Κύπρος: Η Eni ανακάλυψε ένα από τα «μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου» στο Οικόπεδο 6!

 

«Είναι τεράστιο» λέει η La Repubblica

Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε μαζί με την γαλλική TotalEnergies, με την οποία και έχει δημιουργήσει κοινοπραξία, ότι εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στο Οικόπεδο 6, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Έχει ήδη χαρακτηριστεί από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica  ως «ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «είναι τεράστιο»!
Το κοίτασμα στο Οικόπεδο 6 ονομάσθηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.
Θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του.
Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Η La Repubblica αναφέρει παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.
Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά την ανακάλυψη στο Calypso-1 που έγινε στο ίδιο Οικόπεδο, το 2018.
Σχεδιάζεται η γεώτρηση ενός ακόμη κοιτάσματος στο οικόπεδο 6, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν σημαντικοί επιπρόσθετοι πόροι και να αξιολογηθούν οι καλύτερες επιλογές ανάπτυξης.
Οι δύο εταιρείες έχουν από κοινού ποσοστό 50% στο οικόπεδο 6.
“Αυτή η επιτυχημένη έρευνα στο Cronos-1 είναι μια ακόμη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης που εστιάζει στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη”, δηλώνει ο Kevin McLachlan, αντιπρόεδρος στην TotalEnergies.
loading...