Κλονίζεται συθέμελα η κυβέρνηση-Θα την βόλευε μια κρίση με την Τουρκία για να εκτραπεί η συζήτηση;

 Έχουν χάσει την μπάλα οι Νεοδημοκράτες με τις παραιτήσεις και την υπόθεση των υποκλοπών-Μπερδεμένα και τα φιλοκυβερνητικά μέσα -Ο Ανδρουλάκης θα κληθεί από τον νέο αρχηγό της ΕΥΠ να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του

Εκτός τόπου και χρόνου και προφανώς ασυντόνιστες οι αντιδράσεις των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ για το ντόμινο παραιτήσεων. 

Άλλες προκαλούν γέλωτα όπως τη κας Τζαβέλλα που μιλάει για “αμφιβόλου επιληψιμότητας θέμα”

Η επίσημη γραμμή του Μαξίμου αποτυπώθηκε πάντως εξ’ αρχής. 

«Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».

Ενώ σχετικά με την ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων, το Μαξίμου έστειλε το εξής μαντάτο: 

«πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης θα κληθεί από τον νέο αρχηγό της ΕΥΠ να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του

Το Μαξίμου πανικόβλητο διαρρέει στα φιλικά προσκείμενα μέσα πως, το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, η οποία δεν έγινε με το λογισμό Predator να διακόπτεται δύο μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «η διαδικασία των επισυνδέσεων για να είναι νόμιμη δεν είναι απλή. Απαιτείται εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση, η οποία προφανώς υπήρξε». Επισημαίνεται ωστόσο πως δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση.

Σημειώνεται δε πως η εν λόγω παρακολούθηση δεν έγινε με το λογισμό Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευση έχουν ξεσαλώσει. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της παραίτησης Δημητριάδη ισχυριζόμενος ότι η εν λόγω παραίτηση για το σκάνδαλο παρακολούθησης «αποτελεί ομολογία ενοχής και δεν αναιρεί τις ευθύνες του πρωθυπουργού αλλά τις επιβεβαιώνει». Τόνισε πως ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις και πως τίποτα «δεν θα μείνει στο σκοτάδι».

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής ΚΟ ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: Από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες.

Το ΚΚΕ αναφέρει: Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες.

Σε ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρεται:  Ο Πρωθυπουργός ως πολιτικός προϊστάμενος των κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα ή οφείλει να κινήσει σε βάρος τους διώξεις ή να παραιτηθεί. Ό,τι και να λέει η Κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του Πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς. Ήρθε η ώρα  ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. 

Από την “Ελληνική Λύση” ο κ. Βελόπουλος ανέφερε πως ο “τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που δεν έχει εμπλακεί σε ανήθικες διεργασίες. Καλούμε τον πρωθυπουργό να πάει τώρα σε εκλογές”. 

Το πολιτικό γεωτρύπανο 

Ξαφνικά το πολιτικό σκηνικό παίρνει πάλι ‘φωτιά’. Μπορεί να είχαμε πιστέψει πως τελικά ο κ. Μητσοτάκης δεν πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, όπως…μάλλιασε η γλώσσα του να το επαναλαμβάνει, εντούτοις τώρα η πόλωση επανέρχεται. 

Η κυβέρνηση πίστευε πως θα πορευτεί μονάχα με τα εθνικά ως εκκρεμότητα τις “κρίσιμες δύο εβδομάδες” με αφορμή και το τουρκικό γεωτρύπανο. 

Παρόλα αυτά πλέον ο κονιορτός στο πολιτικό σκηνικό δεν πρόκειται να κατακάτσει εύκολα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο μια κρίση με την γείτονα θα εξυπηρετούσε την κυβέρνηση προκειμένου να πάρει ανάσα από το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο λαμβάνει πολλαπλές διαστάσεις και να εκτραπεί η συζήτηση.  

Η ίδια κυβέρνηση της ΝΔ είναι που κατηγορεί τον Ερντογάν πως εξωτερικεύει τα εσωτερικά του προβλήματα στο Αιγαίο. Μένει να δούμε αν…καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα. 

Τέλος ενδιαφέρον έχει πως κύκλοι της ΝΔ συγκρίνουν την παραίτηση Δημητριάδη με την άλλοτε παραίτηση Ρουσόπουλου, και υπερτονίζουν τον ρόλο Δημητριάδη στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, φοβούμενοι διάλυση. 

Θέμα και στα τουρκικά ΜΜΕ

Το όλο θέμα δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία εστιάζουν περισσότερο στην συγγένεια Μητσοτάκη=Δημητριάδη. “Δεκτή έγινε και η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, γιου της Κατερίνας Μητσοτάκη, η οποία είναι μεγαλύτερη αδερφή του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και ανακοινώθηκε ότι τη θέση του πήρε ο Γιάννης Μπρατάκος. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν εξήγησε εάν οι παραιτήσεις σχετίζονται με τις καταγγελίες για υποκλοπές, είπε ότι «η κυβέρνησή μας δεν έχει καμία σχέση με καμία εταιρεία που παράγει ή προμηθεύει τέτοιο λογισμικό»” αναφέρουν.

loading...