Forbes: «Η Ευρώπη θα γίνει τόσο απελπισμένη τον χειμώνα που θα αναγκαστεί να άρει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας»

 

Οι συνέπειες των αντι-ρωσικών κυρώσεων έχουν μετατρέψει την Ευρώπη «στον τρίτο κόσμο των οικονομιών του δυτικού κόσμου» και οδηγούν την Γηραιά Ήπειρο στην απελπισία μέσα στον χειμώνα όπως αναφέρει το Forbes.Μία απελπισία που θα αναγκάσει τις Βρυξέλλες να άρουν τουλάχιστον μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Εάν δεν υπάρξει σύντομα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, οι πιθανότητες είναι ότι «η Ευρώπη θα γίνει τόσο απελπισμένη αυτόν τον χειμώνα και οι αλυσίδες εφοδιασμού τόσο οριακές, που δεν έχει άλλη επιλογή από το να χαλαρώσει ορισμένες κυρώσεις».

Η έλλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου θα προκαλέσει χάος στις ευρωπαϊκές οικονομίες αφού το κόστος της ενέργειας θα έχει γίνει δυσβάσταχτο.

«Αυτές τις μέρες, το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο είναι το χειρότερο στον δυτικό κόσμο», υποαποδίδει σε σχέση με τις ΗΠΑ κατά δέκα μονάδες βάσης.

«Ακόμη και οι αναδυόμενες αγορές τα πάνε καλύτερα. Είναι λογικό. Ο πληθωρισμός της Ευρώπης, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, είναι χειρότερος από ότι στο Μεξικό», τόνισε σε άρθρο του ο Kenneth Rapoza.

Οι περιορισμοί «προκάλεσαν μια τεράστια άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων που πλήττει περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία», πρόσθεσε.

«Αλλά αυτές οι ενέργειες και αυτή η ρητορική δεν θα απομακρύνουν την Ευρώπη από τα ορυκτά καύσιμα.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Έπρεπε να επιστρέψουν στον άνθρακα για να εγκαταλείψουν το ρωσικό αέριο και καίνε περισσότερο από αυτό για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Εισάγουν πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία όπως οι Σαουδάραβες εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο για δική τους χρήση», γράφει πολύ χαρακτηριστικά ο Ραπόζα.

Ο συγγραφέας συμβούλεψε τους επενδυτές να μην διαθέσουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη, τουλάχιστον έως ότου οι Βρυξέλλες μετριάσουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις των δικών τους κυρώσεων.

Μέχρι να δοθεί κάποια λύση, η Ευρώπη θα παραμείνει «ο τρίτος κόσμος των οικονομιών του δυτικού κόσμου», τόνισε ο Ραπόζα.

Ο αρθρογράφος ζήτησε επίσης από τον Vladimir Signorelli, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Bretton Woods Research, το δικό του σχόλιο.

«Σίγουρα οδεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση», αναγνώρισε ο Signorelli. «Και έχετε τους Πράσινους που εξακολουθούν να αντιτίθενται στα πυρηνικά στη Γερμανία. Απλά δεν τους καταλαβαίνω. Βρίσκονται στον γρήγορο δρόμο για ένα τριτοκοσμικό ενεργειακό πρόγραμμα».

Μόνο η Κίνα είναι τώρα «χειρότερη ως επένδυση» από την Ευρώπη, υποστήριξε ο Rapoza, επικαλούμενος τον «έντονο πολιτικό αγώνα» του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον, την εσωτερική πάλη εντός των κινεζικών πολιτικών ελίτ και τους σκληρούς περιορισμούς του Covid-19.

loading...