Κάνει θραύση στην Ουκρανία το military tech

της Νατάσας Φραγκούλη –  

Τον πόλεμο ευκαιρία έκαναν οι ουκρανικές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες έχοντας αποσπάσει χρηματοδοτήσεις-ρεκόρ 830 εκατ. δολάρια το 2021, δείχνουν να κινούνται κόντρα στο πολεμικό κλίμα. Ανταποκρινόμενες στα πολεμικά κελεύσματα, οι εταιρείες τεχνολογίας της χώρας και ειδικά οι startups αποκτούν νέα αντανακλαστικά, αναπτύσσοντας δράσεις σε τομείς όπως το military tech ήτοι η στρατιωτική τεχνολογία.

Με αυτό τον τρόπο, οι εταιρείες τεχνολογίας της Ουκρανίας όχι μόνο χτίζουν ισχυρά αναχώματα στον πόλεμο, αλλά καταφέρνουν, εν μέσω πολεμικής κρίσης, να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της επιχειρηματικότητας. Οι χρηματοδοτήσεις προς την ουκρανική αγορά τεχνολογίας ήταν το 2021 αυξημένες κατά 45% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με το χρηματοδοτικό ρεύμα προς τις ουκρανικές εταιρείες τεχνολογίας -startup και μη- να επιβεβαιώνει τη δυναμική του κλάδου στην Ουκρανία.

Ακόμη και εν μέσω πολεμικών συνθηκών, η αγορά τεχνολογίας της χώρας δείχνει να βρίσκει βηματισμό και μάλιστα να προσαρμόζεται στα δεδομένα των καιρών, ειδικά σε τομείς όπως το military tech, δηλαδή η στρατιωτική τεχνολογία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το AVentures Capital, ένα από τα κορυφαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών της χώρας, το 2021 ήταν η πιο δυναμική χρονιά σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων τόσο σε επίπεδο Venture Capital (VC) όσο και Private Equity (PE).

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η κινητικότητα όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο της Πληροφορικής στην Ουκρανία ήταν επίσης έντονη το 2021: σημειώθηκαν τουλάχιστον 28 deals με πρωταγωνιστές εταιρείες του ευρύτερου τομέα της τεχνολογίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης του AVentures Capital (Dealbook of Ukraine) προβλέπουν ότι ο κλάδος της τεχνολογίας θα κινηθεί ανοδικά και το 2022 παρά τον πόλεμο και παρά τη γενικότερη εξασθένιση της οικονομίας. Για την ακρίβεια οι αναλυτές εκτιμούν ότι, ενώ η ουκρανική οικονομία στο σύνολό της θα μπορούσε να χάσει το 1/3 της δυναμικής της το 2022, ο τεχνολογικός τομέας θα αποδειχθεί πιο ανθεκτικός.
Ο πόλεμος έφερε εξωστρέφεια

Οι εταιρείες τεχνολογίας της Ουκρανίας, που είχαν και προ του πολέμου εξωστρεφή προσανατολισμό, έχουν καταφέρει, εν μέσω πολέμου, να διατηρήσουν -σχεδόν- ακέραια τη δραστηριότητά τους.

«Μετά από την επιβράδυνση που σημειώθηκε τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου λόγω της μετεγκατάστασης των εργαζομένων σε ασφαλέστερες περιοχές, αυτές οι εταιρείες έχουν επιδείξει συνεχή αύξηση εσόδων στη διάρκεια του πολέμου. Επιπλέον, τα ουκρανικά επενδυτικά κεφάλαια είδαν την πλειονότητα των εταιρειών του χαρτοφυλακίου τους να αναπτύσσονται τάχιστα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», σημειώνει η Aventures Capital.

Η εταιρεία προβλέπει γρήγορη ανάκαμψη στις επενδύσεις και τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών στον χώρο της τεχνολογίας μετά τον πόλεμο, δεδομένου του ιστορικού του κλάδου όσον αφορά την ανθεκτικότητα.
Πως… πολεμούν οι startups

Την ίδια στιγμή, οι αποτιμήσεις των startups της χώρας παραμένουν υψηλές και κινούνται στα προπολεμικά επίπεδα, ειδικά όσον αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν προσανατολισμό εκτός ουκρανικών συνόρων.

«Οι αποτιμήσεις ακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις και δεν επηρεάζονται -προς το παρόν- σημαντικά από τον πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας», αναφέρει η έκθεση.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία βιώνει από τις αρχές του πολέμλου μια άνευ προηγούμενου αναβίωση της στρατιωτικής τεχνολογίας (military tech). Σύμφωνα με τους αναλυτές της Aventures Capital, ο πόλεμος έχει τονώσει τομείς που σχετίζονται με τον πόλεμο όπως η κυβερνοασφάλεια και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Επιπλέον, δεν αποκλείουν να αναδυθούν πλέον νέοι κλάδοι στο ουκρανικό τεχνολογικό οικοσύστημα.

Τα drones Aerorozvidka για εναέρια επιτήρηση είναι ένα παράδειγμα ουκρανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, που συνδυάζει κάμερες θερμικής απεικόνισης και μικρές βόμβες 1,5 kg.
Μειώνονται οι μισθοί

Πάντως, σε καμία περίπτωση η αγορά τεχνολογίας της Ουκρανίας δεν έχει μείνει ανέπαφη από την εν εξελίξει πολεμική κρίση. Ειδικά οι ψηφιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται απόκλειστικά στην εγχώρια αγορά και δη σε τομείς που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, αυτή την περίοδο αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν βιώσει μεγάλη επιβράδυνση της δραστηριότητάς τους, προχωρώντας σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών σε μια προσπάθεια περικοπής των λειτουργικών εξόδων.

Επίσης, οι μισθοί στον τομέα της πληροφορικής μειώθηκαν, τουλάχιστον για τις νέες προσλήψεις, για πρώτη φορά από το πρώτο κύμα της Covid 19 στις αρχές του 2020. Μάλιστα, σε ορισμένες ειδικότητες, ο αριθμός των υποψηφίων μερικές φορές υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας.

loading...