Μ.Παγώνη: «Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί ή έκανε μόνο 3 δόσεις δεν μπορεί να κάνει απευθείας το καινούριο»!

 

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη μιλώντας σήμερα για το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού είπε πως οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να το κάνουν και επίσης ότι όσοι έχουν κάνει τρεις δόσεις να κάνουν και τέταρτη πριν προχωρήσουν στο νέο εμβόλιο.

Γιατί άραγε; Μήπως για να τελειώσουν οι παρτίδες των προηγούμενων εμβολίων; Γιατί όλες οι διαπιστώσεις της γιατρού οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: Είτε είναι κάποιος εμβολιασμένος είτε έχει εμβολιαστεί με τρεις δόσεις, να κάνει πρώτα το παλαιότερο!

Συνεπώς ακόμα και το σενάριο που σκέφτονταν κάποιοι ανεμβολίαστοι να περιμένουν μέχρι να προκύψει κάποτε ένα δοκιμασμένο και πιο ασφαλές εμβόλιο κατά του Covid-19 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. θα υποχρεωθούν να κάνουν όλα τα προηγούμενα πειραματικά σκευάσματα.

Όχι βέβαια ότι και το καινούριο είναι ασφαλές καθώς δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αλλά μόνο σε πειραματόζωα.

Παγώνη για ανεμβολίαστους

Συγκεκριμένα είπε πως όσοι έχουν λάβει τις τρεις δόσεις, πρέπει να κάνουν και την 4η, δίχως να περιμένουν το καινούριο εμβόλιο που θα έρθει τον Δεκέμβρη.

«Όποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλια, δεν μπορεί να κάνει απευθείας το επικαιροποιημένο γιατί αυτό είναι αναμνηστική δόση στην ουσία. Ξεκινάνε να εμβολιάζονται κανονικά από την αρχή» είπε η γιατρός, σημειώνοντας πως είτε θα λάβουν τις δύο αρχικές δόσεις, είτε το μονοδοσικό της Johnson&Johnson.

Αναφορικά με όσους νόσησαν ενώ είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, η κ. Παγώνη επισήμανε πως δεν θα προχωρήσουν στην 4η δόση, αλλά θα κάνουν απευθείας το επικαιροποιημένο μετά από 4 μήνες, από την ανάρρωσή τους.

Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη για την Όμικρον, το εμβόλιο θα το έχουμε τέλος Οκτώβρη, αλλά για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 θα τα έχουμε τον Δεκέμβρη αυτού του έτους.

«Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer αφορά ηλικίες από 12 ετών και άνω, ενώ της Moderna από 18 και άνω» διευκρίνισε η γιατρός.

Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, εξήγησε πως πρόκειται για εμβόλια στα οποία έχουν γίνει γρήγορες μελέτες και θα βοηθήσουν πολύ στη σοβαρή νόσηση, στη μείωση των θανάτων και εστιάζουν στα στελέχη Ο4 και Ο5 και «θα περιορίσουν από τα στοιχεία που έχουμε τη διασπορά».

Παγώνη: Ποιοι πρέπει να κάνουν τα εμβόλια

«Από τις οδηγίες που θα δοθούν τη Δευτέρα από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αυτοί που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο είναι οι άνω των 60, αυτοί που έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες, οι ομάδες οι ευαίσθητες όπως τις ξέρουμε όλοι» σημείωσε η κ. Παγώνη, ενώ διευκρίνισε πως οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την 4η δόση του εμβολίου, δεν θα χρειαστεί για την ώρα να κάνουν και το καινούριο.

loading...