Γι’ αυτό προκάλεσαν την κρίση στη Ταϊβάν; Η εταιρία που κρατά στα χέρια της την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ είναι εκεί


 Η τεράστια σημασία της Ταϊβάν στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών.

Η Νάνσι Πελόζι, πήγε στην Ταϊβάν και προκάλεσε οξύτατη κρίση και την κινεζική οργή, με άγνωστες συνέπειες, αφού η ένταση δεν εκτονώνεται.


Εξαιτίας όσων συμβαίνουν εκεί, για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στον κρίσιμο ρόλο της Ταϊβάν στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μικροτσίπ και ειδικότερα στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ στον κόσμο, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ή TSMC.


Στη διάρκεια της αμφιλεγόμενης επίσκεψης, η Πελόζι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της TSMC, Mark Liu. Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο κρίσιμης σημασίας είναι για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ τα μικροτσίπ αυτά και του αναπόσπαστου ρόλου που διαδραματίζει η εταιρεία στην κατασκευή τους.


Τα μικροτσίπ της TSMC χρησιμοποιούνται παντού, από τα smartphones στα αυτοκίνητα και στα ψυγεία και έχουν γίνει βασικό μέρος του ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της Κίνας για την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια.


Πιο πρόσφατα, η έλλειψή τους ώθησε τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν τεχνολογικά να φτάσουν την Ασία και να διατηρήσουν το προβάδισμα έναντι της Κίνας στον κλάδο.


Η TSMC κατασκευάζει τα μικροτσίπ που άλλες εταιρείες σχεδιάζουν. Έχει μια μεγάλη λίστα πελατών, από την Apple στη Nvidia, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας στον κόσμο.


Καθώς οι ΗΠΑ υστερούσαν στην κατασκευή μικροτσίπ τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, εταιρείες όπως η TSMC και η Samsung Electronics στη Νότια Κορέα, προχώρησαν σε τεχνικές κατασκευής μικροτσίπ αιχμής.


Παρόλο που εξακολουθούν να βασίζονται σε εργαλεία και τεχνολογία από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού, η TSMC συγκεκριμένα, κατάφερε να εδραιώσει τη θέση της ως η κορυφαία εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ στον κόσμο.


Η Ταϊβάν αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς, με την TSMC να αντιπροσωπεύει το 54% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με την Counterpoint Research, και μαζί με άλλους παίκτες, όπως η UMC και η Vanguard, η σημασία της Ταϊβάν στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών είναι τεράστια.


Αν προσθέσουμε τη Samsung, η οποία κατέχει το 15% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς, τότε η Ασία κυριαρχεί πραγματικά, στη σφαίρα κατασκευής μικροτσίπ. Γι’ αυτό και η Πελόζι έκανε τη συνάντηση με τον επικεφαλής της TSMC.


ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ


Υπάρχει ανησυχία ότι κάθε είδους εισβολή στην Ταϊβάν από την Κίνα θα μπορούσε να επηρεάσει μαζικά τη δομή ισχύος της παγκόσμιας αγοράς μικροτσίπ, δίνοντας στο Πεκίνο τον έλεγχο της τεχνολογίας που δεν είχε στο παρελθόν. Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος ότι μια εισβολή θα μπορούσε να μπλοκάρει την παροχή μικροτσίπ αιχμής στον υπόλοιπο κόσμο.


Μετά από όλα όσα συμβαίνουν και γνωρίζοντας τον διακαή πόθο των διεθνιστών για τη ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ, ένα χτύπημα σε τεχνολογίες αιχμής θα ωθούσε τον πλανήτη σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, προσφέροντας ακόμα μια ευκαιρία κατάρρευσης της οικονομίας, παγκόσμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :