“Βόμβα” από Βερολίνο: Γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς… ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ για την ανθρωπότητα

 

Ο Γερμανός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Ανάπτυξης Ψηφιακής Οικονομίας, σχολίασε τις τιμές του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ραδιόφωνο Sputnik.

Τη Δευτέρα 29/8, οι τιμές του φυσικού αερίου κυμάνθηκαν γύρω στα 3.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ όπως ανακοινώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για την ενέργεια.

Τι είπε σχετικά ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Ανάπτυξης Ψηφιακής Οικονομίας, Herman Klymenko.

“Αυτό υποδηλώνει ότι η οικονομία είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται. Δηλαδή είναι αδύνατο να λυθεί κάτι με μια ενέργεια.

Αν κάνουμε ένα πράγμα, εμφανίζονται αμέσως πολλές διαφορετικές ιστορίες που κανείς δεν σκέφτηκε, που κανείς δεν ήξερε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα – είναι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Όλοι κοιτάμε με έκπληξη τι συμβαίνει.

Είμαι 55, έχω 25 χρόνια τραπεζικής εμπειρίας, εκπαίδευση ελέγχου, πάντα έβρισκα λογικές εξηγήσεις.

Και τώρα βλέπω μια απίστευτη ιστορία: και όλοι, αποδεικνύεται, ξεχάσαμε ότι η αγορά φυσικού αερίου, πετρελαίου, ενέργειας είναι η ίδια, για παράδειγμα, με μια αγορά διαμαντιών, η οποία πάντα ελέγχεται αυστηρά», είπε ο Γερμανός Κλιμένκο στον αέρα του το πρόγραμμα του συγγραφέα του στο ραδιόφωνο Sputnik.

Πριν από περίπου 40 χρόνια, για τους κατοίκους των δυτικών χωρών, το κόστος θέρμανσης και άλλων οικιστικών και κοινοτικών υπηρεσιών ήταν περίπου το 25-30% του εισοδήματος, σημείωσε.

«Έχουν περάσει μόνο 40 χρόνια και χάρη στον αυστηρό έλεγχο του ΟΠΕΚ, χάρη σε μια συγκεκριμένη παγκόσμια συμφωνία, η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει γίνει ελεγχόμενη και στο χαμηλότερο επίπεδο. Και τώρα γινόμαστε μάρτυρες ενός απολύτως εκπληκτικού πειράματος για την ανθρωπότητα: πόσο είναι πραγματικά έτοιμος ένας άνθρωπος να πληρώσει για τη θερμότητα;.. Μέσα σε μόλις 40-50 χρόνια, έχουμε αλλάξει τόσο πολύ με την οικονομική έννοια που ξεχάσαμε εκείνες τις εποχές που ένα δέμα καυσόξυλα είχε τεράστια αξία.

Η θέρμανση πάντα ήταν ακριβή, και μετά όλα έγιναν ξαφνικά φθηνά. Και τώρα η βιομηχανία πετρελαίου έχει λάβει λευκή κάρτα και αποδεικνύεται ότι η τιμολόγηση της αγοράς για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βυθίζει τον κόσμο σε κάποιο είδος νέας δομής», πιστεύει ο Herman Klymenko.

loading...