«Έγινε της Πόπης»

 Μια φράση που κρύβει μια τραγική Ιστορία Ναυαγίου με 11 νεκρούς.

Υπάρχει η άποψη πως η Πόπη ήταν κάποια φτηνή γυναίκα της εποχής… όμως όχι! Η Πόπη δεν ήταν καν άνθρωπος αλλά πλοίο!

Στις 27 Νοέμβρη του 1934 το πλοίο «Πόπη» ξεκίνησε από τον Πειραιά για ένα μεγάλο δρομολόγιο σε νησιά των Κυκλάδων με επιστροφή πίσω στον Πειραιά.

Τουλάχιστον 122 επιβάτες (δημοσιεύματα έκαναν λόγο για 140) ταξίδευαν με το πλοίο, ενώ στις αποθήκες του μετέφερε τυριά πολυτελείας.

To «Πόπη» ήταν ένα ατμόπλοιο του 1880, το οποίο η εταιρεία είχε αγοράσει ανασκευασμένο το 1920. Μάλιστα, η αρχική του χρήση ήταν αυτή του σκάφους αναψυχής, δεν είχε δηλαδή τις προδιαγραφές να γίνει επιβατικό πλοίο. Ήταν ένα παλιό και ακατάλληλο σκαρί για τα δρομολόγια που πραγματοποιούσε.

Ο χειμωνιάτικος καιρός δεν βοήθησε ιδιαίτερα την κατάσταση. Λίγη ώρα αφότου έχει αποχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά  (ήταν βράδυ) η «Πόπη» εξοκείλει στη νησίδα «Κρασίδι», κοντά στο μικρό Καβούρι, η οποία απέχει μόλις 300 μέτρα από τις βραχονησίδες «Φλέβες». 

Το πλοίο παίρνει κλίση, αλλά ευτυχώς δεν βουλιάζει. 

Οι επιβάτες πανικοβλήθηκαν. Μέσα στο σκοτάδι ήταν δύσκολο να βρουν τρόπο να αποχωρήσουν από το πλοίο που άρχισε να μπάζει νερά. Η στεριά ήταν λίγα μέτρα μακριά αλλά το πλήρωμα του «Πόπη» αντί να τρέξει να βοηθήσει τους ανθρώπους που βίωναν μια κατάσταση σοκ αδιαφόρησε πλήρως κι έτρεξε να σώσει τα ακριβά τυριά. 

Τρεις αστυνομικοί που συνόδευαν κρατούμενους προς την Ανάφη, βλέποντας το περιστατικό έτρεξαν να βοηθήσουν. Φωτίσαν το μέρος στο οποίο έπρεπε να κατευθυνθούν οι επιβάτες κι άρχισαν να τους δίνουν οδηγίες.

Οι περισσότεροι κατάφεραν να σωθούν, ωστόσο 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους άδικα.

Το καράβι δεν πληρούσε καμία από τις προϋποθέσεις ασφαλείας, ενώ δεν διέθετε ούτε τηλέγραφο ώστε να στείλει σήμα κινδύνου.

Τις επόμενες μέρες υπήρξε κατακραυγή από τον Τύπο και τον κόσμο. Το ναυάγιο στάθηκε αφορμή ώστε να γίνουν πιο αυστηροί οι κανόνες ασφαλείας στη Ναυτιλία.

Ο πανικός και η αναταραχή που υπήρξε πάνω στο κατάστρωμα γέννησαν την ατάκα «Έγινε της Πόπης», την οποία χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα, παρότι το εν λόγω δυστύχημα έχει ξεχαστεί.

Όσο για την «Πόπη», δεν βούλιαξε. Ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά και αφότου επισκευάστηκε πρόχειρα συνέχισε τα δρομολόγια, φτάνοντας πολλές φορές πάλι κοντά στην καταστροφή. Απέκτησε άσχημο όνομα και ο κόσμος απέφευγε να ταξιδέψει με αυτό, μέχρι που λίγα χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε «Ήπειρος»…

loading...