Αρθρο spoof – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (ΣΕ ΑΝΕΓΚΥΡΟ ΙΣΤΟΓΡΑΦΟ): ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Η πρόσφατη εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο για την 48η επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα με έκανε να θυμηθώ την έρευνα του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ στην οποία 4 στους 5 Έλληνες εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη Δημοκρατία, ενώ ένα παρόμοιο αίσθημα εκφράζει το 57,5% των πολιτών παγκοσμίως (που αποτελεί υψηλό των τελευταίων 25 ετών που διεξάγεται η έρευνα) και μάλιστα ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες.

Έτσι ανήσυχος επικοινώνησα με τον Αριστοτέλη, που μου είπε:

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι καλό σημάδι, επειδή το καθεστώς που ονομάζεται δημοκρατία στην μοντέρνα εποχή είναι ολιγαρχικό.

Αρκεί μόνο να ειπωθεί ότι η επιλογή των αρχόντων μέσω εκλογών (που θεωρούνται η ύψιστη εκδήλωση της μοντέρνας δημοκρατίας) είναι κατεξοχήν ολιγαρχικό σύμπτωμα όπως έχω επανειλημμένως διατυπώσει στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ μου (δημοκρατικό είναι η κλήρωση) ‘δημοκρατικὸν μὲν εἶναι τὸ κληρωτὰς εἶναι τὰς ἀρχάς, τὸ δ᾽ αἱρετὰς ὀλιγαρχικόν […] πολλὰ ἔχειν ὀλιγαρχικά, οἷον τὸ πάσας αἱρετὰς εἶναι καὶ μηδεμίαν κληρωτήν’.

Γι’ αυτό πχ κάποτε ψάχνανε από πού προέρχεται το ‘δημοκρατικό έλλειμμα’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν το βρίσκανε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η λέξη election προέρχεται από το λατινικό eligere από το οποίο βγαίνει και το elite.

Aν το καθεστώς ήταν Δημοκρατία, δηλαδή ήταν ο Δήμος που είχε το κράτος (δύναμη) θα αποφάσιζε συστηματικά κάθε τέσσερα χρόνια, που πηγαίνει στις κάλπες, να την εκχωρεί σε μια μειοψηφία;

Αυτό συμβαίνει επειδή στη μοντέρνα Δημοκρατία οι ολιγάρχες, ελέγχουν και τα ΜΜΜΕ (μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης) τα οποία φυσικά λένε και κυρίως κρύβουν από τους πολίτες ό,τι θέλουνε.

Ένα πιο κατάλληλο όνομα για το καθεστώς θα ήταν διαΜΜΜΕσολαβούμενη ολιγαρχία.

Ακόμα κι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμη Κάρτερ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το 2015 δήλωνε για την χώρα του: ‘Πλέον είναι απλώς μια ολιγαρχία, με την απεριόριστη πολιτική δωροδοκία να είναι αυτό που καθορίζει τις υποψηφιότητες για τον πρόεδρο ή την εκλογή του. Και το ίδιο ισχύει για τους κυβερνήτες, τους γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσου.’

Το έμαθε κανείς;

Επομένως όσο περισσότερο ενδιαφέρεται κάποιος για την δημοκρατία τόσο περισσότερο είναι δυσαρεστημένος με το καθεστώς της ψευδεπίγραφης, που σφετερίζεται το όνομά της.
Προσέχετε μόνο επειδή απογοητευόμενος ο πληθυσμός από την κίβδηλη δημοκρατία γίνεται ευπαθής να δεχθεί την ολιγαρχία ανοιχτά.
FantastikaNea.blogspot.com επειδή φιλοσοφώτερον καὶ σπουδαιότερον ποίησις ἱστορίας (καί κατά μείζονα λόγον δημοσιογραφίας)
loading...