Καθηγητής Μάζης: Τι περιμένει ο Ερντογάν. Πώς απαντώ σε αυτούς που με κατηγορούν για φιλορώσο

 Υποχώρησε μεν ο Πρόεδρος Ερντογάν στο θέμα των ερευνών αλλά δεν τελειώσαμε με το θέμα. Περιμένει την κατάλληλη στιγμή δηλώνει ο καθηγητής γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης

Επίσης τι απαντά ο καθηγητής σε αυτούς που τον κατηγορούν για φιλορωσική στάση και γιατί θεωρεί ότι η Ελληνική διπλωματία, κάνει μεν πράγματα αλλά κάνει και πολλά λάθη που θα μπορούσε να έχει αποφύγει. Σε μια συγκυρία μάλιστα που ο Τούρκος πρόεδρος έχει βάλει σχεδόν το σύνολο του Δυτικού Κόσμου απέναντι του η χώρα μας θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει σημαντικά κέρδη.

Επιλεγμένα αποσπάσματα από συνέντευξη του καθηγητή στον Real FM και στον Γιάννη Μιχελάκη στις 12/8/2022

Ο καθηγητής σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα κλίμα το οποίο ουσιαστικά βοηθάει την Ελληνική διπλωματία, άσχετο αν η ελληνική διπλωματία χάνει ευκαιρίες. Γιατί αν θες να ενισχύσεις τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε στον κύριο Ερντογάν να εμφανιστεί ως ειρηνοποιός στο Ουκρανικό μέτωπο. Ελλάδα & Κύπρος θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν ως Ευρωπαϊκές και μάλιστα χριστιανικές ορθόδοξες χώρες να καλέσουν τις δύο δυνάμεις στους Δελφούς και να είναι εκείνες οι οποίες τον φρόντιζαν για τη διπλωματική διαδικασία και την κατάπαυση του πυρός. Δεν το κάναμε δεν κάναμε τίποτα από αυτά απεναντίας στείλουμε όπλα στην Ουκρανία πράγμα το οποίο ήταν μεγάλο λάθος και θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά.

Το δεύτερο το οποίο κάναμε ήτανε η υπόθεση Βίνικ. Την περάσαμε στα ψηλά αλλά δεν επιτρέψαμε καν στον Ρώσο πρόξενο να πάει να τον επισκεφτεί, έφυγε κατευθείαν για Αμερική.

(…) Χάσαμε την μεγάλη ευκαιρία όταν έγιναν οι αιτήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας να μπουν στο ΝΑΤΟ, Αθήνα και Λευκωσία να κάνουμε και αυτές μία αίτηση για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και να αφήσουμε την Τουρκία να εκτίθεται βάζοντας αυτή τα εμπόδια για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Την στάση που κρατάμε με την Ρωσία θα τη πληρώσουμε στην Κύπρο. Γιατί μην ξεχνάτε ότι η Ρωσία και η Κίνα οι οποίες πλέον έχουν γίνει ζευγάρι είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας το οποίο μέχρι σήμερα, το Συμβούλιο Ασφάλειας, είναι εκείνο το οποίο επέμενε στην εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Είμαι φιλορώσος; Όχι βέβαια αλλά όταν κάνεις ανάλυση δεν βάζεις ταυτότητες ούτε παίρνεις ιδεολογικές τοποθετήσεις. Άλλωστε το έργο μου ολόκληρο το έργο μου, δημοσιεύσεις και 24 βιβλία δείχνουν τι πιστεύω. Αλλά όταν κάνεις ανάλυση δεν βάζεις ιδεολογικά γυαλιά ιδιαίτερα όταν κάνεις γεωπολιτική ανάλυση.

(…) από την άλλη μεριά για να πούμε και του στραβού το δίκιο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όταν λέμε έτσι είναι πολύ ισχυρές πολύ επαγγελματικές και με πολύ υψηλό ηθικό και επαγγελματισμό. Ξέρουν, αν χρειαστεί, γιατί θα πολεμήσουν.

loading...