Β.Πούτιν: «Η Δύση έχει αποτύχει – Το μέλλον βρίσκεται στην Ασία – Είναι η ανερχόμενη δύναμη»

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από το Βλαδιβοστόκ όπου και βρίσκεται σήμερα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Δύση έχει αποτύχει, το μέλλον είναι στην Ασία».

Παράλληλα, προειδοποίησε τη Δύση ότι έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με αυτό που χαρακτήρισε ως «μια μάταιη και επιθετική προσπάθεια» να επιβάλει την ηγεμονία της.

Την ίδια ώρα, μιλώντας για την Ασία είπε ότι μελλοντικά είναι μια ανερχόμενη δύναμη.

Προφανώς ο Β.Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα δημιουργίας ενός ευρασιατικού μπλοκ πολλαπλάσιας ισχύος από αυτό της Δύσης που επί της ουσίας αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, Καναδά, Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία και Ιαπωνία.

Σημειώνεται ότι χθες το 20% της παγκόσμιας οικονομίας όπου συνιστούν η Ρωσία και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές και θα πληρώνουν τις προμήθειες φυσικού αερίου οι μεν σε ρούβλια και οι δε σε γουάν!

Πρόκειται κυριολεκτικά για «πυρηνικό» κτύπημα στο αμερικανικό νομισματικό σύστημα, καθώς η διακίνηση η εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως παύει να υφίσταται ενώ αντίστοιχα θα ενισχυθούν το ρωσικό ρούβλι και το κινεζικό γουάν.

Πιο συγκεκριμένα η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε σήμερα (6/9) ότι υπέγραψε συμφωνία, για την έναρξη των πληρωμών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε γουάν και ρούβλια, αντί δολαρίων.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι Κίνα και Ρωσία θέλουν να απελευθερωθούν πλήρως από το δολάριο που σημαίνει πλήρης απεξάρτηση από οποιεσδήποτε οικονομικές κυρώσεις και έλεγχους από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο ως όπλο για να μειώσουν την ισχύ οποιουδήποτε θεωρούν ως απειλή απέναντί τους παραβιάζοντας επί της ουσίας του κανόνες του καπιταλισμού και της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων.

Η Ρωσία πλέον θεωρεί πως το χρήμα που έχει πραγματικό αντίκρισμα έχει συγκεντρωθεί στην Ευρασία όπου βρίσκεται και η πλειοψηφία πρώτων υλών και ενεργειακών πόρων. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε Λατινική Αμερική και Αφρική που και αυτές είναι φιλικά προσκείμενες στην Μόσχα και θέλουν να συμμετάσχουν στο δικό της γεωπολιτικό μπλοκ καθώς παραδοσιακά απεχθάνονται αγγλοσάξονες και Ευρωπαίους.

Ειδικά η Αφρική έχει υποστεί πολλά ιστορικά δεινά από τους Ευρωπαίους και επιδιώκουν τα κράτη της την πλήρη ανεξαρτητοποίησή τους από αυτούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η νέα συμφωνία, που προβλέπει πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικά γιουάν είναι «αμοιβαία επωφελής» και για την Gazprom και την China National Petroleum Corporation (CNPC) και μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα και για άλλες εταιρείες.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κρεμλίνου να απαλλαγεί από νομίσματα που θεωρεί ως «μη φιλικά».

loading...