3.000 άνδρες έχασαν οι Ουκρανοί σε Ιζίουμ και Κουπιάνσκ – Η Μόσχα στέλνει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία

 

Ποια είναι η τακτική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε σε Χάρκοβο και Ντόνμπας

Mία ημέρα μετά την μεγάλη ρωσική ήττα σε Κουπιάνσκ και Ιζίουμ οι Ρώσοι τριπλασίασαν τις δυνάμεις τους στη νέα γραμμή άμυνας και όλοι αναμένουν ποιες θα είναι οι εξελίξεις στα πεδία των μαχών της Ανατολικής Ουκρανίας.
Ποιο από τα τρία σενάρια που ανάλυσε χθες το pronews.gr έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Πλέον έχουν έρθει αρκετές αναφορές από Ιζίουμ και Κουπιάνσκ για να προκύψουν τα εξής συμπεράσματα:
Οι Ουκρανοί διέθεσαν εάν πολύ μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων για να σπάσουν τις ρωσικές γραμμές άμυνας σε μια περιοχή όπου η ρωσική παρουσία ήταν ασθενέστατη και οι ρωσικές δυνάμεις το λιγότερο ανεπαρκείς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η ρωσική Αεροπορία και το ρωσικό Πυροβολικό προκάλεσαν βαρύτατες απώλειες στις δυνάμεις του Κιέβου καθώς οι απώλειές τους υπολογίζονται σε 3000 άνδρες.
Όμως, το Κίεβο αδιαφορεί για τον βαρύ φόρο αίματος και κυρίως η Δύση που κρύβεται από πίσω του.
Στην Δύση ήθελα πάση θυσία να παρουσιάσουν μία νίκη στους λαούς τους για να τους πείσουν ότι αξίζει τον κόπο που θα πεινάσουν και θα παγώσουν κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Όσο για τους Ρώσους επειδή βρέθηκαν να πολεμούν στη συγκεκριμένη περιοχή σε αναλογία ένα προς 10 με τους Ουκρανούς αποφάσισαν (και ορθά) να αποσύρουν τάχιστα τις δυνάμεις τους για να μη χαθούν χωρίς λόγο Ρώσοι στρατιώτες.
Αυτό όμως έχει και μία σοβαρή παρενέργεια καθώς οι Ουκρανοί θα ξεσπάσουν τους ρωσόφωνους πληθυσμούς τους οποίους ο ρωσικός Στρατός είχε δεσμευτεί να προστατέψει.
Αυτό εξηγεί και το χθεσινό μαζικό κύμα προσφύγων, ρωσικής καταγωγής Ουκρανών, οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν σε ρωσικά εδάφη για να γλιτώσουν από την ουκρανική εθνοκάθαρση.
Ήδη οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν από σπίτι σε σπίτι τους διαμένοντες για να δουν αν στα κινητά τους τηλέφωνα είχαν κλήσεις ρωσικής προέλευσης.
Υπάρχουν αναφορές ότι ήδη έχουν ξεκινήσει εκτελέσεις Ουκρανών ρωσικής καταγωγής με συνοπτικές διαδικασίες.
Σε ό,τι αφορά την Μόσχα αποφάσισε να στείλει πολύ μεγάλες ενίσχυσης στις νέες γραμμές επαφής ενώ πολλοί θεωρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν κάτι πολύ εντυπωσιακό τις επόμενες ημέρες.
Διακινείται το σενάριο ότι οι Ρώσοι επέτρεψαν στους Ουκρανούς να προωθηθούν για να αναγκαστούν να παρουσιάσουν μεγάλες συγκεντρώσεις εφεδρειών σε περιοχές στις οποίες δεν θα μπορούν να καλυφθούν από το ρωσικό Πυροβολικό και την ρωσική Αεροπορία.
Ήδη αυτή τη στιγμή μεγάλες ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται στα ρωσικά σύνορα και ετοιμάζονται να εισέλθουν στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στην περιφέρεια του Ντόνμπας. Θα είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που η Μόσχα θα εμπλέξει καινούργιες προσθετες στρατιωτικές δυνάμεις.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν το έκανε αυτό από την αρχή και επέμενε να συνεχίζει τον πόλεμο με 150.000 άνδρες εναντίον ενόπλων δυνάμεων που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή ενάμιση εκατομμύριο άνδρες. Το μέγεθος της ρωσικής δυνάμεις ήταν επιεικώς ανεπαρκές για ένα τόσο μεγάλο και ευρύ μέτωπο.
Το σίγουρο είναι ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε την αντεπίθεση στην Χερσώνα για να ξεκινήσει μία δεύτερη αντεπίθεση στο Χάρκοβο η οποία του απέφερε μεγάλα κέρδη και έπιασε στον ύπνο τους Ρώσους.
Σημειώνεται ότι οι Ρώσοι είχαν αποσύρει δυνάμεις από το Ντόνμπας και το Χάρκοβο για να ενισχύσουν το μέτωπο στην Χερσώνα και να σταματήσουν την ουκρανική αντεπίθεση.
Πάντως δεν ισχύει ότι οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν τους Ρώσους στο Χάρκοβο. Οι Ρώσοι διαθέτουν δορυφόρους και γνώριζαν σίγουρα για τις μεγάλες ουκρανικές κινητοποιήσεις.
Τόσο μεγάλοι αριθμοί δεν κρύβονται.
Οπότε είτε απέτυχαν λόγω αδυναμίας είτε έχει αποφασιστεί κάποιος ελιγμός.
loading...