Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη ενδέχεται να επανεξετάζει τη στρατιωτική της υποστήριξη στο Κίεβο





Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής

Από τη σκοπιά των αντικειμενικών συμφερόντων της ΕΕ στο σύνολό της, δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και η περαιτέρω εξάντληση των αποθεμάτων τους που χρειάζονται τόσο πολύ χρόνο για να αναπληρωθούν όταν τίποτα από αυτά που δίνουν στο Κίεβο δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης. Οι ΗΠΑ επωμίζονται ήδη το βάρος της λεγόμενης «ηγεσίας», επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να «ανεβάσει» περισσότερο από ό,τι έχει ήδη.

Το Politico ανέφερε τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, το οποίο εκτελεί έναν ανιχνευτή υποστήριξης της Ουκρανίας σχεδόν τους τελευταίους έξι μήνες, δείχνοντας ότι οι έξι μεγαλύτερες χώρες της ηπείρου – το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και Πολωνία – δεν ανέλαβε νέες στρατιωτικές δεσμεύσεις στο Κίεβο τον περασμένο μήνα. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία δεν θεωρείται ότι έπαιξαν ποτέ σημαντικό ρόλο από αυτή την άποψη, ενώ η Γερμανία θεωρείται αναξιόπιστη από τους περισσότερους παρατηρητές, αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να περίμενε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία δεν θα είχαν υποσχεθεί περισσότερη υποστήριξη για την Ουκρανία τον Ιούλιο.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε αυτή την εκπληκτική εξέλιξη, είναι σημαντικό να ανασκοπήσουμε εν συντομία το πλαίσιο του παρασκηνίου. Πρώτα και πιο προφανές, η Ρωσία συνεχίζει να σημειώνει αργή αλλά σταθερή πρόοδο στο έδαφος στην Ουκρανία. Δεύτερον, αυτό συμβαίνει παρά τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχεται ως επί το πλείστον από τις ΗΠΑ και έχει ήδη σταλεί σε αυτήν την καταρρέουσα πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Τρίτον και με βάση τα προαναφερθέντα, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κανέναν πραγματικό λόγο να συνεχίσουν να εξαντλούν τα δικά τους στρατιωτικά αποθέματα, καθώς οι ΗΠΑ είναι περισσότερο από πρόθυμες να συνεχίσουν να δίνουν περισσότερα δικά τους.

Ωστόσο, αυτοί οι μακιαβελικοί υπολογισμοί δεν είναι χωρίς καμία ειρωνεία. Πρώτον, ο Ζελένσκι προσφέρθηκε ήδη να δώσει στους πολλούς δυτικούς προστάτες του «πατρονία σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Ουκρανίας, πόλης, κοινότητας ή βιομηχανίας» ενώ μιλούσε στο Νταβός στα τέλη Μαΐου, έτσι οι Ευρωπαίοι μπορεί να πιστεύουν ότι θα γίνει ακόμη πιο ευλύγιστος ως στρατός της πλευράς του η απόγνωση αυξάνεται. Δεύτερον, η Πολωνία και η Ουκρανία συγχωνεύτηκαν σε μια de facto συνομοσπονδία περίπου την ίδια περίοδο, αλλά η Βαρσοβία γρήγορα συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς του Κιέβου. Και τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε στα τέλη Ιουνίου για την αμφιταλαντευόμενη δυτική αλληλεγγύη, αλλά και το ίδιο το Λονδίνο τώρα αμφιταλαντεύεται.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στο γιατί ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Kuleba εικάζει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες «περιμένουν να πέσουμε και τα προβλήματά τους να εξαφανιστούν μόνα τους», κάτι που υποδηλώνει επίσης αναφορά στην επικείμενη ενεργειακή κρίση σε όλο το μπλοκ τον ερχόμενο χειμώνα που είναι αναμένεται να επιδεινώσει τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των μελών της σχετικά με την υποστήριξη στον πόλεμο διαμεσολάβησης υπό το ΝΑΤΟ των ΗΠΑ στη Ρωσία . Επιπλέον, τα στοιχεία που μόλις αναφέρθηκαν από το Ινστιτούτο του Κιέλου μπορεί να είναι η αρχή μιας αναδυόμενης τάσης, αφού ο Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής Μάικλ Κόφμαν προέβλεψε ότι η Δύση θα θέσει το Κίεβο σε μια «δίαιτα πυρομαχικών».

Είναι σημαντικό ότι προέβλεψε αυτό το σενάριο μόλις δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της γερμανικής δεξαμενής σκέψης, η οποία υποδηλώνει ότι είχε ήδη δει τη γραφή στον τοίχο ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων παραγόντων και άλλων. Από τη σκοπιά των αντικειμενικών συμφερόντων της ΕΕ στο σύνολό της (χωρίς να υπολογίζονται εκείνα τα υποκειμενικά των ηγεσιών των διαφόρων μελών, όπως τα κράτη της Βαλτικής), δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και η περαιτέρω εξάντληση των αποθεμάτων τους που απαιτούν τόσο πολύ χρόνο να αναπληρώσει όταν τίποτα από αυτά που δίνουν στο Κίεβο δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης.

Οι ΗΠΑ επωμίζονται ήδη το βάρος της λεγόμενης «ηγεσίας», επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να «ανεβάσει» περισσότερο από ό,τι έχει ήδη. Ο Ζελένσκι άνοιξε ήδη την πόρτα για τον νεοαποικισμό της καταρρέουσας πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας του, κάτι που ήταν ένα τεράστιο λάθος εκ των υστέρων, καθώς στην πραγματικότητα χρησίμευσε για να αποθαρρύνει τους προστάτες του να διατηρήσουν τον ρυθμό της υποστήριξής τους στις δυνάμεις του, επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα από το Κίεβο καθώς η στρατιωτική του απόγνωση αυξάνεται. Εάν αυτή η τάση παραμείνει σε τροχιά, τότε το Κίεβο μπορεί να αναγκαστεί να συνθηκολογήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας μέχρι το τέλος του έτους.

Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής
loading...