Γιατί «ντύθηκε» στα λευκά ο Όλυμπος Αυγουστιάτικα;

 

Χιονοχάλαζο και όχι χιόνι, είναι η πιθανότερη αιτία που ο Όλυμπος έγινε κάτασπρος από τον μήνα Αύγουστο. «Το χιονοχάλαζο μπορεί να σημειωθεί ακόμα και σε θερμοκρασίες των 10°C», υποστηρίζει ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr, Δρ. Σταύρος Κέππας.

«Το πιθανότερο και, βλέποντας τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη μέση τροπόσφαιρα, είναι ότι ο Όλυμπος “άσπρισε” από το χιονοχάλαζο. Αυτό συμβαίνει «όταν έχουμε κατακόρυφες ροές μέσα σε νέφη που συνδέονται με έντονο υετό για σύντομο χρονικό διάστημα», εξηγεί o μετεωρολόγος στο GRTimes.gr.

Προσθέτει ακόμη ότι, «το χιονοχάλαζο, μπορεί να… έστρωσε σημείο του Ολύμπου που βρίσκεται στα 2.000μ. υψόμετρο, αλλά διαφέρει από το χιόνι, ενώ δε δημιουργείται όπως το χαλάζι. Πρόκειται για έναν αγοκρύσταλλο ή μια νιφάδα (συσσωμάτωμα παγοκρυστάλλων) ο οποίος περνά μέσα από ένα σημείο του νέφους με μεγάλα ποσά υγρασίας και έτσι, τα κατά πολύ μικρότερα σε μέγεθος υδροσταγονίδια παγώνουν πάνω σε αυτή».

Σε περίπτωση, λοιπόν, που το φαινόμενο αυτό ενταθεί ιδιαίτερα τότε μπορεί να «στρώσει» σε επιφάνειες.

Κατά τον μετεωρολόγο, πρόκειται για μία πιο συμπαγή νιφάδα, που δύναται να διατηρηθεί περισσότερες ώρες σε θετικές θερμοκρασίες συγκριτικά με το χιόνι.

Τέλος, αναφέρει ότι «για να δούμε τη θερμοκρασία να “μηδενίζει” σήμερα, θα έπρεπε να ανέβουμε περίπου στα 3.600μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας».

ΠΗΓΗ: GRTimes

loading...