Η Ρωσία περιέγραψε σωστά το χρυσό δισεκατομμύριο της Δύσης ως ρατσιστικό μέχρι τον πυρήνα

Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής —  

Από την ίδια του τη φύση, το Golden Billion χωρίζει τη διεθνή κοινότητα σε μια άκαμπτη ιεραρχία που καθορίζεται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι υποτελείς που κάνουν την προσφορά τους παρέχονται ορισμένα «προνόμια» (ή τουλάχιστον η υπόσχεση και/ή η αντίληψή τους στα μάτια του πληθυσμού τους) ενώ οι υπόλοιποι πιέζονται ανελέητα να υποταχθούν στα αιτήματά της.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ επέκρινε το Χρυσό Δισεκατομμύριο της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκάμερας το Σάββατο στο πέμπτο Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων Διπλωματών. Είπε σε αυτούς τους επίδοξους εκπροσώπους των κρατών ότι «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη νεοαποικιακή «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» που επιβάλλεται από τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτή η διαταγή προβλέπει μια ρατσιστική διαίρεση του κόσμου σε μια προνομιούχα ομάδα χωρών που έχουν εκ των προτέρων το δικαίωμα οποιασδήποτε δράσης και ο υπόλοιπος κόσμος, υποχρεωμένος να ακολουθήσει τα ίχνη αυτού του «χρυσού δισεκατομμυρίου» και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους». Αυτή ήταν η σωστή περιγραφή, η οποία θα αναλυθεί τώρα εν συντομία.

Η παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα έχει επιφέρει τη « Μεγάλη Διχοτόμηση », η οποία χωρίζει την παγκοσμιοποιημένη διεθνή τάξη σε τρία επίπεδα: το συστημικό. ιδεολογική/κοσμοθεωρία; και τακτικής. Το πρώτο αναφέρεται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό μεταξύ του Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Παγκόσμιου Νότου υπό την ηγεσία των BRICS . Το δεύτερο αφορά την πάλη μεταξύ των μονοπολικών φιλελεύθερων-παγκοσμιοποιών (ULGs) και των πολυπολικών συντηρητικών-κυριαρχών (MCS). ενώ το τελευταίο καλύπτει τις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις μεταξύ του The Establishment και των λαϊκιστών (η δυναμική των οποίων διαφέρει ανά χώρα).

Είναι ενάντια σε αυτές τις διαδικασίες πλήρους φάσματος που αλλάζουν το παράδειγμα που μπορεί κανείς να κατανοήσει καλύτερα τη σοφία πίσω από τα τελευταία λόγια του Λαβρόφ. Η αποκαλούμενη «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» είναι στην πραγματικότητα απλώς η αυθαίρετη εφαρμογή διπλών σταθμών με σκοπό την προώθηση των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων. Από την ίδια του τη φύση, χωρίζει τη διεθνή κοινότητα σε μια άκαμπτη ιεραρχία που καθορίζεται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι υποτελείς που κάνουν τις εντολές της παρέχονται ορισμένα «προνόμια» (ή τουλάχιστον η υπόσχεση ή/και η αντίληψή τους στα μάτια του πληθυσμού τους) ενώ οι υπόλοιποι πιέζονται ανελέητα να υποταχθούν στα αιτήματά της.

Η Ινδία, για παράδειγμα, θεωρούνταν από το Golden Billion ως δυνητικό μέλος αυτού του αποκλειστικού κλαμπ, αλλά η πολυπολική ηγεσία της απέρριψε περήφανα κάθε σχετική πίεση για να καταδικάσει και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Το Δελχί το θεώρησε ως απαράδεκτο αίτημα να παραχωρήσει μονομερώς ένα θέμα που θεωρεί ότι είναι προς τα αντικειμενικά εθνικά του συμφέροντα , γι’ αυτό και η Ουάσιγκτον δήλωσε ανοιχτά μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πράις μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι θα συνεχίσει την πολιτική ανάμειξης στις σχέσεις της με Μόσχα, την οποία αποσπά η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου στην τελευταία της έκθεση.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται κατάχρηση αυτού του κράτους-πολιτισμού είναι αναμφισβήτητα ρατσιστικός, επειδή μια κλίκα από χώρες της πλειοψηφίας του Καυκάσου με επικεφαλής τον παρακμάζοντα μονοπολικό ηγεμόνα δεν σέβονται αυτή τη μη δυτική Μεγάλη Δύναμη όπως η ίδια στα μάτια του διεθνούς δικαίου . Αντιθέτως, θεωρούν την Ινδία ανάξια των ίδιων δικαιωμάτων που παρέχονται σε όλους από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είναι η ίδια ακριβώς προσέγγιση που έχουν απέναντι σε όλα εκείνα τα άλλα κράτη του παγκόσμιου Νότου των οποίων οι πολυπολικές ηγεσίες αρνούνται επίσης να υποταχθούν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ να παραχωρήσουν μονομερώς σε θέματα αντικειμενικού εθνικού ενδιαφέροντος.

Αυτή η στάση δεν διαφέρει από το αν ένας Καυκάσιος Αμερικανός κακοποίησε έναν από τους Αφροαμερικανούς συμπατριώτες του αρνούμενος τα οικονομικά του δικαιώματα στο χώρο εργασίας, τον εμπόδισε να ψηφίσει και ακόμη και απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει βία εάν αρνούνταν να υποταχθούν στο καθεστώς δεύτερης κατηγορίας που απαιτούνταν. σε πλήρη αντίθεση με τα νόμιμα δικαιώματά τους. Οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής θα το περιέγραφε ως ρατσιστικό, επομένως προκύπτει φυσικά ότι θα πρέπει επίσης να περιγράφουν την παρόμοια κατάχρηση των κρατών του Παγκόσμιου Νότου από τις ΗΠΑ με τον ίδιο τρόπο.

Εξάλλου, η δομική διαφορά στις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών σε αυτά τα δύο παραδείγματα είναι ξεκάθαρη: ο Αμερικανός/Καυκάσιος Αμερικανός αρνείται να σεβαστεί τους Ινδούς/Αφροαμερικανούς ως ίσους στα μάτια του νόμου, αντί να επιλέγει να πιέσει επιθετικά να κάνουν την εγωιστική τους προσφορά σε βάρος των αντικειμενικών συμφερόντων του θύματός τους. Μπορεί να είναι δύσκολο για όσους ζουν στο Golden Billion να αποδεχτούν τη θλιβερή πραγματικότητα ότι οι εκπρόσωποί τους κακοποιούν τους πάντες σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο, αλλά αυτός ο συστημικός ρατσισμός είναι αναμφισβήτητος και πρέπει, επομένως, να λέγεται πάντα ακριβώς όπως έκανε ο Λαβρόφ.

Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής
loading...