Δεν υπονοώ ότι ένας νέος Χίτλερ περιμένει στα φτερά, αλλά πιστεύω ότι η δύναμη που ασκούν αυτή τη στιγμή οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη θα μειωθεί ή ακόμη και θα εξαλειφθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τη δική τους επικείμενη οικονομική καταστροφή. Το κραχ του χρηματιστηρίου – τώρα με πτώση άνω του 20% από την πρώτη του έτους – πρόκειται να συνεχιστεί. Παρά την έντονη επιμονή της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι δεν υπάρχει ύφεση, τα σημάδια ύφεσης αυξάνονται, ειδικά στην αγορά κατοικίας. Αλλά η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης δεν είναι ακόμη αρκετή για να δημιουργήσει την απαραίτητη πολιτική πίεση στο προπαγανδισμένο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ να σταματήσει να στέλνει δισεκατομμύρια στην Ουκρανία. Ένα μεγάλο σοκ στασιμοπληθωρισμού ή μια κατάρρευση του ουκρανικού στρατού θα μπορούσε, ωστόσο, να αλλάξει αυτόν τον υπολογισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη παίζουν ένα παιχνίδι πόκερ υψηλού στοιχήματος με τη Ρωσία. Έχουν στοιχηματίσει σε όλες τους τις μάρκες ότι η Ουκρανία θα νικήσει τη Ρωσία ή θα αναγκάσει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι ο Πούτιν, με το καπέλο στο χέρι, θα βουτήξει στο στομάχι του μπροστά στους δυτικούς κυρίους και θα ζητήσει βοήθεια. Είναι τρελό. Αλλά υπάρχουν πολλοί πολιτικοί και ειδικοί που ζουν σε σκοτεινές γωνιές της Ουάσιγκτον που πιστεύουν βαθιά σε αυτή τη φαντασίωση.

Η Ρωσία δεν παίζει πόκερ. Η Ρωσία παίζει σκάκι και παίζει καλά. Οι αναπτυσσόμενες εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα, το Ιράν, την Ινδία και το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία και τη Βραζιλία ενισχύουν τη θέση του Πούτιν και όχι την αποδυναμώνουν. Η τελική κατάρρευση της Ουκρανίας μετά από μια οικονομία που καταρρέει και/ή ήττες στο πεδίο της μάχης θα είναι κάτι περισσότερο από ένα μαύρο μάτι για το ΝΑΤΟ και, κατ’ επέκταση, για την Ευρώπη. Μάλλον θα κατέστρεφε τον λόγο ύπαρξης του ΝΑΤΟ. Αυτό, με τη σειρά του, θα θέσει τις βάσεις για μια προσέγγιση με τη Ρωσία χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εποχή του Κολοσσού των Ηνωμένων Πολιτειών φτάνει στο τέλος της. Ο θείος Σαμ δεν θα έχει πλέον μια αγέλη Ευρωπαίων Γιορκσάιρ, Κανίς και Ντακσούντ που γαβγίζουν με λουρί. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας πολυπολικής διεθνούς τάξης που θα σπάσει επιτέλους την κληρονομιά της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Όπως σοφά σημείωσε ο Γκάρλαντ Νίξον , «Ο στρατηγός Χειμώνας ξεκίνησε».

πηγή: Sonar 21

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγγραφη έγκριση του Mytilenepress. Επιτρέπεται μόνον με ενεργό link που θα παραπέμπει στο ηλεκτρονικό περιοδικό και την δημοσίευση των τεσσάρων πρώτων παραγράφων.
Μυτιλήνη-Μυytilenepress : Θα έρθει η Ευρώπη σε ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες;

loading...