Και πάλι….ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ! ΟΠΛΟΧΡΗΣΙΑ Νο 3

 

Θα το επαναλάβουμε:

«Θέλουμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνουν…», λέγει η σοφή λαϊκή παροιμία! Κι’ εμείς θέλουμε να ησυχάσουμε και να κοιτάξουμε την καλλιέργεια και την σωτηρία της ψυχής μας, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ!

Η νεώτερη ενόχλησις προ-έρχεται από τον εκκλησια-στικό χώρο! Μία καταστρεπτι-κή ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗ-ΣΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΣΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ετοιμάζεται στην Καβάλα και στην Θάσο από τις 3 έως της 6 Σεπτεμβρίου! Μία Σύναξις διά την οποίαν η οργή του πλήθους των πιστών ποικιλοτρόπως εκφράζεται! Και σας υπενθυμίζω τη λαϊκή παροιμία, ότι «φωνή Λαού οργή Θεού»!

Η κατάστασις αυτή, λοιπόν, για μια ακόμη φορά διεγείρει την συνείδησή μας και μας εξαναγκάζει να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας! Δηλαδή για μια ακόμη φορά θα πάρουμε το όπλο μας και θα ρίψουμε μερικές βολές στον αέρα, μήπως και ξυπνήσουν οι αρμόδιοι!

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΝ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ

ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ κ. κ. ΣΤΕΦΑΝΟΝ

Θα με ερωτήσετε: ποιό είναι το έγκλημά του;

Και σας απαντώ:

Θέλοντας να εορτάσει για πρώτη φορά και πολύ επίσημα την Σύναξιν των αγίων της Θάσου προσεκάλεσε α) τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. Βαρθολομαίον β) τον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών κ. Ιερώνυμον και γ) τον ΠΑΡΑΝΟΜΟΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟΝ ΜΗ-ΤΡΟΠΟΛΙΤΗΝ ΚΙΕΒΟΥ και ΠΑΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΝ!

Συνυπεύθυνοι και συνένοχοι στο μεγάλο αυτό κανονικό έγκλη-μα είναι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος! Επειδή όμως τα εκκλησιαστικά αυτά πρόσωπα είναι κατά πολύ ανώτερα από την ημετέραν ελαχιστότητα ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να τους κρίνω και να τους κατακρίνω! Τους αφήνω, λοιπόν στην κρίση του Χριστού μας!

Ας έλθουμε, λοιπόν, τώρα στον παράνομο και αντικανονικό Μη-τροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιον. Γιατί, άραγε, είναι και αντικανονικός και παράνομος Μητροπολίτης ο κ. Επιφάνιος;

-Διότι δεν διαθέτει την Αποστολικήν Διαδοχήν! Δηλ. η χειροτονία του δεν είναι ΟΥΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ!

Καθώς μάλιστα γράφουν οι Αγιορείτες Πατέρες σέ ένα Υπόμνημά τους, δεν επιτρέπεται καμμία επικοινωνία με τον «αχειροτόνητο, σχισματο-αιρετικό, ακοινώνητο και Ουνίτη ψευδομητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο», όπως επί λέξει γράφουν στην από 06/19.08.2022 Ανακοίνωσή τους! (βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, 26.08.2022, σελ. 4-6)

Και συμπληρώνουν: «Ο αχειροτόνητος Επιφάνιος είναι δημιούρ-γημα “απόγονος”, τέκνο του “πατρός του”. Και πατήρ του δεν είναι άλλος από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που είναι η κύρια ρίζα και αιτία όλων των κακών, των πλανών, των αιρέσεων και των σχισμάτων στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αν δε υπήρχε Βαρθολομαίος δεν θα υπήρχε και ο ψευδομητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, ούτε και όλοι οι υπόλοιποι οικουμενιστές Δεσποτάδες, που αποτελούν δούρειο ίππο μέσα στα σπλάχνα της Ορθοδοξίας…». Και προσθέτουν: «…Βλέπουμε να πρωτοστατεί ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφα-νος και τα δρώμενα να έχουν σχεδιαστεί να διαδραματιστούν στην Καβάλα και την Θάσο»! (βλ. ενθ. ανωτ. σελ. 5).

Και οι διαμαρτυρόμενοι Αγιορείτες, απευθυνόμενοι προς την ιστορικήν Ιεράν Μονήν της Μεγίστης Λαύρας, ερωτούν:

«Η Ι. Μ. Μ. Λαύρας, η πρώτη ιεραρχικά Αγιορείτικη Μονή, τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι κλειστή λόγω του Κορωνοϊού, όχι μόνο για λαϊκούς προς-κυνητές, αλλά και για όλους τους Αγιορείτες….Ωστόσο τα ερωτήματα, που εγείρονται είναι: Πως συγκατατέθηκε στην έξοδο της Ιεράς Εικόνος, η οποία -όπως είθισται- εξέρχεται μόνο σε άκρως έκτακτες περιπτώσεις; Εδώ, πως δικαιολογείται το έκτακτο; Πως, ενώ έχει επιβάλει ακραίους υγειονομικούς κανόνες και περιορισμούς, εκθέτει σε “κίνδυνο“ το ιερο-κοινοτικό Σώμα, που είθισται να συνοδεύει την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος; Εκτός και αν αποφασίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά» (σελ. 5).

Και δεν είναι μόνον οι Αγιορείτες Πατέρε, οι οποίοι αντιδρούν και μάλιστα τόσο δυναμικά!

Και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, σε σχετική βαθυστό-χαστη Δήλωσή του, της οποίας το περιεχόμενον σας παραθέτουμε στο τέλος του παρόντος Σημειώματος (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ), γράφει τα εξής:

«Ο χαρακτηρισμός του Κανονικού Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου ως μη Κανονικού Ποιμενάρχου αυτής υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η απροϋπόθετος (άνευ Δηλώσεως μετα-νοίας και αποκηρύξεως του σχίσματος) αποκάθαρσις καθηρημένων, σχι-σματικών, αναθεματισμένων, αχειροτόνητων κληρικών, ων πρώτος τυγχά-νει ο νέος “Προκαθήμενος“ κ. Επιφάνιος, “χειροτονηθείς“ υπό του καθη-ρημένου, αναθεματισθέντος και σχισματικού “Πατριάρχου Κιέβου“ Φιλαρέτου» αποτελεί την αιτίαν της καταδίκης τού κατά τα άλλα αγαπητού ημίν εν Χριστώ Αδελφού Μητροπολίτου Φιλίππων κ. Στεφάνου».

«Δηλ. ο Μητροπολίτης κ Στέφανος ευρίσκεται σε εκκλησιαστική επικοινωνία με έναν δήθεν Αρχιεπίσκοπον, τον κ. Επιφάνιον, ο οποίος ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΝ ΔΙΑΔΟΧΗΝ! ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, ενώ δεν διαθέτει κανονικήν χειροτονίαν!

Αυτό, λοιπόν, είναι και το έγκλημά του! Προσκαλεί, φιλοξενεί και θα συλλειτουργήσει με έναν λαϊκόν, ο οποίος παριστάνει τον Αρχι-επίσκοπον Κιέβου! Συνεπώς ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ ΜΑΣ!»

Και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ επισφραγίζει τις σοφές παρατηρήσεις του με τά εξής λόγια:

«Θα μου επιτραπεί να καταλήξω με την ένθερμη ταπεινή έκκλησή μου πρός τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπό μας κ. Ιερώνυμο να μη επισπεύσουν και συμπιέσουν τα πράγματα εις την ενεστώσαν κρίσιμον κατάστασιν, προβαίνοντες εις Αρχιε ρατικά Συλλείτουργα μετά του ως είρηται «προκαθημένου» της νέας «Αυτοκεφαλίας», πριν διευθετηθεί πανορθοδόξως το πολύπλοκο αυτό ακόμα και εκρηκτικό κανονικό και εκκλησιαστικό ζήτημα»!

Προσυπογράφουμε, λοιπόν, την παραπάνω πολυδιάστατον πρότασιν του Σεβ. Κυθήρων κ. Σεραφείμ και γονυπετής ικετεύομεν αμφοτέρους, τόσον τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. Βαρθολομαίον, όσον και τον ημέτερον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών κ Ιερώνυμον, να αποφύγουν την προδοσίαν της αμωμήτου πίστεώς μας!

Το θέμα λαμβάνει ήδη διαστάσεις καθώς οι αντιδράσεις των υγιώς σκεπτομένων εκκλησιαστικών προσώπων αυξάνονται!

Ο υπερασπιστής των Ελληνορθοδόξων Παραδόσεων της Ορθοδοξίας μας κ. Γεώργιος Μιχαλόπουλος και η μαχητική Εφημερίδα του «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» (βλ. φ. της 26ης λήγ. μηνός) στην πρώτη σελίδα της γράφει τα παρατι-θέμενα φρικτά λόγια:

«ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ

“Μαγαρίζουν“ την εικόνα της Παναγίας “Άξιον Εστί“ !!!!

Και η Εφημερίδα τελειώνει με τα εξής λόγια:

« Καλούμε τον Ορθόδοξο πιστό λαό και τον ευσεβή Κλήρο της Καβάλας, της Θάσου και της Κομοτηνής να μην έχουν καμμιά απολύ-τως συμμετοχή στα ως άνω δρώμενα και να απομακρυνθούν πάραυ-τα και άπαξ δια παντός , όπως επιτάσσει η δυσχιλιετής πρακτική εκκλησιαστική παράδοση, από της εκκλησιαστικές τους Ηγεσίες, παύοντας κάθε προσευχητική και λειτουργική σχέση μαζί τους».

Το πολύ σημαντικό για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας γεγονός της προγραμματισμένης συναντήσεως με τον αντικανονικό Αρχιεπίσκοπο κ. Επιφάνιο αναδεικνύει με τις πολύ σοφές σημειώσεις και παρατηρήσεις του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ σε άρθρο του, το οποίον ανακαλύψαμε μέσα από τις σελίδες του Διαδικτύου. Με ένα πολύ σαφή τρόπο αποδεικνύει, ότι η αναγνώ-ρισις του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου από την Εκκλησία της Ελλάδος ΕΓΕΝΕΤΟ ΟΥΧΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΣΕΠΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΠΟΝΗΡΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ των παραγόντων της Εκκλησιαστικής Διοικήσεως! Θέτει, λοιπόν, το εξής καυτό ερώτημα: «Πότε ερωτήθηκε το σεπτό Σώμα της Ιεραρχίας μας και με ποιό τρόπο απεφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση της προηγουμένης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου….. και την Εισήγηση του Μακ. Αρχιεπισκόπου για την αναγνώριση υπό της Ελλαδικής μας Εκ-κλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρ-τήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας; Επιμένω στις ερωτήσεις αυτές, διότι…». Επιστεγάζει δε τις σοφές αυτές παρατηρήσεις του με τα εξής λόγια:

«Όλες οι Αυτοκέφαλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν το αναγνωρίζουν (ενν. το Αυτοκέφαλον της υπό τον Επιφάνιον Εκκλη-σίας), ενώ αποδέχονται και αναγνωρίζουν άπασαι την υπό τον Κανονικόν Μητροπολίτην Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονού-φριον Κανονικήν Εκκλησίαν».

Έπειτα από τα φοβερά αυτά ολισθήματα της Εκκλησιαστικής Διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος είναι ένοχος διά την εγκληματικήν πρόσκλησιν τού αντι-κανονικού Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, ώστε να συμμετάσχη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Μητροπόλεώς του! Το γεγονός, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει των εορταστικών αυτών εκδηλώσεων ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ τον Σεβ. Μητροπολίτην κ. Στέφανον ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ διά την τήρησιν της ενότητος της Εκκλησίας του Χριστού! Καθίσταται, λοιπόν, ένοχος! «Ένοχος θανάτου εστί»! Αλλά ποίος θα Τον δικάση; Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Οποίος ΕΠΡΟΔΩΣΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ με τις Αποφάσεις της ανιέρου Συνό-δου του Κολυμπαρίου; Οπότε από τα χείλη μας αυθόρμητος εξέρχεται η κραυγή: «Κύριε, σώσον τους ευσεβείς»!

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΣ:

Καθ’ όν χρόνον ο νους μας ευρίσκετο σε έκσταση, αναλογιζό-μενος όλα τα παραπάνω, μία …πυρηνική βόμβα έφθασε στα χέρια μας! Ο αγωνιστής Αγιορείτης Μοναχός της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου, ο π. Γρηγόριος, μας διεβίβασε την παρατιθέμενη Ανοικτή Επιστολή ενός υπερπολυτέκνου γονέως, του κ. Μιχαήλ Τσακιρίδη, προς Σεβ. Μητρο-πολίτην Φιλίππων κλπ. κ. Στέφανον, την οποίαν και σας παρα-θέτομεν. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ εντόνως διά την προγραμματισμένην εορ-ταστικήν εκδήλωσιν στην Καβάλα και Θάσο και ερωτά:

«Έχει ιερωσύνη κάποιος, που καθαιρείται και αφορίζεται και αναγνωρίζεται η καταδίκη του πανορθοδόξως ή ανήκει στις τάξεις των λαϊκών» Και βέβαια εδώ εννοεί τον δήθεν Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιον!!!

Το περιεχόμενον της επιστολής αυτής με συνεκλόνισεν! Στη σκέψη μου ήλθαν οι λόγοι της Αγίας Γραφής: «Εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον»!

3 ἐκ στόματος νηπίων καὶ θηλαζόντων

κατηρτίσω αἶνον ἕνεκα τῶν ἐχθρῶν

σου τοῦ καταλῦσαι ἐχθρὸν καὶ ἐκδικητήν. (Ψαλμ. 8,3)

3 Από τα στόματα και αυτών ακόμη των νηπίων

και θηλαζόντων παιδίων ήκουσας και ακούεις

τέλειον ύμνον πίστεως και δοξολογίας προς

σέ, εις πείσμα των μεγάλων απίστων

εχθρών σου και εις καταξευτελισμόν

και εξουδένωσιν εκείνου, ο οποίος τολμά

να παρουσιασθή εχθρός και αντίδικός σου.

Όταν εμείς οι Εκκλησιαστικοί Ταγοί προδίδουμε την αποστολή μας, τότε ο Φιλάνθρωπος Κύριος μας δίδει μηνύματα εγρηγόρσεως από απίθανες κατευθύνσεις! Θα τα ακούσουν άραγε οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ;

Επαναλαμβάνομεν, ότι οι κρίσεις και οι επικρίσεις μας αφορούν τον Σεβ. Μητροπολίτην Φιλίππων κ. Στέφανον, τον οποίον δυνάμεθα να κρίνου-με και να επικρίνουμε ως πρεσβύτερος εν Χριστώ Αδελφός, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΜΑΣ, τους οποίους θα κρίνει ο Δικαιοκρίτης Κύριος!

Επιστολή υπερπολύτεκνου Ορθόδοξου
προς τον επίσκοπο Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κύριο Στέφανο.

Posted on 18 Αυγούστου, 2022

Τσακιρίδης Μιχαήλ

Σεβασμιώτατε Επίσκοπε Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, ευλογείτε.

Ως Ορθόδοξος χριστιανός, με συναίσθημα ευθύνης για τη διαπαιδαγώγηση και ορθό-δοξη κατήχηση των 10 παιδιών που μου έδωσε, ο Θεός ήθελα να σας απευθύνω κάποια ερωτήματα σχετικά με την επίσκεψη του Επιφανίου στη Μητρόπολη σας:

1) Έχει ιερωσύνη κάποιος που καθαιρείται και αφορίζεται και αναγνωρίζεται η καταδίκη του πανορθοδόξως ή ανήκει στις τάξεις των λαϊκών;

2) Όσοι τον ακολουθούν κληρικοί και λαϊκοί ανήκουν στην κανονική Εκκλησία ή στους σχισματικούς;

3) Μπορεί σε αυτή τη σχισματική Εκκλησία, οπουδήποτε και να βρίσκεται στη γη, ένας Οικουμενικός Πατριάρχης να θεραπεύσει το σχίσμα της χωρίς να εκφραστεί δημόσια μετάνοια;

4) Μπορεί ο ίδιος να δώσει σε αμετανόητους λαϊκούς Ιερωσύνη, Αρχιερωσύνη και νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία;

5) Υπήρξε στην Εκκλησία της Ελλάδος συνοδική απόφαση για το Ουκρανικό ζήτημα η δελτίο τύπου;

6) Εάν πάρθηκε απόφαση:

α) Υπάρχουν πρακτικά που να αποδεικνύουν τη συνοδικότητα της απόφασης; (τοποθέτηση όλων των Επισκόπων, ψηφοφορία).

β) Με ποιό αγιοπνευματικό κριτήριο αποκαταστήσατε τους σχισματικούς της Ουκρανίας;

7) Με δεδομένο ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είπε ότι το σχίσμα δεν ξεπλένεται ούτε με μαρτύριο αίματος, μήπως πρέπει να σκεφτείτε την υπαιτιότητα, που μπορεί να έχετε και εσείς;

8) Ελπίζω και εύχομαι να μετανοήσετε και έστω την ύστατη στιγμή να αρνηθείτε να συμπράξετε στο εκκλησιαστικό αυτό έγκλημα.

9) Εύχομαι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και όλοι οι τοπικοί Άγιοι να αποτρέψουν αυτή την εκκλησιαστική ύβρη.

10) Εάν όμως επιτρέψει ο Κύριος για τις πολλές αμαρτίες μας αυτές τις εχθρικές ως προς την Ορθοδοξία μας εκδηλώσεις, εύχομαι το Ορθόδοξο ευλογημένο ποίμνιο σας (και όχι μόνο), που έχει γρηγορούσα πνευματική συνείδηση, να Σας απαντήσει με την υποδοχή του ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του, αν συμφωνεί ή όχι με τις πράξεις σας.

Θεσσαλονίκη 18/8/2022

Μετά τιμής

Τσακιρίδης Μιχαήλ

Κοινοποίηση
Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης
Ηλεκτρονικά ΜΜΕ

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Θα επισφραγίσουμε, λοιπόν, τα παραπάνω σκληρά λόγια μας με ένα απόσπασμα από το θρησκευτικό Περιοδικό «ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ», το οποίον εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη (βλ. τ. 144, σελ. 24), όπου αναγράφονται και τα εξής:

«Ενώ η Παρακαταθήκη επρόκειτο να τυπωθεί, πληροφορηθήκαμε με πολλή λύπη και ανησυχία, ότι στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 θέλουν να μας φέρουν στη Θάσο τον αχειροτόνητο φιλοουνίτη Επιφάνιο, τον Ψευδοκιέβου….

Ας ευχηθούμε η αντίδραση του πιστού λαού να δρομολογήσει τα πράγματα έτσι, ώστε ο Χριστός μας να μην επιτρέψει αυτόν τον νέο πειρασμό».

Αίγιον, 29 Αυγούστου 2022

+ Ο πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος

loading...