Το Politico απαντάει στην κυβέρνηση Μητοστάκη : «Το σκάνδαλο των υποκλοπών μας αφορά και θα χώνουμε την μύτη μας»

 

«Είναι παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας»

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε το Politico με δημοσίευμά του στο οποίο αναφέρει ότι «Οι Ευρωπαίοι βουλευτές δεν αποδέχονται την αυστηρά διατυπωμένη πρόταση της Ελλάδας ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να κρατήσουν τη μύτη τους μακριά από ένα σκάνδαλο υποκλοπών χιονοστιβάδων»
Ο διεθνής τύπους έχει εξοργιστεί από την απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ασχολούνται με το πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών.
Όπως επισημαίνει «η αναταραχή στην Ελλάδα κλιμακώθηκε δραματικά στις 5 Αυγούστου, όταν δύο κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραιτήθηκαν αφού αποκαλύφθηκε ότι το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος ΠΑΣΟΚ, είχε υποκλαπεί.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχτηκε ότι ενήργησε λάθος, αλλά είπε ότι η υποκλοπή έγινε νόμιμα από την υπηρεσία κατασκοπείας — αν και εξακολουθεί να αρνείται να πει γιατί, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια»,
Αναφέρει επίσης πως έγινε μια ξεχωριστή προσπάθεια για χακάρισμα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη περίπου την ίδια εποχή με παράνομο λογισμικό που ονομάζεται Predator, αλλά η Αθήνα αρνείται σθεναρά ότι οι μυστικοί της πράκτορες είχαν οποιαδήποτε σχέση με αυτό.
Εν συνεχεία το Politico, σε δημοσίευμα του τη Δευτέρα, επισημαίνει πως καθώς το σκάνδαλο ελάμβανε διαστάσεις, η Ελλάδα δήλωσε ότι ήταν πρόθυμη να εργαστεί με τις Βρυξέλλες «σε πνεύμα συνεργασίας», αλλά απέρριψε το γεγονός ότι η υπόθεση θα μπορούσε να δώσει λόγους για παρέμβαση της ΕΕ.
Απαντώντας σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρωτούσε για το ζήτημα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ Ιωάννης Βράιλας στις 2 Αυγούστου σημείωσε ότι «χωρούσε πολλή συζήτηση» το εάν κάποιο από τα σημεία που έθεσαν οι Βρυξέλλες εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Στη συνέχεια επέπληξε την Επιτροπή ότι είναι πολύ εύπιστη σχετικά με τα δημοσιεύματα του Τύπου για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να απέχουν από το να «επικυρώνουν βιαστικά επί λέξει» δημοσιεύματα από πολιτικά μέσα «που δεν διακρίνονται πάντα για ακρίβεια και αντικειμενικότητα».
Η δημοσίευση της επιστολής του Βράιλα στις 24 Αυγούστου έλαβε μια απάντηση από την Ευρωπαία βουλευτή Sophie in ‘t Veld, η οποία ανέβηκε στο Twitter για να πει στον Βράιλα ότι το σκάνδαλο με το ελληνικό spyware ήταν «πολύ αρμοδιότητα της ΕΕ».
Η υπόθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων – ο εμβληματικός κανονισμός της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής – και θα βρισκόταν επίσης στο στόχαστρο της ΕΕ για τη στόχευση του Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ικανοποιημένη με την απάντηση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος Christian Wigand αποδέχτηκε ότι η εθνική ασφάλεια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελλάδας, αλλά, όπως και η ‘t Veld, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα «να σέβεται το δίκαιο της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιοσύνη.”
«Λάβαμε την απάντηση από τις ελληνικές αρχές και την εξετάζουμε. Η Επιτροπή συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση spyware, όπως το Pegasus/Predator, και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ και του εθνικού πλαισίου ασφάλειας και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτό το θέμα πολύ στενά», εξήγησε.
loading...