Διαστημικός πόλεμος! Γιατί η Space Force των ΗΠΑ θέλει να διακόψει τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας

 

«Αυτό που αναπτύσσει η Κίνα είναι μια ικανότητα που πραγματικά έχει σχεδιαστεί για να απειλήσει τη διαστημική αρχιτεκτονική των Ηνωμένων Πολιτειών από το έδαφος μέχρι τη γεωσύγχρονη τροχιά»

Ηστενή στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ήταν ο βασικός πυλώνας της σχέσης τους εδώ και δεκαετίες. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαταράξουν αυτή την επιτυχημένη εταιρική σχέση από τότε, ειδικά όταν η Ρωσία άρχισε να ανακτά τη δύναμή της, αλλά οι αδιάκοπες πολεμικές ενέργειες της ιμπεριαλιστικής θαλασσοκρατίας έχουν ωθήσει τις δύο (ευρω)ασιατικές υπερδυνάμεις ακόμη πιο κοντά. Αυτή η συνεργασία είναι πολλαπλή, αλλά η διαστημική της συνιστώσα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις ΗΠΑ, καθώς έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια. Το Πεντάγωνο ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ «ίσως να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην ενιαία χρηματοδότηση και τεχνογνωσία» της Μόσχας και του Πεκίνου.

«Η διαστημική συνεργασία των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής σφαίρας, έχει γίνει άρρηκτη από το 2018 και λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Κέβιν Πολπήτερ (Kevin Pollpeter), ανώτερος ερευνητής στο τμήμα Μελετών Κίνας του think tank CNA. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να χωρίσουμε την Κίνα και τη Ρωσία. Απλώς δεν νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό», είπε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση του περιοδικού Air Force μετά από μια συζήτηση για τη διαστημική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσιγκτον.

«Ενώ οι χώρες δεν έχουν εντελώς επικαλυπτόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, μοιράζονται μια ισχυρή επιθυμία να αντιμετωπίσουν την ηγεσία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος», είπε. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μετριάζουμε όποια προβλήματα μπορεί να μας προκαλέσει αυτή η σχέση. Η στρατιωτική διαστημική συνεργασία των δύο χωρών περιλαμβάνει τους τομείς της άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, της παρακολούθησης διαστημικών απορριμμάτων και της δορυφορικής πλοήγησης. Η ανταλλαγή που προέκυψε περιλαμβάνει μεταφορά τεχνολογίας, πωλήσεις όπλων, συνδυασμένες ασκήσεις και αντισταθμιστικά μέτρα», πρόσθεσε ο Πολπήτερ.

Το 1989, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Κίνα, με στόχο την αμυντική και διαστημική βιομηχανία του Πεκίνου. Η Κίνα στράφηκε στη Ρωσία για τις απαραίτητες μεταφορές τεχνολογίας και μέχρι το 1997, οι δύο χώρες ξεκίνησαν τακτική συνεργασία στο διάστημα. Η Ρωσία είχε την τεχνογνωσία, αλλά η διαστημική της βιομηχανία αντιμετώπιζε σοβαρές ελλείψεις χρηματοδότησης.

«…ορισμένα εμπάργκο που έλαβαν χώρα έκαναν [την Κίνα] ολοένα και περισσότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία ως πιθανή πηγή τεχνολογίας, ιδιαίτερα για διπλή χρήση και άμυνα», είπε ο Πολπήτερ. «…Η Κίνα άρχισε να κοιτάζει περισσότερο τη Ρωσία και η Ρωσία άρχισε να ψάχνει περισσότερο στην Κίνα για βοήθεια με την υποστήριξη του δικού της διαστημικού προγράμματος».

Η Κίνα άρχισε επίσης να συνεργάζεται με τη Ρωσία για την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) το 2019. Αμέσως μετά την απόσυρση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την Κίνα να δημιουργήσει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων. Εκείνη την εποχή, ο Πούτιν είπε ότι η Κίνα ήταν απολύτως ικανή να δημιουργήσει η ίδια ένα τέτοιο σύστημα, αλλά ότι θα χρειαζόταν περισσότερο καιρό, έτσι η Ρωσία αποφάσισε να βοηθήσει το Πεκίνο να ενισχύσει τη στρατηγική του ασφάλεια υπό το φως των επιθετικών κινήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο είδος μεταφοράς τεχνολογίας σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο Πολπήτερ. «Υπήρξαν κοινές ασκήσεις – η Αεροδιαστημική Ασφάλεια 2016 και 2017 περιελάμβανε κοινό σχεδιασμό και συντονισμό της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας».

Η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ ανησυχεί ιδιαίτερα για το πόσο «λίγα είναι γνωστά για τη συνεργασία δορυφορικής πλοήγησης μεταξύ των δύο εθνών». Σύμφωνα με τον Πολπήτερ, εκτός από το γεγονός ότι υπάρχει συμβατότητα και διαλειτουργικότητα μεταξύ των ρωσικών και κινεζικών αντίστοιχων συστημάτων πλοήγησης GPS, GLONASS και BeiDou, τίποτα άλλο δεν είναι γνωστό για το στοιχείο ασφάλειας αυτής της συνεργασίας. Αυτό που υποτίθεται είναι γνωστό είναι «η παρουσία σταθμών αύξησης ο ένας στις χώρες του άλλου και η παρακολούθηση της απόδοσης», ισχυρίζεται ο Πολπήτερ.

«Αυτό που θέλουν πραγματικά να κάνουν, λοιπόν, είναι να δείξουν ότι σε έναν κόσμο όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να έρθουν σε στρατιωτική σύγκρουση, έχουν μια εναλλακτική λύση», είπε. «Δεν χρειάζεται να βασίζονται αποκλειστικά στο BeiDou. Έχουν επίσης το ρωσικό σύστημα».

Καθώς η Κίνα δεν συζητά δημόσια τις διαστημικές αμυντικές της ικανότητες, ο Πολπήτερ ισχυρίζεται ότι είναι προς το παρόν άγνωστο σε ποιο επίπεδο συνεργασίας έχουν φτάσει η Μόσχα και το Πεκίνο σε αυτό το θέμα. «Πολλά από αυτά είναι τόσο αδιαφανή που όταν μπαίνεις σε κάτι σαν αντίθετο διάστημα, δεν πρόκειται να το συζητήσουν», είπε. «Αυτό που αναπτύσσει η Κίνα είναι μια ικανότητα που πραγματικά έχει σχεδιαστεί για να απειλήσει τη διαστημική αρχιτεκτονική των Ηνωμένων Πολιτειών από το έδαφος μέχρι τη γεωσύγχρονη τροχιά».

Οι υφιστάμενες συμφωνίες υποδεικνύουν στενή συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας σε οχήματα εκτόξευσης, πυραυλοκινητήρες, διαστημικά αεροπλάνα, εξερεύνηση σελήνης και βαθύ διάστημα, τηλεπισκόπηση, ηλεκτρονικά, διαστημικά σκουπίδια, δορυφορική πλοήγηση και επικοινωνία. Ο Πολπήτερ πιστεύει ότι η αμερικανική διαστημική δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας, αλλά θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να μετριάσει τις επιπτώσεις της.

«Υπάρχουν πραγματικά λίγα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να χωρίσουμε τις δύο χώρες, ειδικά [από] την πλευρά του διαστήματος», είπε. «Η δυσπιστία και, ας πούμε, σε κάποιο βαθμό, η εχθρότητα και των δύο χωρών προς τις ΗΠΑ αποκλείει, σε αυτό το σημείο, ότι οποιαδήποτε από αυτές τις προσπάθειες μπορεί να είναι επιτυχής».

Καθώς ο κρατικός διαστημικός τομέας των ΗΠΑ συνέχιζε να υστερεί, ιδιωτικές εταιρείες, η πιο εξέχουσα είναι σίγουρα η SpaceX, άρχισαν να συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα ανταποκρίθηκαν στη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος από τις ΗΠΑ ενισχύοντας τις δικές τους ικανότητες, τόσο ξεχωριστά όσο και από κοινού. Ενώ η Κίνα άρχισε να αναπτύσσει διαστημικά αεροπλάνα χωρίς πιλότους, η Ρωσία κατασκευάζει όπλα λέιζερ με βάση την ξηρά για να αντιμετωπίσει τις διαστημικές απειλές των ΗΠΑ και εκτοξεύει επίσης το δικό της διαστημικό σκάφος για την παρακολούθηση των διαστημικών πόρων των ΗΠΑ.

loading...