Ψωμί: Πότε να το βάλεις στην κατάψυξη και πότε να το πετάξεις


 


Τι πρέπει να ξέρεις!

Μια φρατζόλα ψωμί μπορεί να φανεί απαραίτητη για πολλά σνακ μέσα στη μέρα. Από το πρωινό τοστ μέχρι το μεσημεριανό σάντουιτς και το βραδινό μπολ με σούπα. 


 Είτε το φτιάχνετε μόνοι σας είτε αγοράζετε το ψωμί σας από τον φούρνο, μία φρατζόλα πάντα πρέπει να υπάρχει στο σπίτι.


Ωστόσο το αρνητικό είναι, πως το ψωμί μουχλιάζει και μπαγιατεύει γρήγορα αν δεν αποθηκευτεί σωστά.


Πρέπει να βάζετε το ψωμί στην κατάψυξη; 

«Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που θα πρέπει να εξετάσετε πριν βάλετε το ψωμί σας στο ψυγείο ή το αποθηκεύσετε στη ψωμιέρα. Εάν σκοπεύετε να το φάτε γρήγορα, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στη ψωμιέρα, λέει η Margarethe A. Cooper, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.  «Αλλά αν χρειάζεστε πολύ χρόνο για να το καταναλώσετε [αν η κουζίνα σας] είναι ζεστή και υγρή, και ειδικά αν το ψωμί είναι σπιτικό, αξίζει να το βάλετε στο ψυγείο για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλα», προσθέτει.


Το σπιτικό ψωμί δεν περιέχει τα συντηρητικά που το βοηθούν να μην αλλοιωθεί, σε αντίθεση με τα περισσότερα ψωμιά που αγοράζονται στο κατάστημα.


Γιατί να βάλεις ένα ψωμί στο ψυγείο  

Η Lisa Young, PhD, RDN, συγγραφέας του βιβλίου Finally Full, Finally Slim, διατροφολόγος σε ιδιωτικό ιατρείο και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξηγεί ότι η χαμηλή θερμοκρασία στο ψυγείο προκαλεί την ανακρυστάλλωση του αμύλου και την ξηρανση του. Το αποτέλεσμα; Θα  αποκτήσει μπαγιάτικη γεύση και υφή.


Αν το τυλίξετε σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και το βάλετε στο ψυγείο, μπορείτε να αποτρέψετε την αλλοίωση. Επίσης η κατάψυξη είναι ακόμη μια επιλογή για να μην μπαγιατέψει.


Πετάξτε το ψωμί αν παρατηρήσετε σημάδια αλλοίωσης  

Σε κάθε περίπτωση, όπου κι αν αποθηκεύετε το ψωμί σας, αν δείτε μούχλα, θα πρέπει να πετάξετε ολόκληρη τη φρατζόλα. Είναι σημαντικό να πετάξετε ολόκληρη τη συσκευασία, ακόμη και αν δείτε μούχλα μόνο σε μερικές φέτες, καθώς μπορεί να παράγει βλαβερές τοξίνες (μύκητες).


Η σκωρίαση είναι ένα άλλο σημάδι ότι χαλάει. Αυτό συμβαίνει όταν βακτηριακοί σπόροι καταφέρνουν να περάσουν τη διαδικασία ψησίματος και αναπτύσσονται στο εσωτερικό της φραντζόλας. «Αυτό το είδος αλλοίωσης μπορεί να συμβεί στο ψωμί και σε αρτοσκευάσματα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία», σημειώνει η Cooper. «Αν στο εσωτερικό της φραντζόλας αναπτυχθεί μια μαλακή μάζα με έντονη μυρωδιά, αυτό υποδεικνύει βακτηριακή αλλοίωση του ψωμιού». Η Young προσθέτει ότι, θα πρέπει επίσης να το πετάξετε, αν γίνει πολύ ξηρό και έχει μία ξινή μυρωδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :