ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ





Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου * 

Το 2023 είναι έτος εκλογών! Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται, προκειμένου να προκηρύξει τις εκλογές στο Φθινόπωρο του 2022, εκείνος διαμηνύει προς όλους ότι θα εξαντλήσει την τετραετία!

Ωστόσο, όποτε και να γίνουν εκλογές, με όποιο εκλογικό σύστημα, αυτό που δεν αλλάζει είναι η ετήσια τακτική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων! Που για το 2022 ήταν η παρακάτω:

Νέα Δημοκρατία 7,5 εκατ. ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ 6 εκατ. ευρώ

ΚΚΕ 1,5 εκατ. ευρώ

Κίνημα Αλλαγής 1,5 εκατ. ευρώ

ΠΑΣΟΚ 498.272 ευρώ

Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος 1,2 εκατ. ευρώ

ΜέΡΑ25 1 εκατ. ευρώ

Ποτάμι 125.000 ευρώ και

Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου 125.000 ευρώ!

Πακτωλός χρημάτων στα κοινοβουλευτικά κόμματα…

Όμως γιατί τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα παίρνουν όλα αυτά τα χρήματα;

Παίρνουν μόνο τα κόμματα χρήματα που εισέρχονται στη Βουλή καταλαμβάνοντας στις εθνικές εκλογές το ποσοστό 3%, χρήματα που συγκεντρώνονται από τον σκληρά φορολογούμενο ελληνικό λαό, ή και άλλα κόμματα που δεν εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή των Ελλήνων;

Στα παραπάνω ερωτήματά μας απαντά ο Ν. 3023/2002 (ΦΕΚ 146Α) περί της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από το κράτος!

Αναφέρεται λοιπόν πως:

Η Κρατική χρηματοδότηση: η νομοθετικά προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση σε δικαιούχους κρατικής χρηματοδότησης.

Η κρατική χρηματοδότηση διακρίνεται σε:

Τακτική κρατική χρηματοδότηση: η οικονομική ενίσχυση που παρέχεται κατ` έτος από μέρος των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου Κρατικού Απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους, σε πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους [σ.σ. Δηλαδή των επιστημονικών συμβούλων (μονίμων και μετακλητών), των αστυνομικών ασφαλείας, των μετακινήσεων (βενζίνες, διόδια), των γευμάτων εργασίας, εξόδων συγκεντρώσεων και πάσης φύσεως λειτουργικά έξοδα]!

Εκλογική κρατική χρηματοδότηση: η οικονομική ενίσχυση που παρέχεται από μέρος των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου Κρατικού Απολογισμού του προηγούμενου της διεξαγωγής των εκλογών οικονομικού έτους, σε πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για την κάλυψη των εκλογικών δαπανών τους!

Κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους: ετήσια οικονομική ενίσχυση από μέρος των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου Κρατικού Απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους σε πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που είναι δικαιούχοι κρατικής χρηματοδότησης, για ίδρυση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, καθώς και τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους (σ.σ. το κάθε κόμμα δημιουργεί ένα ή και περισσότερα ιδρύματα, που εν ονόματι της έρευνας και της μελέτης, εισπράττει μεγάλα ποσά από τον κρατικό κορβανά, χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο, αν αυτές οι χρηματοδοτήσεις πηγαίνουν στην έρευνα και τη μελέτη! Επί παραδείγματι ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη είχε δημιουργήσει ένα τέτοιο ίδρυμα με την ονομασία “Ίων Δραγούμης” και επί της ουσίας η προσφορά του στην έρευνα και τη μελέτη ήταν μηδαμινή)!

Δείτε παρακάτω τον πίνακα με την κρατική τακτική χρηματοδότηση, αλλά και την κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους για το έτος 2020:

Ιδρύουν κόμματα προκειμένου αφ΄ ενός να πιάσουν το όριο του 1,5% και αφ΄ εταίρου το πολυπόθητο 3% εισόδου στη Βουλή!

Αλλ΄ όμως, μόνο τα κοινοβουλευτικά κόμματα εισπράττουν χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό κορβανά;

Όχι βέβαια! Δείτε παρακάτω τι ακριβώς αναφέρει ο Ν. 3023/2002 (ΦΕΚ 146Α):

«Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, τα οποία στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές είχαν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκεντρώσει αριθμό ψήφων, τουλάχιστον, ίσο με το ένα κόμμα πέντε τοις εκατό (1.5%) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.»!

Άρα τα τόσα πολλά κόμματα που ιδρύονται, αρχικό σκοπό έχουν να πιάσουν το όριο του 1,5% προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και έτσι στις επόμενες εκλογές θα έχουν πολλά περισσότερα χρήματα για να δαπανήσουν προς άγρα του 3%!

Βέβαια, αν πιάσουν με την πρώτη το 3% εισόδου στη Βουλή, στα ωφελήματα θα είναι πολλά και περισσότερα!

Γι΄ αυτό όλα αυτά τα κόμματα κατά την ίδρυσή τους, μαζί με το ονοματεπώνυμο του κομματικού σχεδιασμού, φέρνουν και το ονοματεπώνυμο του ιδρυτή και προέδρου τους!

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το κόμμα είναι προσωπικό και ανήκει στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος και θα διαχειριστεί τον πακτωλό χρημάτων της κρατικής χρηματοδότησης!

Επί παραδείγματι:

ΛΑΟΣ – Γιώργος Καρατζαφέρης

ΑΝΝΕΛ – Πάνος Καμμένος

Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος

Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου

Πατριωτική Ένωση – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, κλπ.

Επίσης σημειώστε, πως πολλές εν δυνάμει συμμαχίες πολιτικών σχηματισμών χάλασαν γιατί δεν τα βρήκαν στο μοίρασμα της κρατικής χρηματοδότησης, στην περίπτωση που θα έπιαναν το 1,5% ή το 3%!

Άρα το συμπέρασμα που εύλογα εξάγεται και που διερωτάται ο ελληνικός λαός, όλος ο καυγάς γίνεται για το χρήμα και τα παράπλευρα οφέλη του κι όχι για τις πατριωτικές ευαισθησίες των συμμετεχόντων κομματικών σχηματισμών στην εκλογική αρένα!

Το φαινόμενο της Ελληνικής Λύσης με τις “χαμηλές πτήσεις”…

Από τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα, το κόμμα “Ελληνικής Λύσης – Κυριάκος Βελόπουλος”, στις εθνικές εκλογές του 2019 κατέλαβε ποσοστό 3,7% και εκπροσωπείται στη Βουλή με 10 Βουλευτές! Είναι το κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικό!

Αυτό το κόμμα λοιπόν, μετά από 3 χρόνια ύπαρξης στη Βουλή των Ελλήνων, καταγράφεται σε όλες τις Συστημικές δημοσκοπήσεις να έχει ποσοστά της τάξεως του 2,5% – 5%!

Σε εποχές, που σε αυτήν την τριετία διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν συντελεστεί “πολιτικά εγκλήματα” και γι΄ αυτό το κυβερνών κόμμα της ΝΔ φθίνει καθημερινά!

Έτσι κατά την κοινή λογική, κεντροδεξιοί ψηφοφόροι που αποχωρούν από τη ΝΔ δεν θα ήταν λογικό, ένα μεγάλο μέρος τους να οδηγηθεί στην “Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος”;

Γιατί άραγε δεν συμβαίνει αυτό;

Γιατί ο Κυριάκος Βελόπουλος τρέμει το άνοιγμα του κόμματός του στην ελληνική κοινωνία! Γιατί φοβάται μήπως κάποιος του το αρπάξει από τα χέρια! Γι΄ αυτό, ενώ το κόμμα ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2016, δεν έχει κάνει Συνέδριο εκλογής Προέδρου και εκλογής θεσμικών οργάνων, όπως είναι το κορυφαίο θεσμικό όργανο των δημοκρατικών κομμάτων, η Κεντρική Επιτροπή! Αυτό το κόμμα επί 6 συναπτά έτη είναι προσωποπαγές, είναι κόμμα Λουδοβίκειας τακτικής!

Ωστόσο, γνωρίζουμε πως, ήδη υπάρχει μεγάλη ένταση στους κόλπους της “Ελληνικής Λύσης – Κυριάκος Βελόπουλος”!

Γιατί ο Κυριάκος Βελόπουλος ως Βουλευτής του ΛΑΟΣ υπερψήφισε το πρώτο Μνημόνιο στις 6 Μαΐου 2010 (τη δανειακή Σύμβαση, που έδεσε πισθάγκωνα την Πατρίδα και τον λαό της στις Διεθνείς Αγορές), μαζί με την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ, μαζί με τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ!

Αξίζει να σημειωθεί, πως η υπόλοιπη Κ.Ο. της ΝΔ καταψήφισε το πρώτο Μνημόνιο και ο Πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς διέγραψε την Ντόρα Μπακογιάννη από την Κ.Ο. της ΝΔ!

Επίσης από το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκαν οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι διεγράφησαν από την ΚΟ του κόμματος!

Έτσι δύο μέρες αργότερα υπεγράφη η Δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και κρατών μελών της ΕΕ και δύο μέρες μετά, η αντίστοιχη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ!

Γιατί ο Κυριάκος Βελόπουλος ως Βουλευτής του ΛΑΟΣ στήριξε τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο! Αυτή η κυβέρνηση (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012) είχε την συναίνεση των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ! Μάλιστα ο ΛΑΟΣ συναίνεσε ως εξαπτέρυγο, αφού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν τις απαραίτητες ψήφους σχηματισμού κυβερνήσεως!

Επιπλέον τον Λουκά Παπαδήμο, τον πρώην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον πρότεινε για Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με την απειλή να αποχωρούσε από την υπό σύσταση κυβέρνηση των τριών κομμάτων, εάν υλοποιείτο η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, που ήθελε για Πρωθυπουργό τον Φίλιππο Πετσάλνικο!

Το δε Υπουργικό Συμβούλιο το απετέλεσαν, τριανταπέντε στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, έξι στελέχη της ΝΔ και τεσσάρων του ΛΑΟΣ!

Υπουργικό χαρτοφυλάκιο από τον ΛΑΟΣ πήραν, οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γεώργιος Γεωργίου και Αστέριος Ροντούλης!

Ωστόσο μέχρι τελευταία ώρα παιζόταν το τέταρτο Υπουργείο μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Κυριάκου Βελόπουλου!

Όλα τα παραπάνω δεν τα ξεχνούν οι Έλληνες πατριώτες της Κεντροδεξιάς και γι΄ αυτό διατηρούν σε χαμηλές πτήσεις το κόμμα “Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος”!

Πολιτικά αναχώματα της εκάστοτε Εξουσίας…

Στα 3 αυτά χρόνια, αλλά και παλαιότερα, στα χρόνια των Μνημονίων, έχουν γίνει δεκάδες – εκατοντάδες συνάξεις, προκειμένου να ενωθούν τα διάφορα μικρά κόμματα, κομματίδια, κινήματα κλπ., που πράγματι διέπονται από πατριωτικά αισθήματα, αλλά δυστυχώς τούτο δεν κατέστη δυνατόν, κυρίως λόγω του γεγονότος πως δεν υπάρχουν χρήματα για να οργανωθεί και στελεχωθεί ένα πατριωτικό κόμμα πανελλαδικά! Επιπλέον δεν μπόρεσε ποτέ να εξασφαλιστεί η έκθεση στα τηλεοπτικά Συστημικά Μέσα ενός τέτοιου πατριωτικού σχηματισμού!

Έτσι μέσα στη στάχτη της ανελευθερίας του Τύπου, της ελλιπούς Δημοκρατίας και υπό της πτώχευσης των κομμάτων Εξουσίας, βρίσκουν χώρο για να κινηθούν διάφοροι πολιτικοί σαλτιμπάγκοι, πολιτικοί που βρίσκονται στο περιθώριο και ως μόνο καημό έχουν, πως θα γίνουν πάλι Βουλευτές! Οι οποίοι εάν πετύχαιναν την είσοδό τους στη Βουλή, δεν θα αρνούνταν την συμμετοχή τους σε μια “αυριανή” συμμετοχική κυβέρνηση ΝΔ- ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ!

Τελευταίο παράδειγμα, ενός τέτοιου παλαιοκομματικού προσώπου, ο οποίος πληροφορημένος από συνεργάτη του, πως θα πρέπει να έχει επαφή μαζί μου, προκειμένου να εξιχνιαστεί αν θα είχα τη διάθεση να βοηθήσω την πολιτική κίνηση που ετοιμάζει, μιας σύμπραξης δηλαδή παλαιοτέρων πολιτικών στελεχών!

Έτσι στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που ακολούθησε και η οποία συνομιλία ήταν λίαν φιλική με συγκλίνουσες και ταυτιζόμενες πολιτικές απόψεις, το κλίμα χάλασε όταν έθεσα το εύλογο ερώτημα, πως αυτός ο γνωστότατος στο Πανελλήνιο πολιτικός είχε ψηφίσει Μνημόνιο!

Και η απάντηση ήταν από τον παλαιοκομματικό πολιτικό:

«Μα τα Μνημόνια δεν είναι παρωχημένα;»!

Γι΄ αυτό η κυοφορούμενη συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, από τη στιγμή που αυτό το πολιτικό πρόσωπο πληροφορήθηκε στο διάστημα του Σαββατοκύριακου που μεσολάβησε, πως είχα και εξακολουθώ να έχω “κόκκινες γραμμές” και τις οποίες δεν υπερβαίνω!

Άλλωστε, τα αγνά πατριωτικά αισθήματα δεν πωλούνται, δεν εξαγοράζονται!

Τελικά αυτή η “συνωμοτική” πολιτική κονίστρα συγκεντρώνει αλλοπρόσαλλες προσωπικότητες με μοναδικό αφήγημα, την μακράν ιδεολογικών πλαισίων, εκλογή τους ως βουλευτών, μόνο και μόνο για να απολαμβάνουν των θεσμικών και εξωθεσμικών οικονομικών και κοινωνικών προνομίων!

Οι πολιτικοί καιροί είναι εξόχως πονηροί, κι ας ψαχνόμαστε λιγάκι πριν ψηφίσουμε! Όχι ψήφος ελαφρά τη καρδία!!

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]

www.egerssi.gr

loading...